26 December, 2012

memori sungai perak dan si tanjung kepah.

 

masa kecik-kecik dulu sungai perak sangat dekat ngan hidup aku. Rumah atok aku ni bersebelahan dengan sungai perak. Dulu-dulu kitaorang sepupu sepapat selalu berlari kejar kapal yang lalu dekat sungai perak ni. Gigih melambai-lambai kapal tu. macam le anak kapal tu nampak ke kitaorang heheheh. Dan kalau dari tebing sungai rumah atok aku tu boleh nampak sayup-sayup jeti Bagan Datoh. Tak tau la sekarang ni wujud lagi ke tidak jeti tu.

Pernah la dulu merasa naik bot dari jeti kampung atok aku ke jeti Bagan Datoh. Pekan dia kecik jer. Bangunan kedai dia pun tak banyak. Dekat jeti kecik tu ada la orang jual mainan macam peniaga dalam cerite p.ramlee bujang lapok tu. Masa tu tak ada jambatan boleh menghubungkan Teluk intan ke bahagian kampung atok aku. Sebab sungai perak ni dah area ke kuala sungai. lebar dia dah macam ala-ala laut. air dia pun masin bukan tawar.

Pernah jugak la aku merasa bersekolah kat kampung. Balik sekolah jer campak baju sekolah terus follow atok,pak sedara ngan mak sedara pergi tangguk udang geragau dekat tepi sungai. Bila petang pulak pergi tengok air sungai naik. Dengan harapan jumpa mainan yang masih elok dibuang orang. Walaupun masa tu aku tak ada emak tapi kehidupan aku sedikit pun tak rasa sunyi.

Tanjung kepah pulak tempat kitaorang mencari kerang. Dulu serius kerang sangat banyak kat sini. korek-korek je pasir kat tepi pantai tu mesti jumpa kerang. Berbakul jugak la kitaorang bawa balik. Masa tu pergi naik land rover Pak uda aku. Mula-mula mak sedara aku tak bagi ikut. Deme senyap2 jer keluar rumah kata nak pergi mana ntah. Tapi siap bawa bakul makanan tu. Tu yang buat aku tak mau balik. aku tau deme nipu. saja tak nak ngajak  pergi sekali. Aku ni masa tu degil follow jugak dari belakang. last-last diaorang terpaksa jugak bagi aku ikut. Serius kalau derang tak benarkan aku join sekali masa tu tak ada la aku kenangan manis bersama mereka.

images

Tanjung kepah [kredit: tiblakedah,blogspot.com]

Ntah kenapa yer hari ni aku rasa sentimental pulak. Sangat-sangat rindu dengan sepupu dengan mak pak sedara.Rindu dengan kenangan bersama mereka dulu. Inilah dikatakan jalinan kasih sayang. Walau apa pun yang terjadi mereka adalah insan-insan yang pernah memberi dan berkongsi segala pahit manis bersama kita. Tak wajar kita melupakan mereka walaupun apa situasinya. Yang aku tau kasih sayang yang ikhlas memang akan berkekalan dan berbekas di hati kita. Hoping my kids pun dapat sweet memory zaman kanak-kanak mereka seperti mana zaman kanak-kanak aku penuh dengan keseronokan.

Sebab tu kadang kala aku benarkan Che mat ngan Che Nah ikut ibu derang balik kampung. Biar dia rasa suasana kampung. Kalau nak harapkan balik kampung aku memang tak ade sepupu derang nak main. Cucu-cucu jiran abah pun bukannya ada. Sama la jugak dengan belah Pak enchik pun bukan ada siapa-siapa kat kampung tu. watever le kan kata orang putih, Aku bersyukur dibesarkan di kampung. Pengalaman yang aku dapat masa tu sangat berharga dan membuat aku lebih menilai erti kehidupan dan kekeluargaan.

24 December, 2012

Jiran sepakat bawa berkat jiran berpakat dapat gosip berkarat.

Wah! tajuk tak menahan.

Bukan apa terkejut sebenarnya bila member baik aku meluahkan rasa sedih dia terhadap jiran-jiran sekeliling dia. Sehingga mendatangkan stress pulak pada dirinya.


Alhamdulilah setakat ni jiran-jiran aku tak mendatangkan banyak masalah pada aku sekeluarga.
Masing-masing dengan urusan sendiri, kekadang nak jumpa pun payah. Tambah lagi aku pergi kerja matahari tak timbul lagi, balik kerja pulak matahari dah nak terbenam. kalau balik kerja awal tak jammed bagai dapat ler berselisih dengan akak jiran depan rumah. Nama akak tu pun aku tak ingat. Ada la bertukar-tukar nombor henpon itu ari. Tapi Bila henpon lama tu dah rosak dah hilang terus no jiran depan rumah aku itu. Nak mintak lagi segan plak ko. Nampak sangat nanti tak ingat nama akak tu padehal dah nak dekat 8 tahun berjiran huhuhuhu.
Itu ler adat orang idup di bandar yek. Tapi walaupun tak jumpa selalu ikatan kejiranan tu tetap ada cewah!. hehehe bukan ayat kaverina nih!

Sejak aku berkahwin,aku tak pernah ada pengalaman berhadapan dengan jiran yang kepochi hal-hal aku sefamili. Alhamdulillah bersyukur sangat.

Tapi bila kawan baik aku mengadu hal jiran yang suka gosip hal dia, malah menganggu keluarga dia. Serius aku rasa macam betui ke nih! takkan serius sampai macam tu sekali kan. Sebab duduk kat bandar ni ada ke lagi sikap seting garden yang tak boleh blah tu. masing-masing sibuk dan kebanyakannya educated kan. Tapi bila dia kata yang kuat bergosip tu ibu-ibu yang duduk rumah yakni yang tidak bekerja sepenuh masa. huh! itu le dia, kang kita kata surirumah sepenuh masa ni kuat bergosip marah. Tapi kenyataannya jangan pulak nak ditidak-tidakkan. Nak bersidai ker, nak berparty chit chat sesama jiran setingkap ker tak kisah. Malah amat bagus untuk merapatkan silaturrahim. Tetapi hindarkanlah dari memperkatakan benda yang sia-sia. Kalau rasa sekadar nak sembang-sembang kosong baik tak payah. Kalau nak jugak berchit chat ngan ahli forum, sediakan modul sekali macam chit chat mengait ker. chit chat masterchef ker. idak ler kerjanya menyembur ayo lior jer kan. Buang tanggapan orang terhadap surirumah sepenuh masa ni kaki gosip dan bla…bla…bla…

Susah nak komen dengan masalah kawan aku tu. Dia berusaha nak jadi jiran yang baik, tapi  sesetengah manusia ni memang tak boleh tengok orang lain senang atau lebih dari dia. Mulalah nak tabur gosip, celaan dengan jiran yang lain. Paling menyedihkan kalau jiran yang Not good tu sesama agama dan bangsa. Sedih sedih sedih..

kekadang sikap kita yang tak nak campur hal orang pun boleh disalah anggap sombong dan sebagainya. kalau kita bercampur karang tak pasal2  terjebak bergosip. tak ke sia-sia menambah saham dosa.

sempena tahun baru ni 1434H  walaupun dah masuk bulan kedua SAFAR. sesama la kita bersikap lebih positif serta berusaha menjadi ummah yang lebih baik dan berkualiti.

In syaa Allah. Moga diberikan ketenangan dalam hidup berjiran hingga ke akhirnya.

21 December, 2012

Buku resepi

926601do9y3g7tff

Buku resipi ni tak sah kalau tak de kan. Setiap surirumah yang pemasak tegar ke sederhana tegar ker mesti ada koleksi secret resipi gitu. Ada yang save kat blog sendiri atau refer kat blog blogger masakan yang femes.Tapi bagi aku buku resipi yang hard cover wajib ada. Senang nak rujuk at anytime gitu. lagi pun seronok dapat tengok gambar masakan sambil feling2 nak masak satneka jenis resipi hahahaha.

Ada jugak le yang simpan segala secret resipi kat dalam smart phone kan. Lebih berteknologi kata nyer heheheh. Kalau yang rajin tu siap print kaler tempek kat buku masakan D.I.Y dengan segala seni kreatif ada ditempek sekali dalam buku tu. Aku ni tak le rajin sampai macam tu sekali. Letak jer buku resipi kat atas oven. Lepas tu main selak2 je la menu yang mana berkenan. Kalau yang di cuba tu menjadi baru la aku transferkan resipi tu ke dalam buku secret resipi aku sendiri hahaha.

Korang cam ne ado ker? tu memasing sorok buku secret resipi le tu.

tak aci..tak aci..

20120925_231647
tengok tu siap ada buku belajar memasak lagi tu kat dapur. Langkah demi langkah lagi ko. Terserlah ketidak PRO nyer aku dalam memasak ekekekeke.

Transform beg Jaring.

Dah lama sangat dah tak buat aktiviti keras tangan ni. Sibuk dengan hal anak-anak dan sibuk menjahit langsir le konon untuk Abah. Sekayu abah beli kain langsir untuk kenduri kahwin adik aku yang nombor 3.

Al-kisahnya Che Nah ni beli mainan vegetable untuk main masak-masak. So, sayur-sayur plastik dia tu selalu je lar bertaburan gitu. suruh letak dalam Almari mainan dia tak nak. Maklum ler mainan baru, ke hulu hilir la dia bawa.

Beg jaring vege dia tu tak bertangkai. So, aku decided buat kan tali jerut supaya senang dia nak bawa. Tak la mulut beg jaring tu ternganga je kan. Beg jaring ni boleh jugak dibawa ke pantai untuk isi segala tool penyodok plastik untuk buat istana pasir.

sebelum di transform

20121013_214255

selepas di bege-bege… TADA!!!!!

20121013_220438

Cuti sekolah Dec 2012

 

Tak de plan pergi mana-mana pun. Sebab tiap-tiap weekend pun sibuk ngan kerja di rumah.

Cuma last week pergi temankan keluarga makcik aku, bawa diaorang  pergi jalan-jalan sekitar Shah Alam. Tempat pertama yang diaorang nak  pergi ialah  I-City. Macam biasa la tempat tu tak pernah tak ramai orang. Tambah lagi sekarang ni macam-macam dah ada dekat situ. Wet world lah, ferris wheel, snow walk, space walk tapak konsert pun ada. Memang berduyun-duyun manusia. Nak beli tiket opkos le kena beratur nak main permainan kat situ pun beratur. fuh! abis masa dengan beratur je la kejenya. Kitaorang pusing-pusing sekejap jer kat I-City lepas tu balik. Yang Snow walk tu tiket masuk dia bagi aku lah kira mahal ler RM35 per pax tapi itu pun ramai jugak tu yang beratur nak masuk. Banyak duit diaorang yek. Baru dapat bonus kut masing-masing.

