27 September, 2012

kekal Fit sepanjang Usia

Ok, belum habis lagi cerita pasal metabolisme. Penting betul sampai asyik cari onfo pasal ni. Tak dinafikan bentuk badan kita akan berubah mengikut peredaran masa dan usia,gaya hidup, diet dan perubahan metabolisme. Baru la aku ni nak tersedar dan mencari apa yang badan aku perlukan untuk kelihatan segar, bugar dan sihat. Nak be young alwiz gitu kekdahnya! lol.

Terjumpa artikel berkenaan dengan saranan kekal fit selaras dengan usia. Wah! sekali lagi aku teruja hahahaha

semalam dapat tips nak kurus, hari ni tip untuk kekal Fit dan bertenaga. Sukenya hati mak! tak terkata you.

Umur 20-an
Waktu ni metabolisme berada di peringkat tertinggi. Tetapi bila seseorang sudah masuk ke alam pekerjaan. Tubuh banyak kehilangan massa otot. Menyebabkan metabolisme akan menurun kerana otot membakar kalori tiga hingga empat kali ganda lebih cepat dibandingkan lemak.
mengikut kajian di Colorado state universiti kesalahan paling banyak dilakukan adalah mengamalkan diet tanpa senaman.Ini akan melambatkan tingkat metabolisme. hahahah aku le tur.
penting juga untuk mengambil banyak kalsium kerana kajian terbaru menunjukkan mineral ini sebenarnya boleh membantu untuk lebih segar.
Doktor menyarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya 1000mg kalsium setiap hari. Idealnya berasal dari makanan seperti susu, yogurt di samping senaman sekurang-kurangnya 3 kali seminggu selama 30minit.

Umur 30-an.
ni kategori aku ni sweet 30teen hahaha perasantan..
Senaman bagi wanita pada usia ini bukan menjadi keutamaan. Pulak citernye.. Ini kerana sebahagian besar daripada mereka sibuk dengan pekerjaan dan menguruskan anak-anak. Tetapi jika tidak bersenam secara teratur boleh mengakibatkan kehilangan kira-kira satu kilo massa otot setiap tahun yang akan di ubah menjadi lemak.
lar patut pun aku banyak lemak.. memang aku tak bersenam pun, 7 tahun punye lemak terkumpul huhuhu
kajian menunjukkan senaman boleh membantu meningkatkan metabolisme sekitar 80 hingga 150 kalori setiap hari. Diet kaya protien boleh juga meningkatkan tenaga untuk pembakaran lemak.

Usia 40-an
metabolisme semakin menurun dan kekuatan semulajadi hilang jika tidak menjaganya dari awal usia 30-an. Tetapi jangan bimbang, anda boleh meningkatkan kadar metabolisme dalam mana-mana usia pun.
Untuk tetap segar dan bugar pada usia 40-an, tubuh memerlukan kurang dari 120 kalori setiap hari untuk menjaga berat badan dibandingkan ketika berumur 20-an. Tingkat aktiviti mulai menurun pada peringkat ini. Cuba banyakkan senaman berjalan kaki.
Yakinlah untuk makan protien tidak berlemak, buah-buahan dan sayuran. Lanjutkan senaman kekuatan dan latihan menegah. Senaman sangat penting untuk mempercepatkan tingkat metabolisme sekalipun usia anda 45 atau 20-an.

Keywords dia: SENAMAN jugak lah yang penting dalam diet. Segala produk ubat kuruskan badan hebat cam ne pun tak dapat berikan kesan maksimum kalau tak bersenam. Tak percaya! cer korang perhati ada yang tokey jual ubat kurus tapi dia pun tak le kurus mana hahaha semua tu more tu bisnes je. Kalau ada produk yang boleh kurus tanpa senam ermmm.. haruskah aku musykil apakah bahan terhebat itu hehehe.

wallahuaklam..

26 September, 2012

Saya nak kurus ..

Malam tadi sambil rehat-rehat kat bilik Che Hannah ternampak majalah wanita tahun 2004. sekali terpandangkan  tajuk kat bawah ni..

TIP KURANGKAN BERAT BADAN.

Terus teruja nak cuba uols hahahaha Nak kurus macam dulu-dulu boleh kekdahnyer.Nak try 10 langkah di bawah ni kut-kut manalah tahu menjadi pulak untuk diri aku hehehehe
masa bujang duk risaukan segala jerawat-jerawat di muka dah kahwin ni masalah obes pulak tak abis-abis duk fikir .

