27 February, 2012

Tahun extraviolet..

 

normal_FRFY6012

Sejak bila ntah kaler anggur ni jadi kaler pilihan untuk tahun ni. Tak pernah le ada personal item kaler sama dalam satu masa. Ni le akibat pengaruh anak dan rakan tak sebaya hahahahah

Cik Zz sila jgn terkezut dengan pemilihan theme color aku tahun ni. Tiba-tiba aku dah ter-join purple da club plak wakakaka

20120227_073700

tengok-tengok…

20120227_073954

pengikat usb cable pun ter-ada kaler violet ni …

perihal kaler violet/purple

The Color Purple and The Color Violet

banyak lagi ler tak ter google aku..

 

The Color Purple/Violet Represents:
Inspiration: Original and sound ideas are created with violet - use it when looking for inspiration during brainstorming sessions.
Imagination: Violet inspires creativity with intellect - it is also stimulating to dream activity.
Individuality: Violet is unconventional, individual and original. It hates to copy anyone else and likes to do its own thing.
Spirituality: Violet assists us during prayer and meditation, helping us to get in touch with our deeper subconscious thoughts. Churches often feature violet in their stained glass windows. From a negative perspective it can relate to the cult follower.
Effects of the Color Purple/Violet:
Empathy: Compassion, kindness and a love of humanity are positive qualities of Violet.
Controlled emotion: Violet is passionate, like red, but inclined to display it in private only.
Respectable & distinguished: The darker shades of violet particularly are linked to the origins of purple where it was only available to royalty and the wealthy.
Impractical: Violet can be impractical, with its head in the clouds rather than having its feet on the ground. It tends to see life as it imagines it, rather than how it is.
Immature: Violet can be immature, encouraging fantasy and an idealism that is often difficult to achieve in real life.
Dignity: Violet exudes a quiet modest form of dignity which is often appealing to others.
Cynical: This is a negative side of violet.

imagesCA1UOH44

Variations of the Color Purple/Violet

Mauve: Mauve helps us to make the best choices and decisions; it is concerned for justice to be done and always does the right thing. On the other hand it can indicate a degree of commonness, the social climber aspiring to higher ideals.

Lavender: Lavender is attracted to beautiful things. It has a fragility, sensitivity and vulnerability to it.

Lilac: Lilac implies immaturity, superficiality and youthfulness. It is extroverted and enthusiastic, inspiring glamour, romance and vanity.

Amethyst: A mystical color, amethyst opens intuitive channels. It protects the vulnerable and assists the humanitarian. It is the color of the evolved soul.

Plum: An old-fashioned color, plum is honorable and linked to family traditions. It is also prudish and narrow-minded, always preaching at you.

Deep Purple: Dark purple is related to higher spiritual attainment. A powerful color, it can also indicate arrogance and ruthlessness.

21 February, 2012

Dengar u-tube siang-siang kena la pandang2 dan dengar2 huhuhu!

Lawak..lawak..
pagi ni mood setazah aku terlebih sikit.
punye la beriya mendengar youtube UAI pada yang tak tau short form tu.. UAI ialah Ustad Azhar Idrus.

Dengar punye dengar aku terlelap plak. maklum la klu jam belum cecah angka 8 pagi mata aku memang terbukak separuh je.
ntah cam ne ntah connection head phone handphone aku tercabut. punye la ganas terlelapnya. padahal tido atas meja ofis je tu.

sambil terlelap tu, sedap jer dengar youtube UAI. tetiba ada orang duk touched aku. Terkejut aku pagi-pagi Si senior manager grp soft depan mata aku. Apahal dia kejutkan aku ni. Aku ada buat salah ke.

Rupa-rupanya henset aku ter on full volume ko. Satu department pagi-pagi dah kena dengar soal jawab ustad Azhar Idrus. Dah le topik soklan yang Ustad jawab tu bab kawin lebih. hahahaha! adoi! la.
aku pun buat muke selamba je la...

terus vibratekan dah capai buku note gi masuk morning meeting.

15 February, 2012

Murtabak pisang segera

 

Pagi ni ada dtg rajin sikit nak membuat kuih untuk bekal bekfas kat opis.
Aku buat murtabak pisang segera.
Ada belen pisang berangan dalam setengah sikat.

Cadang tu mula2 nak buat kek pisang tp macam tak cukup masa je + malas.
Ternampak pulak ada belen kulit popia dlm peti ais, terus je la buat murtabak pisang versi kulit popia.