Then bawa Achik sefamili pergi bukit cahaya seri Alam, nak cakap bukit cerakah macam buruk pulak bunyinya. Tempat ni pun ramai jugak manusia huhuhu. Aku ada lar pergi 3 tahun yang lalu tak la seramai ini. Nak menunggu naik shutter bas dia kemain beratur panjang. Nampak dah ada perubahan sikit kat Bukit cahaya ni. Dah ada kolam renang katanye. Tapi yang kat taman Binatang tu cam sama jer dengan dulu-dulu. Malam sebelum tu tak dapat nak masuk snow walk kat I-City sebab mahal. so kat bukit cahaya jer la masuk iklim house. Sementelaah sekarang musim sejuk. Dapat ler diaorang bergambar dengan ais kat situ.

Oh yea! kalau nak naik boat kat tasik shah alam pun boleh. Harga tiket tak mahal. tak Silap dewasa rm6, kanak-kanak rm4. syok jugak lah. Masa tengah naik bot tu nampak ada sepasang pengantin baru tengah shoot gambar kahwin. Beriya kitaorang duk hai-hai bye-bye dengan pengantin tu. Pengantin tu pun elok je happy lambai-lambai kitaorang .

Kira nasib famili achik datang ke S.alam minggu ni sangat baik. Cuaca elok tak hujan waktu kitaorang jalan-jalan. Bila sampai di rumah baru hujan turun. Memang bernasib baiklah. Cuaca yang mendung  buat tak penat sangat bila berjalan.

20121215_210918

12 December, 2012

Bawa motor.

Bawa motor..Aku???? 

oissh! jangan cakap ler aku terer bawa motor ni hahahahaha.

Bukan satu kebanggaan ler tapi, aku mula belajar bawa motor masa awal darjah enam.Biasa ler masa tu budak kampung cuma ada motor je nak lenjan ke mana hala kan. kalau dah nama budak felda tu kalau tak pandai bawa motor memang macam perkara luar biasa la pulak hehee. hatta budak darjah tiga pun belasah je bawa motor. Aku pulak naik seram tengok budak-budak kecik berani bawa motor. Benda pertama yang aku fikir masa tu, macam mana mak pak diaorang ni boleh bagi anak-anak yang tak mumayiz ni bawa motor yek. Dah le kaki pendek. Kompom tur boleh jatuh kena hempap dengan motor.Tak sedar diri aku tu pun masa tu belum cukup umur nak bawa motor.
sibuk pertikaikan budak lain hahahhaa.

Masa tu memang tak takutnya jatuh motor atau xcident. Yang tau seronok jer dan boleh tunjuk eksen kat member-member yang lain sebab dah terer bawa motor. Basikal dah sorong bawah rumah dah. sesekali je pegang kalau terdesak. Sebab selalu motor ni available time abah tak gi kebun jer.

So bila aku dah start sambung belajar balik lepas SPM. Abah suruh aku ambik lesen motor. Lesen L dah ambik dah masa semester 2 kut kalau tak silap, eh! betul la tu.Test sudah lepas tapi lesennya belum ambik lagi, biasa la kena tunggu seminggu nak dapat lesen. Itu dulu la sekarang ni tak tau kalau boleh dapat on da spot ke kan. Pernah la sekali tu,aku nyaris kantoi kut dengan pak polisi balik dari mandi sungai kat ulu chepor ngan uda, angah, along. Gigih la sangat nak mandi-manda konon di musim kemarau yang hangat pijor. Sudahnya abang-abang polis tu tahan kitaorang. Dia dah syak dah mesti kitaorang ni tak de Lesen punya, dah le basah lenjun satu badan naik motor. macam-macam le alasan kitaorang nak lepaskan diri. masa tur Man Lata pun ikut gak escot kitaorang. Dia punya motor kitaorang guna. Dia pulak ntah pinjam motor siapa ntah siap tak de side mirror lagi. Dia pun nyaris-nyaris nak kena tahan gak ngan pak polis. Tapi sebab abang-abang polis tur lebih tertarik ngan kitaorang yang basah di atas motor ni, maka Man Lata tu terlepas dari roadblock. Kitaorang ni la jenuh menjawab. Sib baik si Along ngan si Angah ntah macam mana ter speaking Jowo pulak. ngobrol2 itu ini dapat le kitaorang excused hehehe ape lagi pecut le balik TC. kenangan bawa motor yang terindah tur.


Adik-beradik aku semua perbelanjaan ambik lesen ditanggung beres oleh Abah & Co. Alhamdulilah aku lulus sekali test jer hehehhe. Lepas tu baru rasa konfiden bawa motor. Dah tak nebes dah kalau nampak polis kat depan atau lalu kat sebelah hehehe. Cuma masa aku nak ambik lesen kereta aku guna duit gaji  bulan ketiga bekerja.

First Bawa motor keluar dari gunung adalah masa aku di semester 5. masa tu Abah baru beli motor EX-5. kalau budak Ipoh cakap motor kapcai. Aku memang tak sangka betui la Abah percaya kat aku bawa motor dari kampung ke Ipoh. Aku sendiri tak percaya aku boleh bawa motor sejauh itu hehehe.Mana aku dapat keberanian tu pun aku tak tahu. Tapi motor tu sangat berguna dan berjasa sepanjang tahun akhir aku kat IPOH. Banyak kali jugak le budak lelaki nak pinjam motor aku. Tapi sekali pun aku tak kasi pinjam. Bengang jugak derang sebab sebelum ni aku rajin pinjam motor diaroang kalau nak ke town hehehe. Yang gigih nak pinjam motor aku selalunya si Jepp. Sebab dia kata tak pernah lagi naik motor orang perempuan.  Alasan tak logik lansung. Yang sebenarnya diaorang tu nak jimat duit minyak motor nak pergi dating. Hampeh!

Walau apa pun kenangan aku dan Motor. Bila aku lihat sepupu aku yang baru darjah 6 post gambar bawa moto kat FB. aku jadi cuak.Aku memang tak sokong lansung budak-budak yang tak cukup umur bawa motor tanpa lesen. Jangan kira situasi aku masa dulu. sebab masa tu ilmu tak banyak. Aku tak setuju hatta nak pergi kedai dekat dalam taman ker dalam kampung ker. Rasa lebih afdhal bawa basikal lebih berpeluh. sihat tubuh badan. Ada lesen baru boleh menunggang. kalau tak ada lesen 'NO WAY'
Bagi aku kan bawa motor ni banyak risikonya. Sebab senang jadi mangsa kena langgar atau jatuh. Dan kalau jatuh pulak memang akan cedera. Kalau cedera di muka lagi tragis.

Motif entry ni sebenarnya aku cuma nak cakap aku tak setuju budak yang tak cukup umur bawa motor tanpa lesen.Itu jer, tapi mukadimahnya terlebih sudah.

28 November, 2012

Mesej untuk ayah…

tunggu punya tunggu.. tak balik-balik lagi kan. sekali keluar pulak mesej kat bawah ni hahahaha

PIC_0002

Al-kisahnya aku terjumpa mesej ni kat meja komputer ayahnya.
Selalu kitaorang akan caj henfon dan segala mala alat elektronik kat situ. Situ je pun tersadai adapter dan extension hehehe.

Rupanya dia suruh bapaknya cas bateri kereta control dia tu. Tak tau le kut bapaknya ada baca ke tak mesej tu.
hahahha nampak sweet jer bila anak lelaki minta tolong guna pen dan kertas. Ni kes bapak lambat balik dari main badminton ler ni.

Aku memang le malas bab caj-mengecas ni. Henpon aku sendiri pun Pak enchik yang tolong caskan. Dari zaman single lagi memang malas nak cas henfon. selalu le kena marah ngan pak we pak enchik. bila kol memanjang tak berangkat hahahah.

Ejaan Cik mat tolon tu tertinggal huruf 'g' hahaha.

23 November, 2012

Persiapan kembali ke sekolah

Sekarang masih lagi cuti persekolahan penggal akhir. Bulan 11 dan bulan 12 ni mak pak tengah sibuklah mencari duit lebih untuk membeli keperluan sekolah. Kalau ada kompeni yang ada bagi bonus hujung tahun lega sikitlah bebanan mak pak kan.Tak pun ada yang dah bersedia lebih awal main kutu minta turn hujung tahun.Yang dah simpan sedikit-sedikt dari awal tahun pun mesti ada.Kalau yang bergaji besar tu tolak tepi le. Anytime deme mampukan.

Barang-barang keperluan sekolah ni memang tidak dinafikan banyak belanjanya kalau keluarga yang mempunyai anak yang ramai. Atau tengok jugak standard sesebuah sekolah . Kalau private sekolah sedia maklumlah bajet belanjawaannya. Tapi sebagai Ibu bapa tentu bukan semua barang keperluan sekolah yang perlu ditukar setiap kali nak mulakan seisi baru persekolahan. Lainlah kalau anak yang pertama kali masuk persekolahan memang semua nak kena beli. Tapi bila masuk tahun 2 dah boleh recycle mana yang masih elok.

  • antara TIPS MEMBELI BARANGAN PERSEKOLAHAN.
    Stationary kalau boleh beli dalam kuantiti besar (bulk) harga lebih murah. Kita sedia maklum budak sekolah ni memang rajin alat tulis dia hilang.
    ** selalu saya beli ikut term. 1 term 6 bulan jd ada 2 term la.Tak ada la rasa terbeban sangat nak keluar belanja.
  • Beli hujung tahun sebab banyak promosi. Bila dah pertengahan tahun susah nak cari uniform yang murah2.So untuk yg 2nd term beli size besar sikit. Takut cepat no anak2 membesar
  • Beli awal takut tak ada size atau stok.
  • Baju sekolah Agama kalau darjah satu beli le lebih dari 2 pasang kalau mampu sebab gerenti hari-hari kena tukar sebab kotor. kalau yang anak lelaki lagilah kuat main. kalau rajin memberus tiap-tiap malam takpe.

PERSIAPAN UNTUK KE TADIKA.
selalunya beli jer barang dari tadika berkenaan. Kalau nak beli pun stationary dan beg galas dia jer.

PERSIAPAN KE SEKOLAH RENDAH/AGAMA
kat bawah ni ada aku sediakan list untuk beli barang-barang kembali ke sekolah. Selalu buku tak ada masalah beli jer kat koop.List ni pun tak complete. Ikut sekolah jugak la kekadang ada byk item tambahan. Tapi basicnya mostly ada dlm list ni. Kalau nak guna atau print, save pun guna ler buat panduan korang. Sharing is caring kan.

Antara yang aku boleh listkan untuk keperluan ke sekolah..padahal anak sorang saja yang baru sekolah hehehe

btskol
asrama

22 November, 2012

Boikot.

Sekarang tengah panas dengan isu boikot memboikot nih..lantaran kekejaman zionis terhadap penduduk palastine.