Kita tengok apa tip yang boleh aku guna pakai;

1-Panjangkan masa menghabiskan makanan sekurang-kurangnya 20minit atau lebih
huhuhu ni kalau waktu kerja nak apply memang tak lah. mau kena tangkap ngan pak manager masuk ofis lambat. weekend pun tak boleh nanti keje lain terbengkalai hahaha alasan..next,

2- Minum 8 gelas air masak sehari.
ermmm...akan ku coba..dugaan.

3- Berfikiran positif
yang ni dah tentu...alwiz girlzzzz hari-hari fikir positif PERASAN KURUS wakakaka

4- Pilih makanan rendah lemak
ok.jap lagi ai gugel ape itu makanan rendah lemak.

5- Perbanyakkan mengambil makanan berempah dan pedas..
aaaa....tak buasir ke makan pedas-pedas ni.

6- Rileks dan buat senaman.

7- Hentikan pengambilan minuman berkafein.

8- Tingkatkan pengambilan makanan berserat tinggi.

9- Senaman
Amalan senam aerobik boleh mempercepatkan kadar metabolisme.Dan paling efektif jika dilakukan diwaktu pagi sebelum sarapan pagi dan petang sebelum makan malam.

Tahap metabolisme akan mula menurun 8 jam selepas seseorang bangun tidur.

Senam aerobik selama 30minit yang dilakukan sebelum makan akan membakar lemak selain membantu kadar metabolisme untuk bertahan selama 2 atau 3 jam lagi sebelum kadarnya mengalami penurunan.

10- jangan lupa bersarapan kerana makanan pertama akan berfungsi sebagai makanan permulaan proses metabolisme.

Metabolisme akan menurun tatkala berasa lapar.

Penuhi perut dengan makanan sihat tanpa kalori kerana dengannya, metabolisme akan terus bekerja dan lemak yang tersimpan akan terus dibakar.

Adoi!!! tips yang no 10 jer yang selalu tak lupa hahhaha bab makan memanglah tak menyempat hehehe. OK lah kita try ni untuk bulan ni. Aja! Aja! fighting hahahaha

24 September, 2012

sos sambal kicap maji

serius sambal kicap maji ni sedap dan berbau harum. hahaha tak ada ayat bunga-bunga terus review baik punya.


first time tengok sos sambal kicap ni packaging dia guna botol plastik macam botol perisa sirap. sebab packaging dan label yang tak menarik, maka aku pun tak de la rasa nak beli.


tapi bila dia tukar packaging baru macam kat atas tu. haha tetiba tergerak hati nak cuba beli. aku try la beli satu bawa balik kampung bagi mak mertua aku rasa. sekali dia call dari kampung suruh aku beli lagi sebab katanye sedap.


aku tak rasa lagi masa tu sebab tak sempat. so, repeat la beli lagi untuk diri sendiri. serius bau dia harum dan sedap makan dengan sup soto,cicah ngan buah pelam , jambu..mabeles..mabeles.


tak caya ker..cuba beli. entry ni bukan entry berbayar hahaha


Published with Blogger-droid v2.0.4

Newspaper Fabric bag (^_^)

Sebulan kalau tak pegang mesin jahit memang tak syoklah. Bulan ni jahitkan beg untuk Che Mat bawa pergi ngaji.Tote bag yang free tu dah koyak rabak dah.Tak ingat beli apa dapat free bag.

Dia request nak gambar robotlah, dinosourlah. Mana nak cari hujung-hujung bulan time poket kering ni. Memang la takat nak beli semeter tu apelah sangatkan. tapi aku tak boleh masuk kedai kain takat dalam poket rm10 jer. Meroyan aku tengok kain-kain yang cantik nanti hahahaha

selalu mesti nak sambar barang semeter dua kain yang cantik untuk stok menjahit yang ntah bila-bila nak datang kan.

kali ni jahit jer la beg guna kain corak surat khabar. Dulu-dulu masa aku darjah 3 ke darjah 4 gitu. Corak surat khabar ni fofulerrrrr.... siap ada t'shirt surat khabar lagi. Masih teringat lagi aku pernah gi shopping kat pasar sehari di teluk intan. waktu tu memang best giler pasar teluk intan ni. area dekat depan bus stand T.intan.

Seronoknya zaman kecik-kecik dulu dan paling best aku lahir dalam tahun 70-an. Tahun yang zaman kanak-kanak yang paling best dengan permainan-permainan kampung. tak macam sekarang asyik-asyik main computer game, henfon game boring!

