28 December, 2009

Tahniah!

24th Dec 2009

Pagi-pagi lagi dah bersiap nak balik ke kampung.
Sebelum tu singgah dulu kat Asrama semai bakti di Kelana Jaya.
Ambik Alang dan barang-barang untuk keluar asrama.
Alhamdulilah Alang dah habis kursus penjagaan kesihatan anjuran FELDA.
Next year dia dah start kerja di bahagian farmasi di Hospital KPJ.

On the way home, Alang call abah, nak tanya keputusan PMR adik.
Alhamdulilah adik dapat 8A.Hahahahaha... Abah ngan mak suka sangat, sampai mak melompat-lompat bila tengok slip keputusan adik.Aku pun suka jugak.
Masa cuti sekolah yg lepas aku tengok adik asyik tidur jer, dah la tu asyik main games jer.Pas tu makan tak berhenti-henti , mcm kebuluran plak aku tengok.Kat asrama tak cukup makan kot. Boleh tahan gak budak ni study. Harap SPM nanti dia bole buat yg terbaik juga. apa-apa pun CONGRATULATION untuk adik aku.. Nak hadiah ker? buat-buat tanya plak aku.. mesti la nak yer dak??

23 December, 2009

Agak free

kerja hari ini agak free sedikit. Product baru sudah masuk mass production. Lega sikit rasanya, sekarang hanya follow up dan support PIC untuk cost down matter dan set preparation untuk magazine review.

Suasana ofis juga rasa sedikit hening. Ramai staff yang cuti untuk clearkan annual leave. Cuti tahunan syarikat hanya boleh di bawa kehadapan dlm 5 hari sahaja. selebihnya klu tidak digunakan akan burn begitu saja. Tidak ada pembayaran di buat untuk balance leave yg tinggal.

Tambahan lagi si santa telah ambil half day second half hari ini. Aman damai rasanya. Alahai! Che Fid `awat la hang ambik half day sama ngan dia, klu tak boleh kita berdiskusi` hehehehe

kegilaan lama

Akhir-akhir ini, terasa semacam bersemangat pula untuk meneruskan hobi lama mengumpul setem. Rasanya kali terakhir aku meletakkan setem ke dalam album setem, adalah 12 tahun yang lalu. Agak lama juga tu.Sayang sungguh ada sebahagian kecil setem-setem yang dikumpul telah hilang dari simpanan. Mana tidaknya, album-album setem terbiar di kampung. Kali ini aku akan pastikan koleksi setem lama itu mendapat perhatian yg sewajarnya hehhehehe.

Teringat masa dahulu waktu sekolah rendah, hobi mengumpul setem, duit syiling lama menjadi antara hobi yang popular.Zaman sekarang ni masih popular lagikah hobi sebegini di kalangan budak-budak sekolah? Kebanyakannya lebih suka bermain PS2 online games.mmm tak taulah sebab anak belum bersekolah lagi, dan adik-adik pulak sudah bekerja.

Baru-baru ni dapat setem Japan yang masih belum digunakan. Supporter dari satu ofis dengan aku yang bagi. Terkejut jugak dia tengok aku gigih mengumpul setem. Mana tidaknya dah jadi mak-mak masih lagi nak meneruskan hobi ni.

 

PIC_0065

arigatogozaimasu Iwami san.

jahit

bulan ni sempat jugak la pegang mesin jahit untuk jahit beg2 dan tudung DIY.

IMG_0019

jahit beg ala-ala beg guni untuk isi biskut buat hantaran

IMG_0023

jahit beg jerut lebihan kain beg hantaran, dapat 2 pcs. tapi telah di kidnapped oleh ipar duai.