Bahan-bahan
pisang berangan
gula pasir
kulit popia
tepung gandum ( buat sebagai gam lekatkan kulit popia)

Cara-cara
pisang potong bulat2 tapi  jgn nipis sangat.
gaul dengan gula pasir.
klu rasa nak manis letak le banyak mana yang suka.
kemudian,
letak inti pada kulit popia.
dan bungkus lah cara mana yg anda suka.
aku buat segi empat.

# pisang tu kalau campur dgn gula dia akan sticky sikit..so buat atau guna dua lapis kulit popia untuk balut supaya inti tak tembus masa mengoreng.

sedap di makan begitu saja... wallah!

 

20120215_072105

Tak sangka..

Terkejut aku bila Che Mat kata dia dapat medal. Medal apa plak awal-awal tahun ni kan. nak kata sukan, belum lagi.

Sebenarnya dah lama dia dapat tapi lupa nak suruh aku simpan ngan piala-piala bapak dia.
Dia kata dia menang peraduan mewarna kat sekolah. Aku pun tak sure la pertandingan mewarna sempena apa.

Siap nak tunjuk kat ibu yang jaga dia ngan abang-abang kat sana. Happy sungguh!
Aku surprised gak. Memang ada niat nak hantar dia kelas drawing, sebab memang dia suka melukis. So far aku dah sediakan dia sketch book untuk dia melukis bila-bila masa dan kat mana-mana sahaja. Klu dia ok aku on je subscribe kelas drawing tu..

at least nampak jugak le interest dia. Pernah gak tanya dia nak masuk silat or teakwando atau main muzik. Dua-dua tu dia kata tak minat. Yang silat tu dia takut. yang main alat musik tu pulak dia kata tangan dia kecik tak sampai katanya. hahahahahha
apa-apa je lah..Aku tak nak le paksa dia belajar benda-benda sampingan ni. kang stress pulak.

Susah kalau tak ada minat, buat kerana terpaksa ikut interest mak pak takut anak nnt jd tension dan tak happy.

apa pun tahniah buat anak mama.
bak kata tag line Che Nah " Hebat khennnnnn"Smile

 

20120214_211632

20120214_211623

10 February, 2012

Derma darah

Pertama kalinya dalam sejarah hidup ku.
aku telah...

DERMA DARAH...

hahahahahah! itu pun nak kecoh ker!!..

serius, aku kalau dengar ada program derma darah. Terus kecut perut.Mula la terbayangkan jarum suntikan. Pastu rasa ngeri bila tengok paket darah orang yg derma tu penuh. Rasa nak pitam ko.

Aku pun tak tau apa sebab bole jadi berani tadi. Nak kata mimpi malam tadi tak jugak. Mungkin terpengaruh dengan kata-kata Ustad Don masa dia duk cerita pasal nabi Muhammad S.A.W. Dia kata diri dia sembahyang tak banyak, sedekah pun tak banyak..tak tahu nak persembahkan apa kat nabi tanda sayang dan kasih kita pada nabi.

Mungkin dengar perkataan sedekah tak banyak tu..buat aku rasa nak cuba-cuba la derma darah. Nak jugak rasa dan tahu sakit sangat ker bila derma darah ni... member-member production pulak kurang asam betui, ada ke takut-takutkan aku masa tu. maklum la baru pertama kali. Ada jugak le rasa macam nak keluar balik dari bilik derma darah tu. Tapi sebab masa tu aku sorang je yang tgh menunggu..nurse2 ngan doktor pun dah nampak muka aku..tak dapat la aku nak go head gostan balik ofis. kang kantoi plak.
Teruskan jer proses mendaftar- isi borang, check berat, check  BP, check jenis darah dan terus baring untuk di cucuk hehehehe

serius tak sakit derma darah.mungkin kebetulan nurse yang cucuk jarum tu pandai cari urat kut. So macam best jugak lah.
Lepas penuh paket isi darah tu, terus rasa pening dan muka pun merah kata nurse..nervous kut wakakakaka
rasa lapor sesangat pun ada jugak. mana taknya breakfast pagi mkn kuih jer.
Nurse tu bagi aku minum air glukos, terasa la kenyang sikit, dan rendahkan tempat baring suruh aku rest.

Ni kalau citer kat Pak Enchek agak-agak dia teruja dak..bini dia baru rasa-rasa nak menderma darah.