Bagi pendapat 2 cent saya ni lah. Selagi boleh, kita elakkan beli barangan dari susur galur zionis ni. Sekarang tak dinafikan memang banyak subsitute barangan makanan terutamanya dijual dinegara kita. Barangan keluaran IKS bumiputra muslim yang berstatus halal dan bersih telah banyak tersedia. Yang menjadi masalahnya rakyat malaysia sendiri yang memilih untuk membeli barangan berjenama dan popular made in israel. may be mereka membeli secara sedar atau tidak, kerana terpengaruh dengan jenama yang nampak gah walau pun harganya sangatlah merabakkan poket.Semuanya hanya kerana hendakkan life style yang kononnya nampak class.

Memang tidak dinafikan kekadang sukar nak elak membeli barangan dari store2 kepunyaan zionis.Antara sebabnya, mereka lebih dulu menguasai pengeluaran barangan atau perkhidmatan yang menjadi keperluan pengguna.Penguasan perniagaan dari rakyat zionis sangat luas merangkumi barangan makanan, pakaian dan perkhidmatan serta technology. Mereka lebih dahulu melaksanakan misi penguasan ekonomi dunia malah menguasai negara America sehingga segala tindak tanduk mereka tidak ada sesiapa pun boleh menghalangnya. Dengan itu menyebabkan pergantungan consumer terhadap barangan mereka sangat tinggi.Tindakan mereka sangat bijak,dan ini adalah untuk mereka sentiasa dapat menjamin pendapatan negara mereka di seluruh dunia.

Selama ini mungkin kita sangat bergantung kepada kebanyakan produk-produk mereka. Jadi apakah kita sedar peranan kita sebagai seorang muslim atau warganegara yang cintakan keamanan. Kepada taikun-taikun besar muslim ini adalah peluang untuk mereka mengeluarkan produk muslim yang boleh berdaya saing dengan produk zionis. Buat promosi dan luaskan kawasan pemasaran supaya dapat mengurangkan pengawalan pasaran sepenuhnya dari syarikat2 zionis.

Dan kita sebagai pengguna akhir juga perlu menjalankan tanggungjawab kita kepada mereka. Kita buat sebaik yang mungkin dalam cubaan melumpuhkan ekonomi zionis. Ihtikad kita kena kuat dan berterusan dalam mempastikan nasib rakyat Palestine  malah nasib penganut islam seluruh dunia terbela.

Dan yang paling penting adalah orang Islam itu sendiri. Sejauh mana kita bersatu hati sesama saudara seagama. Terlalu banyak yang mengamalkan konsep keakuan dari kesatuan ummah. Cuba tanya pada diri kita sendiri apakah perasaan  bila melihat wajah sesama kita.Adakah dengan pandangan kasih sayang atau dengan perasaan iri hati dan benci. Sakit hati dengan kesenangan saudara yang lebih bernasib baik. Kalau ada perasan sedemikian kita masih belum lagi dapat sepenuhnya melawan musuh kerana musuh utama iaitu diri kita sendiri pun tidak dapat kita tewaskan.

Pernahkah anda sedekahkan senyuman atau memberi salam kepada saudara seagama bila berselisih atau bertentang mata walaupun mereka itu anda tidak pernah kenal.Sejauh manakah kuatnya ikatan ukhwah antara kita. Bukan kata anda saya sendiri pun tidak mempunyai hati dan kasih sayang yang kuat dalam perkara ini. Apakah perasaan kita di waktu itu, sombong, nak jaga status, malu atau pun memang tak tahu nak bagi reaksi apa-apa. Mesti ada jawapan dalam diri kita.

Saya juga sedang belajar untuk memupuk hati  supaya jangan menjadi bakhil sesama saudara. Saya tidak mahu hati saya menjadi hitam dan busuk.

Apa pun Kita akan sentiasa panjatkan doa dan memberi pertolongan yang terbaik untuk kebaikan saudara kita di sana.

Wassalam

19 November, 2012

Babalang..

 

Mula-mula tu aku pun jenuh nak faham apa itu babalang.. Tapi bila budak-budak ni tunjuk menatang tu baru la aku tau rupa-rupanya belalang.Ingatkan balang kuih ker. Punya le terbelit nak menyebut perkataan belalang. Yang Che Mat tu la yang mulakan dulu sebut belalang tu babalang, sampai adik dia pun sama terikut hehehe.

Sekarang ni Che Mat dah boleh dah tak tersalah sebut belalang tu, ni adik dia jer yang asyik tersebut babalang.Ntah sejak bila hobi derang ni menangkap belalang pun tak tau lah. Tapi boleh pulak tu derang tangkap belalang yang kecik.Skill jugak le derang ni kan. Ada hati tu  nak bela belalang kat rumah. Aku opkos le pangkah awal-awal. Apa barang nak bela belalang nih,iskh!! tak kuasa aku.

Atuk dia siap buatkan lubang pada penutup tipuware kecik untuk derang masukkan belalang. konon tak nak bagi mati..adoi..tu yang buat asyik tanya bila nak balik kampung opah. Tau dah nak tangkap belalang le tu.pupus pulak karang belalang kat besout hahaha siap mentadak mentadu pun derang nak tangkap. Tapi mentadak tu kaki dan sesungut dia kan macam panjang dan tajam.tangan dia kena cucuk masa nak cuba tangkap. Kalau tak dah selamat dah kena tangkap le tu.

Aku suruh jer derang buang balik babalang yang derang tangkap tu. Aku kata tak baik tangkap binatang tu nanti mak dia sedih tak dapat jumpa anak dia. kalau tak cakap macam ni nanti sampai ke sudah tak dilepaskan. Kalau guna alasan ni baru dia rasa bersalah sebab macam dia jugak tak boleh nak berenggang dengan mama dia. Pastu sibuk tanya pulak mana babah dia kakak dia lah abang dia lah hahahah. abis semua adik beradik belalang tu dia tanya pergi mana.

Tapi bila tengokkan gambar derang ni teringat masa aku kecik-kecik dulu.

PicsArt_1353108762163

Kebetulan atau ...

 

Ni memang satu kes aneh..Pagi-pagi lagi aku diselubungi misteri hehehe
Bukan nak bersangka buruk tapi kejadian ni macam tak logik pun ada.

Masa aku sampai ofis aku bukak le beg galas aku. tiba-tiba aku terkejut macam ada benda hitam merayap kat tangan aku. Tapi neuron otak aku ni kenal sangatlah benda hitam tu. Serta merta otak aku ni kata macam lipas. Terkejut monkey aku siap terjerit kat ofis. Nasib baik aku datang awal tak ramai orang yang datang lagi. So tak le orang lain terkejut sama. Aku siap sepak lipas tu terbang ke group software hehehehe punya la tindakan refleks geli tu bertindak. Tak agak-agak. kalau beg tu terpaksa aku sepak pun aku akan buat biar sama-sama terpelanting dengan cik lipas tu.Ada sorang budak ofis ni yang datang awal ingatkan ada tikus.

Maklumlah minggu lepas masa buat 5S kat bawah meja aku ni. (see betapa semaknya ofis ku hahahah) Abis keropok ikan dia gigit-gigit dan berterabur keropok serta shit dia. Terasa insaf sekejap sebab terbela haiwan perosak di ofis. Aku terpaksa bersihkan hati-hati, yer la takut jugak terkena jangkitan kencing dia tu kan.

Tapi yang menjadi persoalan kepada misteri aku ni.. Macam mana cik lipas ni boleh masuk dalam beg aku tu. Malam tadi memang beg galas aku tu terbuka. Nak kata dia masuk waktu malam tadi or pagi tadi. aku siap korek-korek isi dalam beg tu tak pulak cik lipas tu nak bergegas keluar. Beg galas aku tu tak ler besar mana pun.

Aku ada beli bihun dan kuih muih sikit dan masukkan dalam beg galas tu masa kat dalam kereta. Tapi bila aku keluarkan dari beg tak nampak pun kelibat dia. Bila aku nak cari kunci drawer masa tu terpacul dia dari dalam beg.

so, sekarang aku dah berbelah bagi nak makan kiuh-muih dan bihun yang aku beli tu sama ada dah tercemar ker tak dengan perbuatan cik lipas. Tak baik pulak bila otak aku ni fikir ‘mungkinkah ada sesuatu dengan makanan itu’. Adakah petanda nak bagi tau kat aku supaya jangan makan makanan yang aku beli tu. Sebab sebelum ni bila aku beli nasi lemak kat tempat yang sama aku beli sarapan pagi tadi mesti akan ada sesuatu dalam makanan tu. Ker aku yang terlebih imagine atau terlebih prasangka.

Apa-apa pun cik lipas tu memang membuat aku diselubungi persoalan yang tak terjawab. moralnya..aku benci cik lipas dan jangan lupa zip beg galas di mana saja dan pada bila-bila masa saja. Kalau yang masuk tu cik cicak lagi le haru aku eeeeeee...geli mak.

Anak mama dah 7 tahun.


Sabtu lepas kami celebrated birthday Che Mat yang ke 7 tahun.

IMG-20121118-WA0005

macam biasa budak-budak ni kalau birthday memang nak kena beli kek hehehe. Bila acara tiup lilin tu Che nah yang lebih-lebih dari abg dia. Dia memang suka betui dapat kek birthday walaupun birthday dia bulan lepas.

IMG-20121118-WA0006

Pak Enchik duk belikan kereta control kat Che Mat. Tapi tepaksa beli dua sebab nanti Che Nah pun nak jugak. Tu baru 2 orang anak. kalau ada ramai jenuh nak layan hehehe.

Masa malam tu aku ada stand by hadiah untuk Che Mat tapi kena prepared jugak hadiah birthday Che Nah. Dia lepas makan kek tak sabo-sabo nak bukak hadiah. Sampai Hadiah abang dia pun duk sibuk suruh Che Mat bukak. Che Mat nyer tengah duk makan nasi lepas makan kek. berkali-kali dia kata bila nak bukak hadiah,siap minta kat Che Mat untuk bukakkan hadiah tu. Sanggup tunggu sebelah Che Mat yang tengah makan. Nak kecek hadiah abang dia la tu. lol.

Kepada Afiq dan juga  Hannah mama sayangkan anak mama dan sentiasa berdoa moga berjaya di dunia dan di akhirat serta sentiasa mendapat rahmat dariNYA. Amin!

16 November, 2012

Solid copper la pulak…

kenapa aku tiba-tiba berminat nak tau lebih pasal copper ni kan.

imagesCAXWULNP

macam ni ceritanya.

masa tahun 2000 atau dikenali dengan nama Y2K. aku ada beli jam tangan separa chrome macam gambar kat atas tapi lapisan dalam dia leather. jam tu memang sangat masyuk ngan aku tapi sayang dah hilang tak tahu pergi mana.Biasa la aku kalau jam tangan ni tak pernah nyer kekal lama memanjang hilang je kerja nye tak pun tukar sebab bateri dah padam malas nak tukar bateri jam so beli yang baru. pakai jam murah boleh le pakai buang kekdahnya hehehe kalau tukar bateri pun kekadang jam tu jadi gelong murahnye pasei huhuhu.