20120923_203548

newspaper fabric design

murah jer kain ni RM3.90/meter  kalau tak silap aku lar. dah lama beli kain ni.Beli pun sebab teringatkan kisah baju t’shirt surat khabar tu lar hahahah

19 September, 2012

I luv rose

 

image

maksud singkatan yang sering digunakan

copy paste sepenuhnya dari blog CeritaSekupang. 

aku pun fenin jugak banyak sangat singkatan dalam dunia cyber ni. Gugel jap sekali jumpa info kat bawah ni dalam blog cerita sekupang. Terus copy paste buat rujukan dikemudian hari. senang nanti nak faham mesej kengkawan yang suka bershort form ni hehehe

Antara singkatan yang sering digunakan dalam dunia cyber.

  • 10q
    Thank you
  • 10x
    Thanks
  • 1337
    From the word Leet, derived from the word elite
  • 2
    Too, or to
  • 2L8
    Too late
  • 2U2
    To you too
  • <3
    Love (a sideways heart)
  • 4
    For
  • 404
    I haven't a clue; from the code for the common "Not Found" HTTP error message
  • 4GM
    Forgive me
  • ?4U
    Question for you

A

  • AAMOF
    As a matter of fact
  • ADN
    Any day now
  • AFAICR/S/T
    As far as I can recall / remember / see / tell
  • AFAIK
    As far as I know
  • AFK
    Away from keyboard
  • AKA
    Also known as
  • AITR
    Adult in the room
  • AIUI
    As I understand it
  • ANFSCD
    And Now For Something Completely Different. Used to change the subject of conversation
  • ASAP
    As soon as possible
  • ASL or A/S/L
    Age / sex / location
  • ATEOTD
    At The End of the Day
  • ATM
    At the moment
  • ATYS
    Anything you say
  • AWA
    As well as
  • AWOL
    Absent Without (Official) Leave
  • AYBABTU (also abbreviated as AYB)
    All your base are belong to us (from the video game Zero Wing)

B

  • borked
    Thoroughly broken
  • Bai
    Bye
  • B2B
    Business to Business
  • BB
    Bye bye
  • BBIAB
    Be back in a bit
  • BBIAF
    Be back in a few / flash
  • BBL/S
    Be back later / shortly / soon
  • BCNU
    Be seein' you
  • BF
    Boy friend
  • BFF
    Best friends forever
  • BFFL
    Best friends for life
  • BFN
    Bye for now
  • BFFN
    Best Friend For Now
  • Blog
    Also known as web log or an online journal
  • BOF
    Beginning of file
  • BOFH
    Bastard operator from hell
  • BOHICA
    Bend Over Here It Comes Again
  • Bot
    Any type of automated software in chatrooms and web-cataloging software
  • Br/BR
    Best regards
  • BRB
    Be right back
  • BRT
    Be right there
  • BS
    Backstab / Bullshit
  • BSOD
    Blue Screen of Death
  • BTDT
    Been there done that
  • BTDTGTTSAWIO
    Been there, done that, got the T-shirt and wore it out
  • BTW
    By the way
  • Bump
    Increment (For example, C++'s operator.) or a backronym for "Bring Up My Post"
  • BW or B/W
    Between or black-and-white.

C

  • CD9
    Code 9
    Parents nearby
  • CBA
    Can't Be Arsed. A term to indicate or dictate laziness.
  • chown
    Change owner. (used in Unix systems)
  • CMIIW
    Correct me if I'm wrong
  • Crawl
    To retrieve a web page along with the hyperlinks that reference it
  • Crapplet
    A poorly written computer application
  • CTN
    Can't Talk Now
  • CU
    See you (later)
  • CUNTSee you next time
  • CYA
    See ya OR Cover Your Ass
  • Cyber (prefix)
    A term used to connect the subsequent word loosely to the world of computers or the Internet or sex over a computer
  • Cyberspace
    Virtual reality, the Internet, the World Wide Web, and other kinds of computer systems. Science fiction author William Gibson popularized the term in his novel Neuromancer. Gibson used the word to describe a virtual world of computer networks that his cyberpunk heroes 'jacked into'

D

  • DDG
    Drop Dead Gorgeous
  • DFTT
    Don't feed the trolls
  • DGAF
    Don't Give A Fuck
  • DIAF
    Die in a fire
  • DIRL
    Die in real life
  • DILLIGAF/D/S
    Does it look like I give a flip / fuck / damn / shit
  • DL
    Download
  • DND
    Do not disturb
  • DOA
    Dead on arrival. Refers to hardware that has never worked.
  • DW
    Don't Worry.

