29 December, 2010

Logik sesangat kah!

Ceritera ni dah lama berlaku… dah basi la kira-kiranya klu aku nak masukkan jugak dlm entry aku hari ni. Disebabkan mood aku yang tak menentu hari ini. Di tambah dengan kelapangan yang tak agak-agak. Jari jemari aku ni terasa ringan je nak menaip huruf-huruf seterusnya.

Menunjukkan betapa aku ni belum bersedia untuk nak melupakan scene yang tak logik ni dari kotak ingatan aku.

soalan aku yang pertama kepada si `tut`

Apakah yang korang harapkan dari budak yang berumur 5 tahun

jika nak di bandingkan dengan

lelaki yang berumur pertengahan 30-an?

lelaki 30-an yang di nyatakan di sini bukan di kalangan yang tidak waras atau OKU.

 

Agaknya ni salah satu krisis pertengahan umur la kot…kan!

Bolehkah korang semua terima keadaan di mana 2 peringkat umur di atas hanya,

 

BEREBUT KEROPOK! 

huh! logik tak kalau situasinya seperti kat bawah ni!

 

Negeri: Gara-gara adik kepada budak berumur 5 tahun tidak habis makan keropok. Seorang lelaki yang berumur dalam lingkungan pertengahan 30-an telah sanggup berebut dan menjerkah malah dikatakan telah sanggup memukul punggung budak berkenaan.

Lelaki berkenaan dikatakan tidak berpuas hati hanya kerana budak yang berumur 5 tahun itu tidak memberikan baki keropok berkenaan.Walaupun telah diminta untuk beberapa kali.

Difahamkan keropok itu telah dibeli oleh bapa kepada budak berumur 5 tahun itu untuk kedua adik- beradik berkenaan. Situasi berebut keropok itu telah berlaku ketika ibu budak berkenaan sedang sibuk membasuh pinggan di dapur manakala bapa budak itu sedang membersihkan kereta di luar perkarangan rumah.

Suasana yang agak bising dengan jerkahan lelaki 30-an itu, telah menarik perhatian si ibu kepada budak itu, untuk datang memeriksa keadaan dan membawa anaknya ke tempat berasingan bagi mententeramkan perasaan budak itu.

Malangnya, si ayah yang tidak tahu hal sebenar telah cuba memarahi budak berumur 5 tahun dan seakan-akan menyebelahi lelaki 30-an itu. Dikatakan si ayah dengan lelaki 30-an itu mempunyai pertalian saudara.

Si ibu berpendapat perkara sebegini dapat dielakkan sekiranya lelaki 30-an itu beralah kepada budak berumur 5 tahun berkenaan. Memandangkan lelaki 30-an itu yang berpendidikan dan berstatus tinggi sepatutnya berfikiran lebih matang dan bukan keanak-anakan. Peristiwa itu sedikit sebanyak telah menguris hati si ibu pada budak berkenaan.

Tanda kenangan

Minggu lepas minggu orang berhenti beramai-ramai.

Maklum lah kompeni dah ofer Vie as as, So last week merupakan last day derang kat jay bee si.

Aku kira sedih jugak la, abis dah kengkawan yang seangkatan dengan aku dah say bye..bye. sib baik dept aku dok jauh sikit.

klu tak mau banjir kilang ni ngan ayor mata. Sebagai tanda kenangan aku kat kak Anis a.k.a kak Mazni. Gigih la aku menjahit beg ni walaupun pada perancangan awalnye nak buat benda lain untuk dia.

Harap2 dia suka la hasil keras tangan aku ni. Ntah bila le dapat berjumpa lagi. Tang ni la yang meruntun jiwa raga haku nih!

Ni klu kat luar, selalu la aku konpius muka sesetengah tu selalu la mcm pernah tengok. Mana tak nye bersepah kengkawan lama yang dah Vie as as kat luar sana. Sampai kekadang nak tegur pun aku takut klu tersalah org.

Bila ko pandang aku, aku pandang ko.Peh tu senyum2 kambing sikit, mula la dlm kepala otak aku tur memikior `kat mana aku tengok minah atau mamat ni yea` di tambah ngan kerabunan jauh aku ni. kompem le tak ada berani aku nak menegur.Pandangan pertama aku 50 persen selalu nye tersasar. Macam selalu lar aku akan tunggu derang tegur aku le dulu..

 

PIC_0145

 

agak2 nye tangan sapa ler tu yea…

 

Ni pulak dept aku pun ada yang nak blah beramai2.. makin kronik dah work enviro kat opis aku nih.

13 December, 2010

sushi

Last week aku dapat parcel dari Jepung, hand carry oleh pakcik Yakabe.

PC060457 

Tak tahan aku paper bag siap ada animal printed lagi. Gambor babe plak tu adoii!.. Che Fid siap kata nak kena samak nih!

Aku ingatkan apa kebenda la. Bersungguh yong cari aku kat lab nak bagi tau aku dapat something from Japan. pakat2 le depa dtg tempat aku, nak kepochi benda apa dlm paper bag tu.

hahahahaha sekali derang tengok aku dpt benda ni ….