So, sampai sekarang aku tercari-cari kut ada lagi ker keluar jam tanggan pattern macam ni. Sebab dia jenis cuff senang nak dipakai. Dalam pada tu aku jugak selalu usha chrome cuff-bracelet atau seumpama dengannya macam gambar kat bawah ni.

imagesCAWKA0UG

Tapi,masa aku gi jalan2 kat AEON aku tersinggah la kat satu stall jual jewelry.Biasa la orang pompuan pantang nampak bracelet etc.mengelejat gitu. Tetiba terpandangkan satu bracelet ni sangat menggugat isi purse aku.

imagesCAYK7BLD

Aku sebenarnya nak cari bracelet krome tapi terjumpa solid copper bracelet pulak la..la..la..Bentuk dia macam gambar kat atas cuma corak dia jer tak sama. Bila tanya harga memang la mampu milik tapi disebabkan aku dah spend lebihan duit bulan ni pada surprised birthday gift pada 3 beranak tu aku terpaksa melepaskan tawaran hebat dari amoi tu. Pada masa yang sama takut pulak nak beli sebab selalu kat ofis aku guna copper plate untuk counter measure dalam set hahaha

Amoi tu beriya la duk explain pasal solid copper braceletnye kebaikan. bla..bla..dan bla.. tu yang aku duk gugel apa itu solid copper.

selama ini aku hanya tau penggunaan copper ni untuk counter measure internal temperature dalam set etc.Contoh Heat sink yang diperbuat dari copper untuk absorb a high amount of heat. Sesiapa yang bekerja sangkut paut dengan reliabitity checking untuk electrical/electronic atau home appliance tau la penggunaan copper ni.Ada banyak lagi kegunaan copper sebenarnya.

so, apa kebaikannya sebagai barang perhiasan tak kira lelaki ke perempuan.antaranya:improving the skin or alleviating the pain of arthritis.
tapi kesan penggunaan copper jewelry ni tak dapat ler dibuktikan secara saintifik cuma dipercayai ramai boleh memberikan kebaikan dalam kesihatan badan. Sama la kebaikan dengan penggunaan gelang magnet yang selalu orang duk pakai tu.
nak tau lebih-lebih kome gugel je le. malas nak tempek banyak-banyak info kat sini berkajang2 pulak entry ni nanti hehehe.

Apa-apa pun copper jewelry ni memang sangat memikat pandangan mata. Walaupun cantik aku tak berapa berani nak beli sebab copper bracelet ni boleh mengeluarkan green stain yang menyebabkan skin Irritation pada pemakai yang mempunyai kulit sensitif. Nak lebih info boleh gugel atau baca di sini  atau yang ini.

orang kata ‘beauty is pain’ nak cantik kekadang tu memang akan melalui kesakitan. Tapi memang pun akan sakit. SAKIT poket sebab nak dapatkan benda tu semua kena keluarkan duit poket wakakaka..

apa yang aku merepek ni. wat ever ler tak dapat semua tu sekurang-kurangnya dapat jam tangan SNAP/SLAP ON SILICONE WATCH ni pun jadi ler buat galang gantinya. Tengah banyak ni di pasaran.

imagesCALN34OO

Salam MAAL HIJRAH 1434.

Dan bermulalah catitan buku amalan aku buat tahun 1434H. Apakah banyak pen merah dari pen biru dalam buku amalan aku tahun lalu. Hanya ALLAH S.W.T saja yang tahu. Tapi bagi diri aku, aku sedar pen merah tu tentu lagi banyak dari pen bertinta biru. Kesedaran itu sentiasa ada tapi seringkali bisikan jahat itu datang untuk melemahkan semangat untuk meningkatkan amalan kepadaNYA.

Moga Allah sentiasa memberi rahmat kepada ku sekeluarga. Dan sentiasa diberi kekuatan untuk sentiasa beramal dan mengingatiNYA pada setiap saat dan nafas.

Dan semoga ALLAH S.W.T akan melindungi semua saudara-saudara seagama ku yang berada disetiap pelusuk bumi dari kejahatan makhluk-makhluknya dimuka bumi ini. Amin!

imagesCA9V300C

kerang

Tadaaaa!!!

29798_4489246281217_1995789879_n

Jadi la jugak akhirnya kerang masak tahun aku ni yek.
sedap makan sampai tak sedar seperiuk nasi boleh habis hehehehe.
angkat bakul isi sendiri la pulak. Bukan macam tu tapi resepi ni memang mabeles. Ngape la aku tak tahu resepi ni dari dulu. kalau tidak tak de lar aku nak anti sangat ngan kerang hehehe

nak resepi sila gi rujuk kat entry ni.
Ada member kata lagi sedap kalau masak dengan kulit lembu. lalalala... kulit lembu. adoi! tak lepas kut tekak aku nak menelan huhuhu.
Cuma yang aku buat ni versi kurang pedas. Takut pak enchik mengulang ke jamban jer kerjanya nanti.

cuba jangan tak cuba!!!

05 November, 2012

benjol sudah!

Adoi! naik bengong jap kepala aku.
pagi tadi tak la pagi sangat singgah sekejap kat inhouse klinik check tekanan darah. nampaknya turun sikit jer 10 jer dar 150/100 ke 140/100 huhuhu doktor kata stress ker pasal kerja. sebab a few month ago tak de lah tinggi cam ni hahahah.

selain darah yang tinggi ni kepala aku pun berdenyut gak ni ngan benjolnya. Bekas kena timpa frame lukisan kat rumah aku tu. Adoi! nasib baik frame kayu and canvas jer kalau frame kaca berderai plak segala huhuhu.Tengah sedap duduk layan tv tup..tup.. berdegang  jatuh ke kepala aku ko..

Sakit giler weh!. mujur aku yang kena kalau kena kat kepala Che mat lagi parah nak rawat. Ni Pak enchik ngan Che Nah la malam-malam galak nak main bola ntah apa-apa kat dalam rumah. Sudahnya aku yang jadi mangsa.

Aku dengar je Che Mat suh Che nah minta maaf kat aku sebab buat frame jatuh. Tapi aku tak le sembur derang tu. Bapaknya pandai je suh anak tu minta maaf dengan aku padehal dia pun sama main malam tadi tak sedor.

Bila aku dah ok sikit aku panggil Che Nah datang kat aku. nampak dia terintai-intai kat pintu bilik nak jumpa aku hahahaa. Sekali panggil meraung dia sedih. Terus cakap dia mintak maaf. Sampai terngigau-ngigau la minta maaf.

So tadi gugel jap cara nak redakan benjol ni. Ada kata guna asam jawa tepek kat tempat benjol. tak kan nak tepek kat kepala nak pergi kerja pulakkan.kang ada yang terbau asam jer kat opis hehehe

Sudahnya aku biarkan jer benjol tu. Perlu xray ker kepala aku ni ha..sebab sakit sangat ni..terlebih sudah

04 November, 2012

addicted to #kdrama.

Sejak bila aku layan kdrama nih? 10 years ago kut. Yang aku tahu aku bukan terjebak dengan kdrama kerana drama Boys over flowers. Zaman aku tu paling fofular citer Winter sonata dan Autumn in my hearts. Ada lagi my love patzzy. Siap beli kaset soundtrack lagi. Dulu tak macam sekarang download jer lagu-lagu tu siap boleh buat ringtone lagi.

Disebabkan winter sonata nye penangan Hazami nyanyi pulak  theme song versi bahasa sonata musim salju. Sampai ada sorang tu kata aku peminat Hazami. Teman i know u little bit jeles di situ hahahaa. Whatever lah tapi itu kenangan terindah…wink*

Kdrama ni apa yang buat aku tertengok ialah jalan cerita, pelakon dan cinematic techniques  dia yang cantik. Kenapalah Mdrama tak macam tu ekk. ooo..may be sebab kes stesen tv bayar murah. That why le mutu drama ala-ala jer kan.

Mostly cerita kdrama ni banyak diselitkan isu kekeluargaan. Reality show dia pulak memang kelakar habis ler. Paling syok layan running man, 2 days 1 night, Strong hearts, star king tak lupa juga invincible youth dan yang paling tak boleh blah to program counselor. berani betul dia orang hantar masalah lepas tu orang yang terlibat tu pun datang sama dalam rancangan tu. kalau aku memang malu giler. Ada satu story tu seorang isteri datang minta host nasihatkan si suami suruh berubah. suami dia suka dress up macam ala-ala kpop idol tak kira masa dan tempat. Sampai bini nak bersalin pun sempat dress macam nak buat concert. Tapi si suami tetap tak nak ubah stail dia buat si isteri betul-betul bengang hahaha kalau pak enchik cam gitu awal-awal lagi dah rejek ekekeke.

Penyanyi dan pelakon korea ni memang meletup le lawanya. Tapi aku nak kagum pun tak sampai hati pulak. Mostly ni derang buat plastik surgery memang takkan tahu yang mana betul2 cantik asli. Tur yang buat tak minat sangat dengan kekacakkan dan kecantikan pelakon derang tu. Tapi kalau menyanyi best dan berlakon mantap baru ler ada hati nak minat hehehe.

Group k-band yang best rasanya big bang, ft island, shinee tu pun sebab ada choi minho dan SS501 yang ada kim hyun joong. Yang kpop female tak dinafikan memang cantik-cantik belaka tapi banyak group yang terlalu feminin atau bak kata orang kita control cun gitu. Tapi kalau female band japan memang ganaz hahahah boleh main instrument bagai macam scandal band etc.

sekarang tengah layan pulak #kdrama innocent man, ohlalala couple, rooftop prince hehehe dan tengah tunggu member pak encik bagi sambungan cerita My husband got a family. drama ni hits kat korea. Tapi masa tu (nov 12) tak sempat follow. Suka dengan kim nam joo wife kepada Kim Seung-Woo (talk show win win).

korang belum terjebak ke dah terjebak ngan #kdrama hehehe?

02 November, 2012

medical check up perlu utk surirumah…

errm! dari mana nak mula yek..
kalau kita pergi jalan-jalan tak kira la di pasaraya ke nak pergi bank ker. Ada saje la agen-agen insuran datang nak suruh kita dengar polisi dia dan berharap kita akan beli polisi tu dengan dia.

Insuran tu memang ler baguskan untuk back up kalau ada apa-apa emergency. Tetapi bukan semua orang mampu untuk membeli polisi. Kalau anak tidak ramai dan mak bapak berkemampuan serta bergaji besar memang mereka akan mampu. Kalau macam keadaan aku yang serba sederhana. Memang tak mampu la nak beli polisi banyak-banyak. mana lagi nak menabungkan. Lupakan bab gaji dan insurans yang mana boleh buat orang stress hehehe

Bagi yang keluarga kelas rendah macam aku ni. Perkara yang paling penting sekali ialah faktor kesihatan. kalau tak sihat susahlah nak kais pagi makan tengahari dan kais petang makan malam.