E

  • EOF
    End Of File
  • EOM
    End of Message
  • EOL
    End of Life. Device or hardware that is at the end of its product life cycle
  • EQ
    EverQuest
  • ETA
    Estimated time of arrival, later (especially on blogs), Edited To Add-

F

  • FAQ
    Frequently Asked Question(s)
  • FFS
    For fuck's sake, or
    Fat Finger Syndrome(used to explain that one cannot type correctly)
  • Flamer
    Someone who makes inflammatory, abusive or directly offensive comments. Similar to, but not quite the same as an Internet troll
  • FMCDH
    From My Cold Dead Hands
  • FOAD/FOND
    Fuck off 'n'/and die
  • FOAF
    Friend of a friend
  • FP
    First Post
  • FTL
    For the lose / loss
  • FTW
    For the win / fuck the world
  • FU
    Fuck you
  • FUBAR
    Fucked up beyond all recognition / repair
  • FUD
    Fear, Uncertainty and Doubt (the purposeful spread of misinformation)
  • FWIW
    For what it's worth
  • FYI
    For your information

G

  • GBCW
    Goodbye Cruel World
    a dramatic leave taking of a forum or site
  • GBTW
    Get back to work
  • GF
    Great/good fight; or girlfriend
  • GFETE
    Grinning from ear to ear
  • GFY
    Good for you
  • GG
    Good game, used at or near the conclusion of a gaming match, also used to describe a game that is very one sided and therefore considered already over
  • GGF
    Go Get Fucked
  • GIYF
    Google is your friend
  • GL
    Good luck, often used at beginning of a contest
  • GLHF
    Good luck and have fun
  • GJ
    Good job
  • GMTA
    Great minds think alike
  • Godwin's Law
    Dictates that the longer a thread, the more likely someone will post a comparison involving Nazis or Hitler
  • Gratz
    Congratulations
  • GTH
    Go to hell
  • GTFO
    Get the fuck out OR Get the fuck off
  • GTG or G2G
    'Got to go' or 'Good to go'
  • GR
    Gateway Router
  • GR8
    Great

H

  • HAND
    Have A Nice Day
  • Handle
    Name used in online chat, (AKA nick(name), alias, screen/user name)
  • HF
    Have fun/High-five
  • Haxor or H4x0r (1337)
    Hacker
  • Hit
    A request made to the web server, (noun) the results of an internet search, (verb) loading a Web page. Hits are not equivalent to visitors of a webpage.
  • Home page
    The website's introduction page, starting point, and guide. The technical term is "index"
  • Hot list
    A collection of publicly available URLs (World Wide Web site addresses), sometimes available as text files.
  • HTH
    Hope this / that helps, or happy to help
  • H8
    Hate

I

  • IANAL
    I am not a lawyer
  • IAWTC
    I agree with that/this comment
  • IBTL
    In before the lock
  • IDC
    I don't care
  • IDGAF
    I don't give a fuck
  • IDK
    I don't know
  • IHY
    I hate you
  • IINM
    If I'm not mistaken
  • IIRC
    If I recall / remember correctly
  • IIUC
    If I understand correctly
  • ILY
    I love you
  • IMO/IMHO/IMNSHO/IMAO
    In my (humble / honest / not so humble / arrogant) opinion
  • Information superhighway
    The Internet (AKA: I-way, infobahn)
  • IONO
    I don't know
  • IOW
    In other words
  • IRC
    Internet Relay Chat
  • IRL
    In real life
  • ISTR
    I Seem To Recall
  • ITYM
    I Think You Mean
  • IWSN
    I want sex now
  • IYKWIM
    If you know what I mean

J

  • Jaggy
    Aliased computer graphics
  • JAS
    Just a second
  • JIC'
    Just in case
  • JFGI
    Just Fucking/Freaking Google It
  • JK or j/k
    Just kidding, or joke
  • JSYK
    Just so you know
  • JFTR
    Just for the records
  • JOOC
    Just out of curiosity
  • JW
    Just wondering
  • JFK
    Just Fucking Kidding

K

  • k or kk
    OK
  • KIR
    Keeping it real.
  • KISS
    Keep it simple stupid.
  • KIT
    Keep in touch.
  • KMA
    Kiss my ass
  • KOS
    Kill on sight
  • KOTC/L
    Kiss on the cheek/lips.
  • KS(ing)
    Kill-Steal(ing)
  • KTHX
    OK, thanks
  • KTHXBAI or KTHXBYE
    OK, thanks, goodbye, used either to cut short a conversation or to express displeasure with being cut short
  • KWIM
    Know what I mean?

