30 August, 2010

nostalgia ramadhan Part 1

masa kecik2
macam tak banyak memori je. hampir tak dapat recall kenangan bulan posa dulu-dulu. yg berbalam2 dlm ingatan cuma menjadi budak suruhan pak sedara mengutip guni penutup meriam tanah. Waktu tu abis semua sepupu seangkatan aku kena kerah jd hamba abdi mengutip guni2 yg beterbangan.

Puasa waktu tu memang meriah dengan perang meriam buluh/tanah. berdentam dentum seluruh kampung pt JERMAN. Tok aku toksah ckp le asyik melatah jer keje nye. bole terpelanting bahulu yg di masaknye.

kenangan puasa banyak kat kampung belah arwah mak aku bersama sepupu aku yg aku gelar nangka. dr kena ambik tender basuh pinggan, tukang hempuk adunan bahulu sampai le ke sapu sampah kitaorg berdua la calon2 cucu harapan keturunan Anjang Ghani. Sepupu2 aku yg angkatan era baru ni penyegan nak mampus. klu aku dlu habis dah kena bambu klu malas2. la ni senang2 je derang melepak kat ruang tamu. tengok tv bagai tak aci sungguh!

apa-apa biskut jer

ramai betui org minat buat biskut cornflakes yer untuk hari raya nan mulia ni.

dua tiga menjak ni yg menjenguk ke blog aku semua dok menjengah resepi biskut cornflakes.

harus lah aku mengkaji antara 10 biskut raya pilihan org malaysia lepas ni. Aku dah tentu2 vote untuk biskut cornflakes nye.

menu buka puasa ari ni ingat nak buat nasi goreng tomyam. tadi dah menjenguk Myresipi.com.my tak sabo2 nak balik rumah nak ber esperimen ngan senduk dan kuali. lambatnye nak balik!!!

memoir of Almond London cookies…

Semalam Pak encik bawak balik dua balang biskut Almond London. katanya sedap, ditengok nye ramai orang membeli. Pak encik pun tak agak2 beli 2 balang.
Bila aku rasa macam biasa je. Tang mana sedap nye 'bang'. Tapi nak sedapkan hati pak encik yg bersusah payah membeli. Aku bagi la ayat pujian2 sikit kat biskut tur.

biskut ni ujung tahun 90-an ngan awal abad ke-20 mmg popular giler. mana2 rumah klu beraya semedang ada biskut ni. Ingat lagi aku masa baru2 abis spm. menumpang duduk rumah mak2 sedara yg single mingle lg time tu. masa tu aku bekerja kilang kat IPOH. pernah le aku melantak biskut ni tak ingat dah tetuan yg ada di rumah sewa tu.Hari berikutnye aku tengok ada lg biskut almond london ni. baru je nak bukak balang nak perabihkan le konon.. tup..tup tersembui mak sedara aku menyound aku ' weh! ko rupanye yg makan kueh ni yea. haram klu ko makan kueh ni bagi perabih. dunia akhirat tau? dan2 tu jugak aku campak balang tu ke meja jepung. terkejut ko kena sergah dr belakang. hilang stim nak makan kueh almond london. Serius rupanye dia menyound aku, ingatkan gurau2. aku sengih je la.

sampai sekarang klu beraya rumah ucu aku tu tak de ayat raya lain dah aku nak ucapkan. ayat ni ni kira wajib pembuka bicara. ' biskut yg diharamkan dunia akhirat tu tak buat ker?'

lepas aku dah abis belajo kat IPOH dan start keroje kat kilang jugak. Ada le sekali tu aku joyah ngan bedah teringin beno nak buat biskut raya. Sungguh2 kita org naik bas ke kampung jawa meminjam oven bulat dr kakak ipar cik bedah. Tak cukup dengan tu dibekalkan kitaorg dengan sebijik buah cempedak masak ranum. mak oii! bau dia semerbak, merebak ke segenap bas mini yg sesak dgn penumpang tu. dah le berdiri pegang oven pegang cempedak di bulan posa plak tu. seksa sungguh! siap ada mamat mana ntah menyound kata ada bau cempedak kat dlm bas. kitaorg tersipu2 malu. maklum le anak dara sunti si manis 17 time tu.

Resipi Almond london spesel aku mintak kat mak sedara aku hat sorang lg. punye le budgetnya kreatif nye kitaorg, yg almond tu kitaorg tukarkan dengan kacang minyak ( cik bedah kata kacang kentot) uli2  doh terap dan bla..bla.. siap bakar semua. Tiba proses mencelup biskut ke dlm coklat.

yg ni pun kreatif jugak. maklumle rumah bujang mana nak ada peralatan buah biskut semua. berpeluh2 le kita org bergilir2 mencelup biskut dlm coklat cair yg di double boilerkan kat dlm kuali. tak terpikir plak waktu tu nak bawa turun coklat cair tu celup kat  bawah. dr pukul 9 malam sampai le ke pukul 3 pagi menyudahkan buat biskut. kesian cik joyah siap tertido ngan tgn comot2. Hasilnye dapat le sebalang sorang. sedap jugak.tp tak bole le kitaorg nak panggil biskut tu dengan nama Almond london. jadi le biskut kacang kentot minyak London. Tu le kira pertama dan terakhir buat biskut kat rumah bujang 401.  Dah tak de dah versi biskut raya Almond london thn2 berikutnye. Tak sanggup weh nak bawa oven turun naik bas mini lagi di bulan ramadhan. cukup la sekali tu je.