Maka kesihatan amat berharga bagi lower class macam aku ni. Selagi sihat Maka InsyALLAH akan dapat menunaikan kewajipan dan tanggungjawab pada keluarga, pekerjaan dan yang utama pada ALLAH S.W.T.

perkara utama.
kalaulah didapati kita ada masalah kesihatan dan company tak de budget untuk cover masalah kesihatan kita.Apa kita nak buat.
1-terpaksalah kita pergi klinik kerajaan buat medical check up sendiri. Atau kumpul duit dari awal tahun contoh rm10/month pastu bila cukup amount , dan waktu pergi la kita buat check up kat klinik yang kononnya kita kata ada banyak star..utk kepuasan diri sendiri.

mencegah itu lebih baik dari merawat.

macam aku ni tetiba hi blood pressure dan kolestrol tinggi. Terpaksalah kena rombak balik menu diet harian aku sefamili huhuhu sihat itu amat penting.

29 October, 2012

Apa ada dengan kerang.


kerang ni kalau dibakar cicah dengan air asam fuh! memang mabeles ko.
Dulu aku alergik sikit dengan kerang nih. Naik menyampah pun ada. masa kecik-kecik dulu boleh dikatakan setiap 2 hari sekali mesti ada kerang dalam talam makan tengah hari. Dah tu tak ada dah resepi lain asyik-asyik sambal kerang. Sampai dah tak lalu dah nak tengok kerang huhuhu. mungkin waktu tu kerang sangat murah kut. Tu yang abah aku rajin membeli.Waktu tu bukan nak berlagak kata kaya ke apa yang tak makan kerang tu. tapi menu kerang tu dah jadi main dish kut. kalau hari-hari dihadap benda yang sama mana tak mue kan. selalu aku skip makan tengahari kalau ada kerang. putus selera.

nak dijadikan cerita baru-baru ni sewaktu kitaorang bergathering raya.member aku ni hidang pulak kerang masak tauchu. katanyer resepi masakan jawa. sedor tak sedor 3 kali aku bertambah makan. dah hilang dah alergik nyer yek.Kecoh sekejap le member meja sebelah sebab tak sempat nak merasa udah aku kerojekan hahaha. aku selalu kalau beli kerang untuk masak char kuey tiaw jer.

teringat pulak pagi-pagi tadi nak mengugel resepi kerang masak tauchu ni kut-kut ada blogger yang sudi berkongsi resepi. macam-macam menu jawa le keluar tapi tak jumpa la bahan yang ala-ala yang aku makan tu. Ada jumpa blogger indon tapi udah bahasanye pulak kelaut. tak paham aku nak mentranslatekan bahan-bahannya ke BM.

nak bertanya ke member tu katanyer mak dia aje yang tau resepi. maleh le nak bertanya panjang lebor.kita tanya pacik gugel aje ler.

penyudahnya jumpa jugak resipi ni kat hmetro.com.my setelah puas terjah rumah ke rumah yang kat metro ni paling hampir dengan yang aku uji rasa masa raya itu hari. kira yang ni resepi yang paling simple ler. Ada banyak versi rupanyer.ingatkan resepi dia nama kerang masak tauhu berlengkuas rupa-rupanye:
nah tengok kat sini.

RESEPI: SAMBAL TAHUN KERANG nama di beri hukaloh! kome
-----------------------------------------------------------------------------------

pix_middle
Bahannya:

2 kilogram kerang
5 sudu minyak
4 inci lengkuas dihiris halus
Santan (sebiji kelapa, ambil patinya)
2 sudu taucu
Sekeping asam keping
20 biji cili padi (atau mengikut selera)
Garam, gula dan perasa secukup rasa


Bahan ditumbuk:

2 batang serai
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci belacan
2 inci halia

cara-caranya:

pix_gal1

SEDIAKAN...lengkuas, halia, bawang putih, bawang merah, serai, asam keping dan belacan.

pix_gal2

sediakan juga taucu, cili padi dan santan

pix_gal3

LEBIH SEDAP...ditumbuk bahan dengan lesung batu lebih sedap rasanya

pix_gal4

TUMIS...bahan ditumbuk itu ditumis hingga naik bau. Masukkan taucu dan kacau beberapa minit.

pix_gal5

DIDIHKAN...masukkan cili padi, lengkuas, santan dan asam keping. Biarkan mendidih dalam api sederhana.

pix_gal6

KERANG PULA...kemudian masukkan kerang dan masak hingga kering. Pastikan ia sentiasa dikacau supaya tidak hangus.

Tak tahu pulak aku SAMBAL tahun kerang selalu dimasak di musim perayaan atau kenduri-kendara yang sangat digemari masyarakat Jawa. Selain kerang, ada yang menggunakan ikan bilis ataupun perut lembu.

Kenapa ia dipanggi sambal tahun? Rupa-rupanya kerana teknik masakannya yang lama berserta api sederhana, ia boleh tahan lama. Sambal ini boleh disimpan dan semakin lama semakin sedap rasanya.

boleh jugak terjah kat rumah mak long kalau nak bahan2 yang lebih mabeles.

balik rumah ni kompem nak try resepi ni. Tak sabo pulak nak cari kerang hahahaha.

foto dan resepi kredit to: hmetro.com.my

yeay! dapat hadiah.

 

hadiah walaupun kecil tapi tetap berbekas di hati. Siapa yang tak suka terima hadiahkan. Walaupun hanya di beri sebuah senyuman pun dah rasa bertuah dan berbahagia sekali hahahaha..

begitu le seadanya kan..
dah tua-tua gini tak sangkalah pulak ada orang nak bagi hadiah besday hehehe.walaupun birthday dah lama berlalu hehehe
Pak enchik tak bagi apa-apa tahun ni katanya poket dia broken ke kereta yang sakit huhuhu Tak ngape bang ai faham situasi you. Tak bagi hadiah pun tak per tak de hukum wajib di situ hehehe. Next year aje lah you bagi tapi, ai nak double yer hahahahaha.

ni member ofis mate bagi Y(^_^)Y. tenkiu so much berguna sangat ni utk aku , boleh save banyak benda ni hahahah.

PIC_0013

Eidul Adha 26th oct 2012

Alhamdulilah raya Eidul adha disambut meriah.

Raya di kampung aku memang selalu ada manisnya. Paling koman pun mesti buat gathering raya tak kira la grand reunion ke mini reunion ker..ape ape pun memang mantap ler hasilnya. Sweet memoir forever gitew!.

tahun ni turn rumah Fadz pulak. Keeper hoki team kitaorang. Dulu kitaorang gelor dia robocop. Siapa-siapa yang pernah main atau tengok permainan hoki, kome mesti tau pasei apa kami gelor robocop.

Kitaorang berkumpul lepas Asar dalam pukul 4.30petang. Menu rumah fadz yang paling mabeles sambal masak tauchu dengan lengkuas. Katanyer masakan orang jawa. Aku tambah 3 kali tur, tak pandang dah bihun tomyam, muffin, lemang dan bla..bla.. Ada jugak la rasa macam nak gugel resepi masakan ni. hahahhaa betapa dah addicted ngan kerang masak tauchu. serius memang sedap la wei. Lepas kenyang memasing ler menjoyah hahaha.

Tahun depan Insyallah raya puasa akan ada lagi gathering ex-smkfb batch spm 95. Jika di panjangkan umur dan di murahkan rezeki. Amin!

306550_487947994573347_140500409_n

25 October, 2012

kitaran 180 darjah.

25th oct 2012

first of all. happy birthdays to me yang ke……. tak kan nak revealed pulak kan (nak ngelat). kononnya' ‘ biarlah rahsia umur tu hehehe’. Sekejap jer masa berlalu dan dalam tak sedar tu sudah 180 kitaran pusingan kehidupan aku lalui.

Hidup aku hampir lengkap, ada suami, ada anak, ada kerja walaupun tak mencabar atau making profit menggunung. Tapi Alhamdulilah semua itu amat berkadaran dengan aku. Dan Allah S.W.T amat adil pada hambanya. Hidup di dalam serba sederhana dan harap2 sentiasa dalam rahmat Allah S.W.T.

Masa memberus baju sekolah Che Mat tadi teringat 25 tahun dulu. Aku memberus baju sekolah sendiri, memberus baju adik-adik. Dan kini aku memberus baju sekolah anak aku pulak. Satu putaran telah aku lalui.

Harapan moga aku sentiasa sihat dan ceria untuk sentiasa dapat menjaga insan-insan tersayang yang sentiasa berada di sekeliling aku.

Selalu birthday aku akan jatuh pada perayaan Deepavali. Tapi tahun ni Baru dapat meraikan hari lahir berdekatan dengan Hari raya Aidiladha.

birhday wis

20 October, 2012

Abis lah..

 

kenapa nak abis..
sebelum ni aku naikkan status kat FB mampus aku!
tapi ada member kata tak boleh ke guna perkataan yang elok sikit.
Haaa! kan dah kena sound.Aku bukannye sengaja nak cursed diri sendiri. cuma aku ter gunapakai perkataan pasar yang selalu orang duk guna bile buat sesuatu perkara yang macam no way to turn back. Tapi tak per aku ambik  teguran rakan yang sangat perihatin dengan penggunaan tatabahasa aku tu. so aku tukarkan status ke Abis la kat rumah aku pulak.

aper citer...abis la..
huh! ni memang kerja gila-gila.
kebiasaannya kalau aku n da geng pergi buat checking kat low temp chamber. mesti duk posing fefeling macam gi kat negara sejuk.Sambil test performance set and etc. Al-maklumlah nak pergi negara matahari terbit yang tak mungkin akan jejakkan kaki ke sana. So, kitaorang ni tengah mood nak buat workplace photo album tur yang main posing tak kira tempat hahaahha.

Dan kerana kerana terlebih over. kunun2 nak post le gbr bagi budak2 ex-office aku tengok hasil berjimba kitaorang ni. Sekali ter reply pulak official email bos2 seantero kilang local and oversea manager. huhuhuhu sungguh sadis tak terhingga. Tak dapat bayangkan betapa malunye siap attach gambar yang berjimba2 tu lagi dengan ayat pasar yang ganaz hahahaha. Sib baik manager dept aku tak sound cuma kena gelak sakan je dengan diaorang.

bila dapat je email dari kengkawan luar office huhuhu, sungguh fobia bila nak reply ekekekek takut pisang berbuah dua ke tiga kali. sekali silap hantar orang akan kata OK ler kalau dua tiga kali salah hantar email tu dipanggil stupid le kan. yg penting aku tak buat benda tu on purpose dan tidak jugak untuk nak cari publisiti murahan hahahaha.

apa-apa pun untuk dak Nurul and shida kenangan ni tak mungkin dapat dilupakan sepanjang keje kat ofis ni. dan words BERJIMBA itu sangat sensitif kalau didengar hahaha. luv uols.