 

PC060459 

Beras jepung kau.. ambik! segar dari Hokkaido.

Memang cantik le beras dia.

Dan love letters ni yang tak tahan tur..

 

PC060461

So, aku pun dengan gigihnya try la buat sushi hanya menggunakan filling isi ketam, timun jepun & telur dadar.

Tu je la yang mampu aku capai kat giant. malas nak pikir lagi inti apa yang perlu diletak.

 

sushi 

serius aku memang tak pandai guna bambo mat tu nak gulung sushi. siap terkeluar-keluar  telur dadar tu jadinya. Aku main belasah je la masuk dlm plastik cover untuk Che fid ngan Cik Zizie. Yang pakai acuan dia pun sama jugak, timun  tu sesuka je nak kuar. Gasak le kan…

07 December, 2010

Lemon Herb Roast Chicken

 

Teringin plak nak buat roast chicken dlm majalah ni. resepi ni dalam majalah PEARL jusco issue 57 november 2010. Gambar Amber Chia kat muka depan nye.  Nampak cam sedap je kan.. try buat.

 

PC050453 

tengok macam best kan.. nak resepi ? pada yg nampak tu tengok je la kat dalam gambar tu. klu yg mata nye tak berapa bole nak zoom tu bole le kopipes resipi dlm majalah ni kat bawah.

Lemon Herb Roast Chicken

preparation time ; 20minutes

cooking time; 1 hour 20 minutes

served 5 –6

******************************************************************

1.5kg                  whole chicken, rub salt over chicken and inside cavity

100g                    butter, room temperature

1                            lemon rind, pick rind all over with skewer

2                           tbsp mixed herb

800g                  Potatoes, peeled and cut into pieces

2                          tbsp plain flour

some vine cherry tomatoes

******************************************************************

preheat oven to 200 C

******************************************************************

  • combine butter with herb and lemon rind. Using your fingers, gently separate chicken skin from the flesh over the breast. Push herb butter under the skin and spread evenly over the breast.Put lemon into chicken cavity.
  • Place chicken onto one side on the roasting pan, loosely cover chicken with a foil. Place potatoes on a piece of foil and put it next to the chicken.
  • Cook chicken covered for 1 hour 10 minutes, remove foil from chicken and continue to roast chicken uncovered for 20 minutes. At the same time, remove potatoes and keep warm.
  • Drain pan juice into a small saucepan. Sprinkle flour over it and cook medium fire, stirring all the time. Add a cup of hot water until gravy is smooth. Season with salt and pepper.
  • serve roast chicken with gravy, potatoes and tomatoes on the side.

*******************************************************************

 

Yang gambar kat bawah ni Lemon Herb Roast Chicken versi aku

PC050445

** aku add honey & black pepper dlm resepi ni..

Bebola keledek

 

Minum petang dimulakan dengan Bismillah.. Di sudahi dengan Alhamdulilah..tetiba lak  ekk.. bebola keledek ni buat ala2 resepi Kak non buat masa kat london suatu waktu dlu. Anak2 suka ni manis dan lembut.

 

PB130282

Bahan-bahan

* ubi keledek ( direbus dan dilecek/lenyek)

Sebab buat ni untuk minum petang membawa ke malam. jadi keledek yg digunakan ada la dalam 6 biji saiz sederhana.

* tepung gandum

* gula / garam secukupnya.

Cara-cara

keledek yg dilenyek tu di gaul dengan tepung gandum, gula dlm 1 sudu besar dan 1 sudu kecil garam. Tepung tu agak2 le untuk dapatkan adunan mcm nak buat cucur bawang. Dah siap goreng, gaulkan dengan gula kastor.

Robowan key chain

 

Buat ni untuk Ichiyanagi san. minah jepung ni suka sangat beremail2 ngan aku tanya itu tanya ini. Terjadi kawan le pulak walaupun tak  pernah jumpa.

 

PB090255

Handmade Key chain dari kain felt jugak.

Mini pizza..

 

PC040440

Bahan-bahan.

* puff pastri segera Jenama kawan

* sosej

* mix vege

* Cheddar cheese slices (apa2 cheese je la)

*mayonis & cili sos

* serbuk lada hitam/ lada sulah

 

cara-cara

* Sosej & mix vege di rebus dulu, sosej dipotong 2

* letak sosej dan mix vege atas pastri

* letakkan sos, mayo dan cheese yg di potong ke atas mix vege & sosej

* taburkan serbuk lada hitam/ lada sulah

* bakar 180 celcius dlm +/- 20min

 

PC040438

mini pizza yang sedia untuk di bakar.  macm biasa gambar  sesudah masak tu tak dan nak snap.

Beg lagi..

 

Minggu ni dapat settlekan beg2 kat bawah ni.

 

PC030436

 

PC030432 

 

PC030431

corak kain sama cuma size dan pattern je lain.

goodies

Bulan lepas sebelum cuti sekolah. Aku hantarkan 100 goodies bag kat sekolah Che mat. Cam biasa ler..isi puding, coklat,wafer dan snack untuk kawan2 kelas dia dan semua bebudak kat tadika pra JAIS. Sempena birthday Che Mat.