25 August, 2010

felt…

2 minggu ni macam bizi saja. Bizi  dengan aktiviti senaman tangan. orang lain dok pulun jahit langsir raya, baju raya aku pulak jahit menatang ni. Apa kes aku ni. Demam kain felt tak sudah2. Puasa tinggal lagi 2 minggu baju kurung si Hannah haram tak berpotong lagi. Dari hari ke hari dok kata nak buat baju Hannah sampai pak encik plak sound aku. Mana ke baju yg kata nak jahit tu tak mandang pun …

 

PIC_0110

Ni buatkan satu utk supporter jepung yg balik minggu sudah. Tamat kontraknye kat opis aku ni.bagus pun balik dah klu tak memanjang je sakit aku tengok. tak terjangkau akal aku dengan org jepung ni tua2 bangka pun minat kartun ni lelaki plak tu siap beruban lagi. iskh!iskh! klu pak encik yg minat ni mau aku kutuk KAW!KAW! hahahaha

 

PIC_0116

 

Black cat ni saja2 je buat. Pasei nya, opis mate aku nak yg kucing hat ada ekor. yg first tu aku buat kucing toge jer. saja2 test taste dia. alih2 dia nak jugak pattern ni. 

 

PIC_0120 

Baby Dino ni alahai… ramai plak peminatnye. tapi aku buat satu je.. lain hari aku jahit lagi dan lagi dan lagi sampai kome naik muak plak nengoknye nnt. bukan nengok je tau, kena paksa beli wakakakakaka! ade ke paksa plak yek.. gasak!

 

PIC_0119

si kucing biru ni pun buatkan utk supporter jepung gak.. ramai betui supporter jepung memeriahkan opis ni. Best le supporter ni di kelilingi jelitawan-jelitawan TC & IB yg ramah2 belaka.

pattern kucing ni inspired by keetsa.com

18 August, 2010

puasa ke lapan

Dah masuk hari ke-8 umat Islam seluruh duniawi berpuasa. (klu negara atas angin ke bawah angin ke yg berpuasa lebih dulu. ampunkan je la serius aku tak tau) Puasa tahun ni 1,2 perkara je yg berbeza dr thn lepas bagi aku. pertama-tamanya, aku  balik keje terpaksa drive sendiri mengharungi traffic jam yg luar biasa kat S.A ni. Nasib baik Che bagi tip nak sampai cepat kat rumah. tersengih2 aku sesorang kat dalam kete. sengih kejayaan dpt melepaskan diri dr Q kat belakang buntot2 kete manusia sejagat.

aku tak bole nak tulis dah ni, batang idung aku ni dicucuk2 bau ikan bakar yg aku tapau dr kantin makcik kilang. aduih! makin lama makin menusuk kalbu. Tengok jam dinding opis lagi 20minit nak balik.
wow! cepatnya masa puasa sekarang tak terasa lama cam zaman aku kecik2 dlu.

mencece-cece tau2 lagi 10 minit je nak balik. alamak!

10 August, 2010

impian kudus!

Hari minggu sudah Che Mat meluahkan perasannya. Dia kata kawan dia nama Aniq mak dia hantar pergi sekolah naik kete, Mak si Darwisy pun sama mak dia hantar gi sekolah jugak. Haffizuddin, Amira bla..blaa…

Tetiba je di ujung ayat dia tu bole di kata cenggini! mama nnt hantar afiq gi sekolah nye naik kete. Semalam Afiq jalan kaki ngan Abg Fadhil….  aaaa! Alahai anak ku, bukan nya mama x mau nak anto kamu ke sekolah. Klu mama kamu keje yg punch card nye pkl 8.30am harus jugak la hari2 dah hantor nye. Ni kalau udah namanye kompeni jepung tak de makna nye la. Harap2 mama bole merealisasikan impian kamu 2 @ 3 thn lagi..

Daiso

Ni klu dah ter’ masuk kat dlm kedai ni, mau 2 ke 3 jam membelek2 segala benda yg ada. Come2 sungguh barang2  kat daiso ni. kali ni di sebabkan Pak Encik nak cepat terpaksalah capai mana yg sempat di belek.

PIC_2878kain felt berbagai warna, plan nak buat plushie untuk org tua ganyut yg suke sgt ngan pokemon pikachu. 

 

PIC_2881ni apa ke nama dia, tracing spatula gitu!, senang untuk buat marking kat fabrik. Belum test pun lagi nih!…

 

PIC_2885  ni pak encik yg nak beli. pam belon pun nak jugak.

 

PIC_2894  yg ni confirm berguna. selalu sgt air tin tertumpah dalam kereta. 

 

PIC_2890

Yang ni pun best jugak cover botol air mineral atau botol2 yg seangkatan dengannya. siap bole taruk straw kat dlm ni.

PIC_2895

kan come gitew! nyesal tak beli 2. Abis dua beradik tu berebut botol air. sebelum ni tak de heran pun deme. Semua ni aku beli kat Daiso puchong adanya.

Weekend travel bag..

Ntah hapa2 je la yang aku fikirkan bila tengok beg ni kat dlm cotton friend magazine. membuak2 nak satu mcm kat dalam gambar ni. Nak tak nak gigihkan jugak la memotong dan menjahit bag ni. Semata-mata nak balik kg punye pasal. Selalu tu asal boleh je campak semua baju dlm bakul besar. Ada beg ni jimat ruang bonet kete sikit. Ruang yg terlebih2 tu bole angkut segala hasil tanaman dr kampung halaman kuikuikui…dasar !

PIC_2918 

Gambar je dia taruk, tak de plak tutorial nak buat ni. Aku pun main bedal je lah ukuran dia asal bole jahit..

Tadaaa!

PIC_2909

copy paste sungguh! Sib baik rumah aku tak dak tingkap lagu tu, klu tak mau jugak aku shot sama cam dlm mag tur.!