L

  • L2P
    Learn to play; an admonishment to new or incompetent video game players.
  • L8R
    Later (sometimes abbreviated to L8ER); is commonly used in chat rooms and other text based communications as a way of saying good bye.
  • Lag
    Slang term for slow Internet speeds or high Internet latency; Lag is sometimes due to a server problem, but more frequently due to the connection between client and server. A slow or intermittent connection may often be referred to as laggy
  • Lamer
    A know-nothing, one who is lame.
  • Leet
    Often spelled as l33t or 1337 in ASCII form. It originally meant elite
  • LFG
    Looking for group
  • LFM
    Looking for more
  • LMAO, LMFAO, LMMFAO
    Laughing my ass off, laughing my fucking ass off, laughing my mother fucking ass off
  • LMIRL
    Let's meet in real life.
  • LMK
    Let me know
  • LOL
    Laughing out loud, laugh out loud. Occasionally: lots of love, lots of luck
  • LOTI
    Laughing on the inside
  • LTNS
    Long time no see
  • Lulz
    A corruption of LOL, which stands for laugh out loud.
  • Lurker
    Someone who frequents a Usenet group without participating in discussions
  • Luser
    Loser + user; an annoying user from the perspective of tech support or a system administrator; also spelled luzer or luzzer.
  • LYLAB
    Love you like a brother
  • LYLAS
    Love you like a sister

M

  • MMORPG, MMO
    Massive Multi-player Online Role Playing Game
  • MMOFPS
    Massive Multi-player Online First Person Shooter
  • MOO
    MUD (Multi-User Dungeon) Object Orientated
  • MOTD
    Message of the day
  • MS
    Microsoft
  • MTFBWY
    May The Force be with you
  • MUD
    Multi-User Dungeon
  • MUSH
    Multi-User Shared Hallucination
  • MYOB
    Mind your own business
  • M8
    Mate

N

  • N2M
    Not(hing) too much
  • N2B
    Not too bad
  • NE1
    "Anyone"
  • Newbie, noob, or n00b
    An inexperienced user of a system or game, or an annoying person.
  • NFW
    No fucking way
  • NM
    (Sometimes written N/M) Not much, Never mind or no message, used on message boards or in e-mails to indicate that everything is already said in the subject line.
  • NN
    Night night. Used as an alternative for "good night"
  • NP
    No problem
  • NSFW
    Not safe for work. Warning about content that may get the viewer in trouble with his employer or co-workers.
  • NTY
    No, Thank You
  • NVM, NVMD, or nm
    Nevermind, not much

O

  • O RLY
    Oh really?
  • OH OK
    A sarcastic okay
  • OIC
    Oh, I see
  • OFN
    Old fucking news
  • OMG
    Oh, my God
  • OMFG
    Oh, my fucking God
  • OMGWTFBBQ
    Oh my God, What the Fuck, Barbecue
  • OMW
    On my way or Oh my word
  • OOC
    Out Of Character / Out Of Combat
  • OP
    Original poster / Operator / Outpost
  • OS
    Operating system
  • OT
    Off topic
  • OTOH
    On the other hand
  • OTP
    On the phone or One true pairing

P

  • P2P
    Peer to peer, or pay to play
  • P911
    Parent emergency (watch what you type)
  • PAW
    Parents are watching
  • PEBKAC
    Problem exists between keyboard and chair
  • Ping
    From the popular network monitoring tool, used as a greeting similar to "Are you there?".
  • PITA
    Pain in the arse / ass
  • PLMK
    Please let me know
  • plz or pls
    Please
  • PM
    Personal message or private message
  • PMJI
    Pardon my jumping in
  • PMSL
    Pissing My Self Laughing
  • ::POOF::
    Goodbye (leaving the room)
  • POS
    Piece of shit, parent over shoulder, packet over SONet, or Point of Sale.
  • POTS
    Plain old telephone service
  • POV
    Point of view
  • PPL
    People
  • PST
    Please send tell
  • PTKFGS
    Punch the Keys For God's Sake
  • pr0n
    Intentional misspelling of porn
  • PW
    Persistent World (gaming)
  • pwned or pwnd
    Owned

Q

  • QFA
    Quoted for accuracy. Similar to QFT
  • QFT
    Quoted for truth, Quit fucking talking
  • QT
    Cutie.