 

PIC_0010
ada banyak lagi gambar gerilas kita orang, tapi biarlah posing yang hat come-come jer di sini hahahahaha

TIPS mendapatkan perut rata.

tips: dari MW nov ‘05

  • Makan sedikit pada waktu malam.
  • Jangan makan ketika sedih atau tertekan
  • Jangan manjakan diri makan dalam jumlah yang banyak.
  • makan 5 kali sehari
    tubuh perlukan makanan setiap 3 atau 4 jam. cuba untuk makan dengan jumlah yang sedikit/kecil,lima kali sehari sepanjang hari.
    (sarapan,snek,makan tengahari,snek,dan makan malam). Dengan cara ini perut akantetap penuh dan lebih bertenaga.
  • makan 2 per tiga dari keperluan kalori sebelum makan malam.
    tubuh memerlukan kalori ketika anda aktif iaitu pada waktu siang bukan pada waktu malam hari kerana ketika itu 'irama' tubuh anda semakin menurun.

 

image

scary bile terpandang nasi lemak nyer kalori. patut le pun naik lemak kat badan. tinggi betul KCAL nyer.

tips kata jangan makan ketika sedih atau tertekan. Tapi kalau aku sedih memang  tak lalu makan tapi bila happy balik tu yang makan qado yang waktu-waktu sedih tu. makanya tak ade maknanye sedih atau happy. kalau jenis pemakan tegar. memang tak boleh nak elak dari fikir nak makan hahahaha.

09 October, 2012

Happy Birthday! Hannah.

 

Hannah dah masuk 4 tahun. yeay! dah besar anak pompuan mama.
pejam celik pejam celik dah 4 tahun dan si baby ni.  tapi sampai sekarang masih duk biasakan diri dia dengan panggilan baby.

Hannah ni kalau boleh tiap-tiap bulan nak birthday cake. Itu hari siap tunjuk nak kek angry bird. Tapi kat kampung kek apa sangat la yang ada. Yang biasa-biasa jer. Tak sempat nak beli kat S.A.

Semoga anak mama sentiasa dalam rahmat Allah S.W.T. Amin.

 

PicsArt_1349620146821

Sayang sangat dengan si kecik ni. Kalau suruh cium pipi keliling muka habis diciumnya hehehe.

02 October, 2012

Selulit oh! selulit seramnya…

Tak mengalah lagi cari info pasal selulit bla..bla…bla…Tapi insafnya hanya boleh bertahan 2, 3 minit jer. Lepas tu bila perut berkeriuk mula la makan macam unta di padang al-pasirun. huhuhu takut jugak kalau anak duk cakap mama dia selera macam unta , kes naya.

Lepas baca info di bawah ni harap-harap boleh LAH kekal lama sikit kut insaf ke arah memikirkan pasal makan..makan..makan…

selulit

sekali lagi pencarian aku akan berakhir dengan 3 perkataan ni, BERSENAM, MINUM AIR MASAK, DIET YANG SEIMBANG… makanya bila le nak startnye bersenam ni yong oiii!

info sihat ni diceduk di dalam majalah keluarga oct 2003.

01 October, 2012

Roti bakar cereal

Banyak sebenarnya yang kita boleh pelbagaikan menu sarapan dengan roti putih ni.
Roti putih ni selalu kita akan sediakan:
1-Roti bakar
  sapu dengan segala jem yang ada dipasaran. Paling sedap sapu nutella hahaha.
  mahal kut nutella ni kalau bagi aku yang tak berapa nak ado duit hehehe
2-Sardin/Tuna roll
  dan segala macam lauk-pauk dalam tin yang boleh dimasukkan dalam roti
3-Sosej roll
4-Roti gorang telur
5-sandwich telur etc
6-mini pizza
7-mini tartlet
8-bread pudding

apa lagi dah tak boleh nak fikir dah...hah! sedap dimakan begitu saja tambah syok kalau cicah dengan ayo kopi. Tak pun serawa durian wah mabeles..mabeles..

Tapi pagi tadi bekalkan Che mat roti bakar dengan majerin yang disapu dengan peanut butter dan ditabur dengan nestum.
Sedap pulak rasanya.Semalam pergi giant duk rasa sample yang promoter bagi.
Tu yang buat jugak tu.

 

20121001_054835

20121001_054843

Yang terjadi pasti ada rahmatNYA.

errmmm...
mungkin kes macam ni orang lain kat luar sana tu pernah merasa. Dan selalu aku dengar cerita pasal orang lain kena dibuang kerja beramai-ramai.
Tapi kali ni kes seumpama ni berlaku dekat dengan kehidupan aku.
Tak dapat dibayangkan bila bangun pagi-pagi bersiap seperti biasa pergi kerja, tiba-tiba bila sampai di ofis bos kata, kamu telah diberhentikan kerja kerana company telah bla...bla..bla..owh! rasa nak gugur jantung mendengarnya.Rasa dikhianati oleh majikan setelah berkhidmat berpuluh tahun.

Tak tahulah Macam mana nak redakan hati yang gundah gulana memikirkan nak cari kerja baru pulak untuk menanggung keluarga. Bagi yang berkahwin dan punya anak mau rasa macam nak gila.

Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Walaupun aku tak la berapa baik sangat dengan staff group sebelah.kekadang tu ada jugak rasa menyampah dengan sikap diaorang.Tapi bila dah jadi macam ni sedih dan kesian jugak bila mendengarnya.

Tak semua orang hidupnya senang walaupun bergaji dan bertitle sebagai engineer atau manager.Masing-masing ada cerita kehidupan sendiri.
Walau apa pun harap mereka kuat dan tabah dalam meneruskan kehidupan. Moga kejadian seperti ini menjadi titik tolak pada kejayaan baru dalam kehidupan mereka. Yang terjadi itu pasti ada hikmahnya. InsyALLAH.

27 September, 2012

kekal Fit sepanjang Usia

Ok, belum habis lagi cerita pasal metabolisme. Penting betul sampai asyik cari onfo pasal ni. Tak dinafikan bentuk badan kita akan berubah mengikut peredaran masa dan usia,gaya hidup, diet dan perubahan metabolisme. Baru la aku ni nak tersedar dan mencari apa yang badan aku perlukan untuk kelihatan segar, bugar dan sihat. Nak be young alwiz gitu kekdahnya! lol.

Terjumpa artikel berkenaan dengan saranan kekal fit selaras dengan usia. Wah! sekali lagi aku teruja hahahaha

semalam dapat tips nak kurus, hari ni tip untuk kekal Fit dan bertenaga. Sukenya hati mak! tak terkata you.

Umur 20-an
Waktu ni metabolisme berada di peringkat tertinggi. Tetapi bila seseorang sudah masuk ke alam pekerjaan. Tubuh banyak kehilangan massa otot. Menyebabkan metabolisme akan menurun kerana otot membakar kalori tiga hingga empat kali ganda lebih cepat dibandingkan lemak.
mengikut kajian di Colorado state universiti kesalahan paling banyak dilakukan adalah mengamalkan diet tanpa senaman.Ini akan melambatkan tingkat metabolisme. hahahah aku le tur.
penting juga untuk mengambil banyak kalsium kerana kajian terbaru menunjukkan mineral ini sebenarnya boleh membantu untuk lebih segar.
Doktor menyarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya 1000mg kalsium setiap hari. Idealnya berasal dari makanan seperti susu, yogurt di samping senaman sekurang-kurangnya 3 kali seminggu selama 30minit.

Umur 30-an.
ni kategori aku ni sweet 30teen hahaha perasantan..
Senaman bagi wanita pada usia ini bukan menjadi keutamaan. Pulak citernye.. Ini kerana sebahagian besar daripada mereka sibuk dengan pekerjaan dan menguruskan anak-anak. Tetapi jika tidak bersenam secara teratur boleh mengakibatkan kehilangan kira-kira satu kilo massa otot setiap tahun yang akan di ubah menjadi lemak.
lar patut pun aku banyak lemak.. memang aku tak bersenam pun, 7 tahun punye lemak terkumpul huhuhu
kajian menunjukkan senaman boleh membantu meningkatkan metabolisme sekitar 80 hingga 150 kalori setiap hari. Diet kaya protien boleh juga meningkatkan tenaga untuk pembakaran lemak.

Usia 40-an
metabolisme semakin menurun dan kekuatan semulajadi hilang jika tidak menjaganya dari awal usia 30-an. Tetapi jangan bimbang, anda boleh meningkatkan kadar metabolisme dalam mana-mana usia pun.
Untuk tetap segar dan bugar pada usia 40-an, tubuh memerlukan kurang dari 120 kalori setiap hari untuk menjaga berat badan dibandingkan ketika berumur 20-an. Tingkat aktiviti mulai menurun pada peringkat ini. Cuba banyakkan senaman berjalan kaki.
Yakinlah untuk makan protien tidak berlemak, buah-buahan dan sayuran. Lanjutkan senaman kekuatan dan latihan menegah. Senaman sangat penting untuk mempercepatkan tingkat metabolisme sekalipun usia anda 45 atau 20-an.

Keywords dia: SENAMAN jugak lah yang penting dalam diet. Segala produk ubat kuruskan badan hebat cam ne pun tak dapat berikan kesan maksimum kalau tak bersenam. Tak percaya! cer korang perhati ada yang tokey jual ubat kurus tapi dia pun tak le kurus mana hahaha semua tu more tu bisnes je. Kalau ada produk yang boleh kurus tanpa senam ermmm.. haruskah aku musykil apakah bahan terhebat itu hehehe.

wallahuaklam..

26 September, 2012

Saya nak kurus ..

Malam tadi sambil rehat-rehat kat bilik Che Hannah ternampak majalah wanita tahun 2004. sekali terpandangkan  tajuk kat bawah ni..

TIP KURANGKAN BERAT BADAN.

Terus teruja nak cuba uols hahahaha Nak kurus macam dulu-dulu boleh kekdahnyer.Nak try 10 langkah di bawah ni kut-kut manalah tahu menjadi pulak untuk diri aku hehehehe
masa bujang duk risaukan segala jerawat-jerawat di muka dah kahwin ni masalah obes pulak tak abis-abis duk fikir .

Kita tengok apa tip yang boleh aku guna pakai;

1-Panjangkan masa menghabiskan makanan sekurang-kurangnya 20minit atau lebih
huhuhu ni kalau waktu kerja nak apply memang tak lah. mau kena tangkap ngan pak manager masuk ofis lambat. weekend pun tak boleh nanti keje lain terbengkalai hahaha alasan..next,

2- Minum 8 gelas air masak sehari.
ermmm...akan ku coba..dugaan.

3- Berfikiran positif
yang ni dah tentu...alwiz girlzzzz hari-hari fikir positif PERASAN KURUS wakakaka

4- Pilih makanan rendah lemak
ok.jap lagi ai gugel ape itu makanan rendah lemak.