IMG_0022

lagi beg jerut round shape.ni nak bagi kat anak babysitter.

last but not least, tudung DIY untuk SIL. sebenarnye nak buat awning guna kain satin je then nak cantum ngan selendang. disbbkan tak jumpa yg sesuai.

aku jahit je body dia guna kain satin jugak.

kat atas tudung tu aku tampal manik2

dan labuci lebihan lace baju

IMG_0040

busy month

Bulan ni memang bulan yang amat sibuk untuk aku. majlis bertunang sister in law baru saje selesai. Mana tak nyer, tolong teman pergi beli kain, bawa pergi jumpe tailor, cari bahan2 buat hantaran dan mini pelamin, jahit itu jahit ini wah!!! masa aku kahwin dulu tak pulak rasa se busy ini. Maklumlah main order jer, makcik2 yg settlekan. memang la aku rileks hehehehe…

Lepas ni majlis convo adik pulak. Then nak kena pergi ambik barang2 kat asrama dia untuk bawa balik ke kampung. Weekend ni pulak ada wedding cousin hubby kat Tanjung Malim. Hubby kata nak pergi majlis akad nikah sekali sebab dah dekat dengan rumah abah.Penat berganda2 la nampaknyer.

Mlm tadi baru  jer dapat settle kan 2 bakul besar kain2 yang tak berlipat.Nasib baik hubby tolong basuh pinggan dan baju sementara dia tengah cuti nih! Malam ni nak pack baju, untuk balik kampung lagi. huhuuhuhu!!! letihnye..

16 December, 2009

100yen

Tak tau nak tulis apa, so tayang jer la barang2 yang dibeli di kedai 100yen. Konon nak tengok jer,sekali tangan dah menggeletar tak sabar nak beli. Sib baik dlm kocek ada sebelah tangan jer klu idak mau shopping x hingat dunia...

 

IMG_0550

bekas isi sos or ketchup

 

IMG_0551

pencucuk hiasan

 

IMG_0552  

tool utk buat hiasan bento comel!!!

 

IMG_0553

cheese cutter apa2 nak cut pun bole lah!!

 

IMG_0554 

small pan. masa beli ni tinggal satu jer!!

 

IMG_0555

yang ni paling aku suka EGG MOULD.

05 December, 2009

SI TIKUS

perihal si tikus atau nama lain yg selalu aku sebut ialah cik ti.

Cik Ti memang sejenis binatang yg  suka merosakkan barang2 dalam rumah. Paling besar musibahnya pembawa penyakit atau virus yg bole menyebabkan kematian. Jangan sesekali memandang ringgan terhadap Cik Ti ni.

Baca info di bawah untuk panduan bersama..

 

clip_image002

 


Poisoning from Rat/Mouse Droppings

A stock clerk was sent to clean up a storeroom in Maui, Hawaii.

When he got back, he was complaining that the storeroom was really filthy and that he had noticed dried mouse or rat droppings in some areas.

A couple of days later, he started to feel like he was coming down with a stomach flu, complained of sore joints and headaches, and began to vomit.

He went to bed and never really got up again. Within two days he was severely ill and weak. His blood sugar count was down to 66, and his face and eyeballs were yellow. He was rushed to the emergency at Pali-Momi, where he was diagnosed to be suffering from massive organ failure. He died shortly before midnight.

No one would have made the connection between his job and his death, had it not been for a doctor who specifically asked! If he had been in a warehouse or exposed to dried rat or mouse droppings at any time. They said there is a virus (much like the Hanta virus) that lives in dried rat and mouse droppings.

Once dried, these droppings are like dust and can easily be breathed in or ingested if a person does not wear protective gear or fails to wash face and hands thoroughly.

  An autopsy was performed on the clerk to verify the doctor's suspicions.

This is why it is extremely important to ALWAYS carefully rinse off the tops of canned sodas or foods, and to wipe off pasta packaging, cereal boxes, and so on.

Almost everything you buy in a supermarket was stored in a warehouse at one time or another, and stores themselves often have rodents.

Most of us remember to wash vegetables and fruits but never think of boxes and cans.

The ugly truth is, even the most modern, upper class, super store has rats and mice. And their warehouse most assuredly does!

Whenever you buy any canned soft drink, please make sure that you wash the top with running water and soap or, if that is not available, drink with a straw.

The investigation of soda cans by the Center for Disease Control in Atlanta discovered that the tops of soda cans can be encrusted with dried rat's urine, which is so toxic it can be lethal. Canned drinks and other foodstuffs are stored in warehouses and containers that are usually infested with Rodents, and then they get transported to retail outlets without being properly cleaned.