R

  • Rehi (or merely re)
    Hello again
  • RL
    Real Life
  • Rly
    Really (See also: O rly) />
  • RO(T)FL
    Rolling on (the) floor laughing
  • RO(T)FLMAO
    Rolling on (the) floor laughing my ass off
  • RO(T)FLOL
    Rolling on (the) floor laughing out loud
  • RSN
    Real soon now (often used sarcastically)
  • RTA
    Read The Article
  • RTFB
    Read the fucking binary (or book)
  • RTFQ
    Read the fucking/fabulous (polite)/freaking (polite) question
  • RTFS
    Read the fucking source
  • RTFM/RTM
    Read the (fucking) manual
  • RYC
    Regarding your comment

S

  • S2R
    Send to Receive (Used in online chat to request self-pictures)
  • SCNR
    Sorry, could not resist
  • SifAs if
  • Sim
    Simulation
  • sk8/sk8r
    skate/skater
  • Smiley
    Another name for emoticons
  • SMH
    Shaking my head
  • SNAFU
    Situation normal: all (fucked/fouled) up
  • Snail mail
    Normal paper mail service
  • SOL
    Shit Outta Luck
  • Spider
    The program behind a search engine
  • SPYFN
    Stop Posting You Filthy Noob, generally the same meaning as GTFO
  • Sry
    Sorry
  • STFU
    Shut the fuck up
  • STFW
    Search the fucking web
  • Soz
    Sorry
  • SU
    Shut up
  • SWIM
    Someone Who Isn't Me
  • SYM
    Shut your mouth
  • SMYLS
    Spare me your life story

T

  • T4P
    Tell for people
  • TANSTAAFL
    There ain't no such thing as a free lunch, from Robert A. Heinlein's novel The Moon Is a Harsh Mistress
  • TBF
    Time between failures
  • TBH, TBQH
    To be (quite) honest
  • TFTC
    Thanks for the Cache, a Geocaching term
  • TG
    That's great
  • TGIF
    Thank God it's Friday
  • TH(N)X, TNX or TX
    Thanks
  • TIA
    Thanks in advance
  • TINC
    There Is No Cabal, a term discouraging conspiracy theories
  • TISNF
    This is so not fair
  • TL;DR
    Too Long; Didn't Read, an admonishment that a post is too lengthy or lacks worthwhile content
  • TMI
    Too much information
  • TOS
    Terms of service
  • TTBOMK
    To the best of my knowledge
  • TTFN
    Ta ta for now
  • TTT
    To the top, used in forums to bump a thread
  • TTTH
    Talk to the hand
  • TTYL
    Talk to you later (also spelled TTUL, T2UL or T2YL)
  • TTYS
    Talk to you soon
  • TTYTT
    To Tell You The Truth
  • Tweedler
    One who has deep love for all computer related technology and gadgets
  • TWIMC
    To Whom It May Concern
  • TY or Thx
    Thank you
  • TYT
    Take your time
  • TYVM
    Thank you very much
  • TPW
    Top Post Whore

U

  • U, Ur
    You, your, you're
  • UTFSE
    Use the fucking search engine

V

  • VB(SE)G
    Very big (shit-eating) grin.
  • VEG/S
    Very evil grin/smile.
  • Vlog
    Video blog
  • VWG/S
    Very wicked grin/smile.

W

  • w00t, w00T or WOOT
    First two express exuberance, and the last is a backronym for the term "We Own the Other Team".
  • W/ or W/O
    With or without
  • WB
    Welcome back
  • WBU
    What 'Bout (about) You
  • WD
    Well Done
  • W/E
    Whatever
  • WoW
    World of Warcraft
  • WP
    Well Played
  • WRT
    With respect / regard to
  • WRUD
    What are you doing?
  • WTB
    Want to buy
  • WTF
    What the fuck
  • WTG
    Way to go
  • WTH
    What the hell, What the heck
  • WTS
    Want to sell
  • WTSHTF
    When The Shit Hits The Fan
  • WTT
    Want to trade
  • WUG
    What you got?
  • WUBU2
    What (have) you been up to?
  • WUU2
    What (are) you up to?
  • WUW
    What you want?
  • WWJD
    What would Jesus do?
  • WYSIWYG
    What you see is what you get
  • W8
    Wait

Y

  • Y
    Why
  • YA RLY
    Yeah Really (invariably preceded by "O RLY")
  • YHBT
    You have been trolled.
  • YHL
    You have lost
  • YKW
    You know what?
  • YMMV
    Your mileage may vary.
  • YT
    You there?
  • YTMND
    You're The Man Now, Dog
  • YW
    You're welcome.
  • YOYO
    You're On Your Own.
  • YOYOW
    You own your own words.