5- Perbanyakkan mengambil makanan berempah dan pedas..
aaaa....tak buasir ke makan pedas-pedas ni.

6- Rileks dan buat senaman.

7- Hentikan pengambilan minuman berkafein.

8- Tingkatkan pengambilan makanan berserat tinggi.

9- Senaman
Amalan senam aerobik boleh mempercepatkan kadar metabolisme.Dan paling efektif jika dilakukan diwaktu pagi sebelum sarapan pagi dan petang sebelum makan malam.

Tahap metabolisme akan mula menurun 8 jam selepas seseorang bangun tidur.

Senam aerobik selama 30minit yang dilakukan sebelum makan akan membakar lemak selain membantu kadar metabolisme untuk bertahan selama 2 atau 3 jam lagi sebelum kadarnya mengalami penurunan.

10- jangan lupa bersarapan kerana makanan pertama akan berfungsi sebagai makanan permulaan proses metabolisme.

Metabolisme akan menurun tatkala berasa lapar.

Penuhi perut dengan makanan sihat tanpa kalori kerana dengannya, metabolisme akan terus bekerja dan lemak yang tersimpan akan terus dibakar.

Adoi!!! tips yang no 10 jer yang selalu tak lupa hahhaha bab makan memanglah tak menyempat hehehe. OK lah kita try ni untuk bulan ni. Aja! Aja! fighting hahahaha

24 September, 2012

sos sambal kicap maji

serius sambal kicap maji ni sedap dan berbau harum. hahaha tak ada ayat bunga-bunga terus review baik punya.


first time tengok sos sambal kicap ni packaging dia guna botol plastik macam botol perisa sirap. sebab packaging dan label yang tak menarik, maka aku pun tak de la rasa nak beli.


tapi bila dia tukar packaging baru macam kat atas tu. haha tetiba tergerak hati nak cuba beli. aku try la beli satu bawa balik kampung bagi mak mertua aku rasa. sekali dia call dari kampung suruh aku beli lagi sebab katanye sedap.


aku tak rasa lagi masa tu sebab tak sempat. so, repeat la beli lagi untuk diri sendiri. serius bau dia harum dan sedap makan dengan sup soto,cicah ngan buah pelam , jambu..mabeles..mabeles.


tak caya ker..cuba beli. entry ni bukan entry berbayar hahaha


Published with Blogger-droid v2.0.4

Newspaper Fabric bag (^_^)

Sebulan kalau tak pegang mesin jahit memang tak syoklah. Bulan ni jahitkan beg untuk Che Mat bawa pergi ngaji.Tote bag yang free tu dah koyak rabak dah.Tak ingat beli apa dapat free bag.

Dia request nak gambar robotlah, dinosourlah. Mana nak cari hujung-hujung bulan time poket kering ni. Memang la takat nak beli semeter tu apelah sangatkan. tapi aku tak boleh masuk kedai kain takat dalam poket rm10 jer. Meroyan aku tengok kain-kain yang cantik nanti hahahaha

selalu mesti nak sambar barang semeter dua kain yang cantik untuk stok menjahit yang ntah bila-bila nak datang kan.

kali ni jahit jer la beg guna kain corak surat khabar. Dulu-dulu masa aku darjah 3 ke darjah 4 gitu. Corak surat khabar ni fofulerrrrr.... siap ada t'shirt surat khabar lagi. Masih teringat lagi aku pernah gi shopping kat pasar sehari di teluk intan. waktu tu memang best giler pasar teluk intan ni. area dekat depan bus stand T.intan.

Seronoknya zaman kecik-kecik dulu dan paling best aku lahir dalam tahun 70-an. Tahun yang zaman kanak-kanak yang paling best dengan permainan-permainan kampung. tak macam sekarang asyik-asyik main computer game, henfon game boring!

20120923_203548

newspaper fabric design

murah jer kain ni RM3.90/meter  kalau tak silap aku lar. dah lama beli kain ni.Beli pun sebab teringatkan kisah baju t’shirt surat khabar tu lar hahahah

19 September, 2012

I luv rose

 

image

maksud singkatan yang sering digunakan

copy paste sepenuhnya dari blog CeritaSekupang. 

aku pun fenin jugak banyak sangat singkatan dalam dunia cyber ni. Gugel jap sekali jumpa info kat bawah ni dalam blog cerita sekupang. Terus copy paste buat rujukan dikemudian hari. senang nanti nak faham mesej kengkawan yang suka bershort form ni hehehe

Antara singkatan yang sering digunakan dalam dunia cyber.

  • 10q
    Thank you
  • 10x
    Thanks
  • 1337
    From the word Leet, derived from the word elite
  • 2
    Too, or to
  • 2L8
    Too late
  • 2U2
    To you too
  • <3
    Love (a sideways heart)
  • 4
    For
  • 404
    I haven't a clue; from the code for the common "Not Found" HTTP error message
  • 4GM
    Forgive me
  • ?4U
    Question for you

A

  • AAMOF
    As a matter of fact
  • ADN
    Any day now
  • AFAICR/S/T
    As far as I can recall / remember / see / tell
  • AFAIK
    As far as I know
  • AFK
    Away from keyboard
  • AKA
    Also known as
  • AITR
    Adult in the room
  • AIUI
    As I understand it
  • ANFSCD
    And Now For Something Completely Different. Used to change the subject of conversation
  • ASAP
    As soon as possible
  • ASL or A/S/L
    Age / sex / location
  • ATEOTD
    At The End of the Day
  • ATM
    At the moment
  • ATYS
    Anything you say
  • AWA
    As well as
  • AWOL
    Absent Without (Official) Leave
  • AYBABTU (also abbreviated as AYB)
    All your base are belong to us (from the video game Zero Wing)

B

  • borked
    Thoroughly broken
  • Bai
    Bye
  • B2B
    Business to Business
  • BB
    Bye bye
  • BBIAB
    Be back in a bit
  • BBIAF
    Be back in a few / flash
  • BBL/S
    Be back later / shortly / soon
  • BCNU
    Be seein' you
  • BF
    Boy friend
  • BFF
    Best friends forever
  • BFFL
    Best friends for life
  • BFN
    Bye for now
  • BFFN
    Best Friend For Now
  • Blog
    Also known as web log or an online journal
  • BOF
    Beginning of file
  • BOFH
    Bastard operator from hell
  • BOHICA
    Bend Over Here It Comes Again
  • Bot
    Any type of automated software in chatrooms and web-cataloging software
  • Br/BR
    Best regards
  • BRB
    Be right back
  • BRT
    Be right there
  • BS
    Backstab / Bullshit
  • BSOD
    Blue Screen of Death
  • BTDT
    Been there done that
  • BTDTGTTSAWIO
    Been there, done that, got the T-shirt and wore it out
  • BTW
    By the way
  • Bump
    Increment (For example, C++'s operator.) or a backronym for "Bring Up My Post"
  • BW or B/W
    Between or black-and-white.

C

  • CD9
    Code 9
    Parents nearby
  • CBA
    Can't Be Arsed. A term to indicate or dictate laziness.
  • chown
    Change owner. (used in Unix systems)
  • CMIIW
    Correct me if I'm wrong
  • Crawl
    To retrieve a web page along with the hyperlinks that reference it
  • Crapplet
    A poorly written computer application
  • CTN
    Can't Talk Now
  • CU
    See you (later)
  • CUNTSee you next time
  • CYA
    See ya OR Cover Your Ass
  • Cyber (prefix)
    A term used to connect the subsequent word loosely to the world of computers or the Internet or sex over a computer
  • Cyberspace
    Virtual reality, the Internet, the World Wide Web, and other kinds of computer systems. Science fiction author William Gibson popularized the term in his novel Neuromancer. Gibson used the word to describe a virtual world of computer networks that his cyberpunk heroes 'jacked into'

D

  • DDG
    Drop Dead Gorgeous
  • DFTT
    Don't feed the trolls
  • DGAF
    Don't Give A Fuck
  • DIAF
    Die in a fire
  • DIRL
    Die in real life
  • DILLIGAF/D/S
    Does it look like I give a flip / fuck / damn / shit
  • DL
    Download
  • DND
    Do not disturb
  • DOA
    Dead on arrival. Refers to hardware that has never worked.
  • DW
    Don't Worry.

E

  • EOF
    End Of File
  • EOM
    End of Message
  • EOL
    End of Life. Device or hardware that is at the end of its product life cycle
  • EQ
    EverQuest
  • ETA
    Estimated time of arrival, later (especially on blogs), Edited To Add-

F

  • FAQ
    Frequently Asked Question(s)
  • FFS
    For fuck's sake, or
    Fat Finger Syndrome(used to explain that one cannot type correctly)
  • Flamer
    Someone who makes inflammatory, abusive or directly offensive comments. Similar to, but not quite the same as an Internet troll
  • FMCDH
    From My Cold Dead Hands
  • FOAD/FOND
    Fuck off 'n'/and die
  • FOAF
    Friend of a friend
  • FP
    First Post
  • FTL
    For the lose / loss
  • FTW
    For the win / fuck the world
  • FU
    Fuck you
  • FUBAR
    Fucked up beyond all recognition / repair
  • FUD
    Fear, Uncertainty and Doubt (the purposeful spread of misinformation)
  • FWIW
    For what it's worth
  • FYI
    For your information

G

  • GBCW
    Goodbye Cruel World
    a dramatic leave taking of a forum or site
  • GBTW
    Get back to work
  • GF
    Great/good fight; or girlfriend
  • GFETE
    Grinning from ear to ear
  • GFY
    Good for you
  • GG
    Good game, used at or near the conclusion of a gaming match, also used to describe a game that is very one sided and therefore considered already over
  • GGF
    Go Get Fucked
  • GIYF
    Google is your friend
  • GL
    Good luck, often used at beginning of a contest
  • GLHF
    Good luck and have fun
  • GJ
    Good job
  • GMTA
    Great minds think alike
  • Godwin's Law
    Dictates that the longer a thread, the more likely someone will post a comparison involving Nazis or Hitler
  • Gratz
    Congratulations
  • GTH
    Go to hell
  • GTFO
    Get the fuck out OR Get the fuck off
  • GTG or G2G
    'Got to go' or 'Good to go'
  • GR
    Gateway Router
  • GR8
    Great

H

  • HAND
    Have A Nice Day
  • Handle
    Name used in online chat, (AKA nick(name), alias, screen/user name)
  • HF
    Have fun/High-five
  • Haxor or H4x0r (1337)
    Hacker
  • Hit
    A request made to the web server, (noun) the results of an internet search, (verb) loading a Web page. Hits are not equivalent to visitors of a webpage.
  • Home page
    The website's introduction page, starting point, and guide. The technical term is "index"
  • Hot list
    A collection of publicly available URLs (World Wide Web site addresses), sometimes available as text files.
  • HTH
    Hope this / that helps, or happy to help
  • H8
    Hate