Z

  • ZOMG (sometimes OMGZ)
    A variation of OMG (Oh my Gosh/God) used to indicate extreme excitement

wassalam..

Korean drama..

ermmm..aku memang tak boleh nafikan aku dah terjebak sekian lama. bukan sebab pelakon dia yang sweet dan handsome. Tapi jalan cerita dia walaupun cerita cinta tapi banyak diselitkan kisah keluarga. Jugak lagu dia yang sedap didengar, scene yang cantik dan picture quality yang sangat bagus.

sejak aku dah tukar ke Astro beyond, bertambah-tambah gila tengok KBS dan OneHD duk layan drama-drama korea. Sanggup jugak aku download ost drama-drama yang aku minta. Seyes aku memang gile korean drama. pernah jugak layan dari malam hingga ke subuh. sampaikan keesokkan harinye jadi weng sebab tak cukup tido. Pergi shopping pun dalam keadaan ting tong. Waktu ni offer la apa pun mesti jawapannya YES or NO jer. Tak de bebel-bebel hahaha

Rasanya ramai peminat k-drama mesti akan layan mysoju atau epdrama. tapi sejak akhir-akhir ni mysoju macam susah pulak nak tengok drama free sebab link ke viki tv. kekadang tak compatible dengan henpon or lappy.

Sekarang ni tengah layan citer kat bawah ni. huhuhu seyes lagu dia membuai perasaan. hahaha membuat jiwa jadi sentiasa muda dan jiwa-jiwa. terasa alive gitu hahahaha podahhh!!! sampai Che Mat pun tanya 'mama bila citer kapten han da jin yer' yang tak boleh belah siap ada dwi bahasa tu. tak stim aku tengok k-drama dalam BM hehehe.

394382_326745050690513_119287542_n[1]

Tajuk citer: Yes captain / take care of us captain.

Citer ni best jugak, sampai ada la berangan kenapa la aku tak ambik course pilot dulu ekekeke. kalau tak mesti aku nampak smart pakai uniform awan biru so nanti bole tukar kepada Awan Yayan.  ahak! berangan...berangan... kan!! abaikan.  itu side effect tonton K-Drama or J-drama. Tak boleh nak tolong dah.

sebenarnya aku lebih dulu suka layan Japanese drama. Sebabnya dulu-dulu konon nak belajar bahasa jepun dengan tengok drama dan animax. tapi susah nak tengok online, kat stesyen tv tempatan pun  tak banyak J-drama. Tu yang beralih ke K-drama.kan bagus kalau sinetron indon slot tu di tukar dengan J-drama, tentu aku tak keruan nak pergi kerja wakakaakkaka.Paling last tengok J-drama kat tv3 citer long vacation kut. lama giler.

18 September, 2012

PD tu PORT DICKSON ler.

Aku rasa kalau buat POLL tempat dalam Malaysia yang orang pernah pergi. Mesti PD ada dalam list. Rata-rata orang mesti pernah jejak kaki ke pantai PD.

Tapi serius aku tak pernah pergi PD uols. hahahaha malu beb nak ngaku. Ntah kenapa ntah aku memang tak pernah jejak kaki kat PD sehinggalah semalam eh! ahad lepas. Itu pun singgah sekejap sebab otw hantar pak su diaorang kat ALAM.

Sampai pun dah petang, jadi duk rileks-rileks makan jajan dan jalan-jalan di gigi air hahaha. budak 2 orang tu mula-mula main-main air. Tak sangka pulak Che Mat sekali kecebur dalam laut. bapak dia punye gelak la. Sebab sebelum ni dia memang penakut nak mandi laut. Selalu main pasir jer.Che nah jangan cakap ler memang hantu air.Pantang.


Tapi kalau nak compare dengan Teluk batik aku rasa macam seronok lagi kat teluk batik. Yer la aku membesar kat situ pantai tu jer la dari kecik duk ulang-alik pun. Tapi aku rasa teluk batik lagi best lah hahahaha.

 

Pictures1
dalam air pun gigih che nah nak buat aksi fire ultraman Zero dia hahaha.

Dan Syawal pun berlalu 1433H dalam kenangan.

emmmm.. raya tahun ni nak kata meriah sangat tu idak ler.. so-so la kata orang kan. Tapi makan-makan di hari raya memang mabeles.macam-macam ada. yang terbaik kek red valvet cheese kat rumah Mak Ngah di keramat. Buat muka tak malu tapau sikit buat makan-makan di dalam kereta. Che Nah suka sangat ngan kek ni. kena la daku berguru pulak kat blogger di alam maya nak membaking ni..ntah bila la pulak tu kan..

Anak-anak yang dah pandai collect duit raya memang seronok lah. dalam kereta dok kira duit raya masing-masing dengan sepupu diaorang.Gamat la suasana raya walaupun hujan turun dengan lebatnya disebelah petang raya.

Open house tahun ni tak banyak sangat dapat terjah. Setiap weekend macam sibuk jer.  dengan hari sabtu yang kena kerja ganti cuti raya. Tapi rumah yang wajib pergi macam rumah k.Ana dan rumah K.Intan memang awal-awal dah terjah hahahaha.

Cuma rumah aku jer tak beropen sampai ke sudah. tahun ni memang tak berkesempatanlah. Buat makan-makan pun sebab adik-beradik nak datang jer. hehehe raya punya pasalkan bajet lari jer memanjang.

harap-harap masih berkesempatan untuk menjalani ibadah puasa dan berhari raya pada tahun hadapan. Moga dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yang baik Amin. Tak sabar nak ber’reunion raya ngan budak-budak kampung tahun depan yahuuuuu!!!! Y(^_^)Y ya beda beduuu.

Butter cake melatops!…

Butter cake.

Cake yang paling senang aku rasa butter cake lah. Tak banyak kerenah nak buat. sedap pulak tur. Lagi praktikal untuk aku yang malas nak masak ni hehehe

Ada la 2 ke 3 minggu lepas, member ofis bagi rasa butter cake dia. Dia cakap kek yang dia buat tu tak berapa nak jadi. Tapi kitaornag ni bukan kira jadi ke tak jadi asal dapat makan free jer semua pakat melantak. Sebabkan aku puasa masa syawal itu ari aku pun tapau je la 2, 3 ketul untuk berbuka. Sekali anak-anak pulak nak makan so aku tengokkan saja le. Takkan nak lari ke batu belah batu bertangkup pulak sebab tak dapat nak makan butter cake hehehe

makanya dengan lafaz bismillah, walaupun dengan ongkos yang dah lari bajet. Aku sambar jugak mixer kat tesco   yang paling murah harganya. Semata-mata nak membaking butter cake. Semangat tu!! ngalahkan mengidam anak sulung hehehe. jangan ujung bulan gigit mixer sudah,tak berduit punya pasal.

Macam biasa kita akan terjah beberapa blog masakan yang fofular. Tapi disebabkan banyak sangat variasinya. Lansung la fenin nak guna resepi siapa kan. Last-last copy paste resepi dari majalah rasa jer lah.

20120913_225907

ni hasil dari dapur kecik Yayan kedabra.. yang ni guna acuan pudding separa bulat. nampak la comel.

IMG_20120902_161107

boleh pulak repeat buat ni dalam minggu yang sama hehehe. kemaruk butter cake dah ni.

20120911_234225

PIC_0026

siap pulak kekahkan untuk budak-budak ofis.

nanti ingat nak cuba resepi butter cake dari keratan magazine ni.

20120913_225929

tengok dlm resepi ni ada tambah keju cheddar tentu lagi mabeles rasanya. Tak sabar nak membaking lagi. gatal dah tangan hahahaha.

10 September, 2012

tamat sudah

10.9.12 tarikh pencen tv berjenama panasonic ni setelah berkhidmat lebih 12 tahun. menjerit che nah panggil aku bila ultraman mebius dia tak keluar di tv. ingatkan astro yang buat hal maklumlah klu hujan je siaran pun ntah ke mana. sekali aku godek-godek memang tv dah padam ayooo! karawale.


huhuhu...dah biasa tengok tv berskrin besar dan bersaiz pun besar, jadi janggal pulak bila tengok tv skrin kecik. nasib baik ada tv spare yang kononnya untuk bilik che mat ni. lepas ni ada la reason pak encik nak beli lcd tv baru. sebelum ni kalau dia dok usha-usha tv lcd aku cepat je potong kata tak payah le nak beli selagi tv tak rosak huhuhu.


sekarang...ermmm!


Published with Blogger-droid v2.0.4