I

  • IANAL
    I am not a lawyer
  • IAWTC
    I agree with that/this comment
  • IBTL
    In before the lock
  • IDC
    I don't care
  • IDGAF
    I don't give a fuck
  • IDK
    I don't know
  • IHY
    I hate you
  • IINM
    If I'm not mistaken
  • IIRC
    If I recall / remember correctly
  • IIUC
    If I understand correctly
  • ILY
    I love you
  • IMO/IMHO/IMNSHO/IMAO
    In my (humble / honest / not so humble / arrogant) opinion
  • Information superhighway
    The Internet (AKA: I-way, infobahn)
  • IONO
    I don't know
  • IOW
    In other words
  • IRC
    Internet Relay Chat
  • IRL
    In real life
  • ISTR
    I Seem To Recall
  • ITYM
    I Think You Mean
  • IWSN
    I want sex now
  • IYKWIM
    If you know what I mean

J

  • Jaggy
    Aliased computer graphics
  • JAS
    Just a second
  • JIC'
    Just in case
  • JFGI
    Just Fucking/Freaking Google It
  • JK or j/k
    Just kidding, or joke
  • JSYK
    Just so you know
  • JFTR
    Just for the records
  • JOOC
    Just out of curiosity
  • JW
    Just wondering
  • JFK
    Just Fucking Kidding

K

  • k or kk
    OK
  • KIR
    Keeping it real.
  • KISS
    Keep it simple stupid.
  • KIT
    Keep in touch.
  • KMA
    Kiss my ass
  • KOS
    Kill on sight
  • KOTC/L
    Kiss on the cheek/lips.
  • KS(ing)
    Kill-Steal(ing)
  • KTHX
    OK, thanks
  • KTHXBAI or KTHXBYE
    OK, thanks, goodbye, used either to cut short a conversation or to express displeasure with being cut short
  • KWIM
    Know what I mean?

L

  • L2P
    Learn to play; an admonishment to new or incompetent video game players.
  • L8R
    Later (sometimes abbreviated to L8ER); is commonly used in chat rooms and other text based communications as a way of saying good bye.
  • Lag
    Slang term for slow Internet speeds or high Internet latency; Lag is sometimes due to a server problem, but more frequently due to the connection between client and server. A slow or intermittent connection may often be referred to as laggy
  • Lamer
    A know-nothing, one who is lame.
  • Leet
    Often spelled as l33t or 1337 in ASCII form. It originally meant elite
  • LFG
    Looking for group
  • LFM
    Looking for more
  • LMAO, LMFAO, LMMFAO
    Laughing my ass off, laughing my fucking ass off, laughing my mother fucking ass off
  • LMIRL
    Let's meet in real life.
  • LMK
    Let me know
  • LOL
    Laughing out loud, laugh out loud. Occasionally: lots of love, lots of luck
  • LOTI
    Laughing on the inside
  • LTNS
    Long time no see
  • Lulz
    A corruption of LOL, which stands for laugh out loud.
  • Lurker
    Someone who frequents a Usenet group without participating in discussions
  • Luser
    Loser + user; an annoying user from the perspective of tech support or a system administrator; also spelled luzer or luzzer.
  • LYLAB
    Love you like a brother
  • LYLAS
    Love you like a sister

M

  • MMORPG, MMO
    Massive Multi-player Online Role Playing Game
  • MMOFPS
    Massive Multi-player Online First Person Shooter
  • MOO
    MUD (Multi-User Dungeon) Object Orientated
  • MOTD
    Message of the day
  • MS
    Microsoft
  • MTFBWY
    May The Force be with you
  • MUD
    Multi-User Dungeon
  • MUSH
    Multi-User Shared Hallucination
  • MYOB
    Mind your own business
  • M8
    Mate

N

  • N2M
    Not(hing) too much
  • N2B
    Not too bad
  • NE1
    "Anyone"
  • Newbie, noob, or n00b
    An inexperienced user of a system or game, or an annoying person.
  • NFW
    No fucking way
  • NM
    (Sometimes written N/M) Not much, Never mind or no message, used on message boards or in e-mails to indicate that everything is already said in the subject line.
  • NN
    Night night. Used as an alternative for "good night"
  • NP
    No problem
  • NSFW
    Not safe for work. Warning about content that may get the viewer in trouble with his employer or co-workers.
  • NTY
    No, Thank You
  • NVM, NVMD, or nm
    Nevermind, not much

O

  • O RLY
    Oh really?
  • OH OK
    A sarcastic okay
  • OIC
    Oh, I see
  • OFN
    Old fucking news
  • OMG
    Oh, my God
  • OMFG
    Oh, my fucking God
  • OMGWTFBBQ
    Oh my God, What the Fuck, Barbecue
  • OMW
    On my way or Oh my word
  • OOC
    Out Of Character / Out Of Combat
  • OP
    Original poster / Operator / Outpost
  • OS
    Operating system
  • OT
    Off topic
  • OTOH
    On the other hand
  • OTP
    On the phone or One true pairing

P

  • P2P
    Peer to peer, or pay to play
  • P911
    Parent emergency (watch what you type)
  • PAW
    Parents are watching
  • PEBKAC
    Problem exists between keyboard and chair
  • Ping
    From the popular network monitoring tool, used as a greeting similar to "Are you there?".
  • PITA
    Pain in the arse / ass
  • PLMK
    Please let me know
  • plz or pls
    Please
  • PM
    Personal message or private message
  • PMJI
    Pardon my jumping in
  • PMSL
    Pissing My Self Laughing
  • ::POOF::
    Goodbye (leaving the room)
  • POS
    Piece of shit, parent over shoulder, packet over SONet, or Point of Sale.
  • POTS
    Plain old telephone service
  • POV
    Point of view
  • PPL
    People
  • PST
    Please send tell
  • PTKFGS
    Punch the Keys For God's Sake
  • pr0n
    Intentional misspelling of porn
  • PW
    Persistent World (gaming)
  • pwned or pwnd
    Owned

Q

  • QFA
    Quoted for accuracy. Similar to QFT
  • QFT
    Quoted for truth, Quit fucking talking
  • QT
    Cutie.

R

  • Rehi (or merely re)
    Hello again
  • RL
    Real Life
  • Rly
    Really (See also: O rly) />
  • RO(T)FL
    Rolling on (the) floor laughing
  • RO(T)FLMAO
    Rolling on (the) floor laughing my ass off
  • RO(T)FLOL
    Rolling on (the) floor laughing out loud
  • RSN
    Real soon now (often used sarcastically)
  • RTA
    Read The Article
  • RTFB
    Read the fucking binary (or book)
  • RTFQ
    Read the fucking/fabulous (polite)/freaking (polite) question
  • RTFS
    Read the fucking source
  • RTFM/RTM
    Read the (fucking) manual
  • RYC
    Regarding your comment

S

  • S2R
    Send to Receive (Used in online chat to request self-pictures)
  • SCNR
    Sorry, could not resist
  • SifAs if
  • Sim
    Simulation
  • sk8/sk8r
    skate/skater
  • Smiley
    Another name for emoticons
  • SMH
    Shaking my head
  • SNAFU
    Situation normal: all (fucked/fouled) up
  • Snail mail
    Normal paper mail service
  • SOL
    Shit Outta Luck
  • Spider
    The program behind a search engine
  • SPYFN
    Stop Posting You Filthy Noob, generally the same meaning as GTFO
  • Sry
    Sorry
  • STFU
    Shut the fuck up
  • STFW
    Search the fucking web
  • Soz
    Sorry
  • SU
    Shut up
  • SWIM
    Someone Who Isn't Me
  • SYM
    Shut your mouth
  • SMYLS
    Spare me your life story

T

  • T4P
    Tell for people
  • TANSTAAFL
    There ain't no such thing as a free lunch, from Robert A. Heinlein's novel The Moon Is a Harsh Mistress
  • TBF
    Time between failures
  • TBH, TBQH
    To be (quite) honest
  • TFTC
    Thanks for the Cache, a Geocaching term
  • TG
    That's great
  • TGIF
    Thank God it's Friday
  • TH(N)X, TNX or TX
    Thanks
  • TIA
    Thanks in advance
  • TINC
    There Is No Cabal, a term discouraging conspiracy theories
  • TISNF
    This is so not fair
  • TL;DR
    Too Long; Didn't Read, an admonishment that a post is too lengthy or lacks worthwhile content
  • TMI
    Too much information
  • TOS
    Terms of service
  • TTBOMK
    To the best of my knowledge
  • TTFN
    Ta ta for now
  • TTT
    To the top, used in forums to bump a thread
  • TTTH
    Talk to the hand
  • TTYL
    Talk to you later (also spelled TTUL, T2UL or T2YL)
  • TTYS
    Talk to you soon
  • TTYTT
    To Tell You The Truth
  • Tweedler
    One who has deep love for all computer related technology and gadgets
  • TWIMC
    To Whom It May Concern
  • TY or Thx
    Thank you
  • TYT
    Take your time
  • TYVM
    Thank you very much
  • TPW
    Top Post Whore

U

  • U, Ur
    You, your, you're
  • UTFSE
    Use the fucking search engine

V

  • VB(SE)G
    Very big (shit-eating) grin.
  • VEG/S
    Very evil grin/smile.
  • Vlog
    Video blog
  • VWG/S
    Very wicked grin/smile.

W

  • w00t, w00T or WOOT
    First two express exuberance, and the last is a backronym for the term "We Own the Other Team".
  • W/ or W/O
    With or without
  • WB
    Welcome back
  • WBU
    What 'Bout (about) You
  • WD
    Well Done
  • W/E
    Whatever
  • WoW
    World of Warcraft
  • WP
    Well Played
  • WRT
    With respect / regard to
  • WRUD
    What are you doing?
  • WTB
    Want to buy
  • WTF
    What the fuck
  • WTG
    Way to go
  • WTH
    What the hell, What the heck
  • WTS
    Want to sell
  • WTSHTF
    When The Shit Hits The Fan
  • WTT
    Want to trade
  • WUG
    What you got?
  • WUBU2
    What (have) you been up to?
  • WUU2
    What (are) you up to?
  • WUW
    What you want?
  • WWJD
    What would Jesus do?
  • WYSIWYG
    What you see is what you get
  • W8
    Wait

Y

  • Y
    Why
  • YA RLY
    Yeah Really (invariably preceded by "O RLY")
  • YHBT
    You have been trolled.
  • YHL
    You have lost
  • YKW
    You know what?
  • YMMV
    Your mileage may vary.
  • YT
    You there?
  • YTMND
    You're The Man Now, Dog
  • YW
    You're welcome.
  • YOYO
    You're On Your Own.
  • YOYOW
    You own your own words.

Z

  • ZOMG (sometimes OMGZ)
    A variation of OMG (Oh my Gosh/God) used to indicate extreme excitement

wassalam..