Bahan2 goodies;

* paper bag putih

* riben

* label

* gam cair.

 

PB120281

untuk cikgu plak aku masukkan extra item.

Keychain dari kain felt

 

PB120269

Che Mat happy sesangat2 bila bagi goodies kat kawan2 dia.

07 November, 2010

kukis Almond choko cip

Buat kukis ni tak de kena mengena ngan raya deepavali, kalau buat sempena cuti raya deepavali tu yer. dah cuti kompeni bagi 4 hari kan. dari dok melahu je buat le baking2 sikit. nak cuti-cuti malaysia, pak encik pulak keje. Dok rumah je ler nak kuar ngan anak2 kete plak anto workshop.

 

PB040240

Ni kalau mak mentua tengok kukis aku ni, mau kena komplen tak lawa katanye. Tak kisah le janji sedap!! hehehe sedap ker? sedap ke tak sedap meh le nengok kan resepi nye.

kukis almond choko cip.

bahan-bahan

250g butter

200g icing sugar

50g tepung susu

200g tepung gandum/sebaguna

50g tepung jagung

2 tbsp serbuk koko

1 telur

2 tsp esen vanilla

*** yang ni ikut suka tuan/puan. kot kat dapur ada macam2 bahan lagi taruk je lar.Bahan yang aku tambah kat kukis ni .

- serbuk kacang hazel

- coklat cip

- badam cincang

nak clear kan stock baking di aidilfitri lepas al-kekdah nye. Sampai membawa ke aidiladha le pulak yer. sib baik due date bahan2  tu jan 2011 klu idak mau drag ke raya tahun depan le kot.

Cara-cara

creamkan butter & icing sugar, masukkan telur esen vanila kacau lagi.

tepung gandum, tepung jagung,serbuk koko,tepung susu , serbuk kacang hazel kacau rata dulu baru masukkan dalam adunan butter tadi.

kacau lagi sampai sebati. last sekali masukkan coklat chip  dan almond cincang.

bakar 180 celcius selama 35 min.

memang harum bau kukis  yang di bakar. kompom satu blok terhidu2, tertanya-tanya dapur siapa le tur.

Matryoshka key case

 

Sebenarnya dah lama teringin nak tukar key case yang baru. Key case yang uzur kat bawah ni pun bukan beli pun free jer sebenornye. Dah sampai tahap proses pengelupasan dah. Buruk beno le pulak aku tengok. Nak beli yang baru rasa macam tak patut. saki baki kain felt tu macam ada lagi. Patut-patut kan le jahit yang mana patut kan. So, hari ni penggunaan perkataan PATUT le pulak..

 

Sebelum

Ni namanya alah menerima menang memakai. Pakai sampai lunyai.

PB040241

 

Selepas.

Matryoshka pattern mmg come2 kalu di gugel. terpulang le pada kreativiti dan stok kain yang ada untuk membuatnya. Sebab kali ni sangat kemalasan nye. aku jahit zig zag je keliling key case ni. kira hasil kerja tanan sampingan tatkala membakar kukis almond choco chip.

 

PB040244

05 November, 2010

sling bag

Lawa jugak tipuware bekas air yang Che mat dapat menang masa sukan itu ari. Tetiba aku pulak yang terover makeover bekas air dia.

PB030210 pasei aku dah terover. aku jahitkan sling bag kat bawah ni untuk isi bekas air Che mat. Ada seminggu lagi nak sekolah sebelum cuti panjang. bole le dia guna sling bag tu nanti. Penat2 aku jahit bole pulak dia tak nak.  Dia kata sling bag yang aku buat ni beg untuk orang pompuan.  ada ker patut! aku kata kaler biru tu sesuwei le untuk lelaki. Dia tetap tak mo jugak.

 

PB030222 sikit punyer lawa tur bunga-bunga lagi ! siap aku letak adjustable di situ. tak de di heran kan nyer. Hannah yang sibuk2 nak mengayakan nyer. memang budak pompuan suka benda2 gini je kot. Patut le che mat tak nak. Aku buat ler satu lagi versi yang ala-ala sling macam tupperware.

 

PB030217 yang ni baru le dia nak.banyak cengkadak jugak che mat ni.

 

PB030225

kalau dia tak nak, tak pe bior  mak dia je yang guna. tak de kisah nyer!

Sport Day Che Mat

Khamis lepas Sport day kat sekolah pra JAIS shah alam.

Malam sebelum sukan tur, ada le aku tanya dia acara apa yang dia masuk. Acara lari2 katanye.. dapat no lapan. aii!! aku kata sikit punye laju lari kalau aku kejor dia no lapan je yang dia dapat. Aku pun saja le bagi ayat semangat konon2 nye. lari le laju2  kalau menang nanti bole le dapat hadiah. Yer ke mama lari laju2 dapat nombor empat ye mama?  aii!! no empat je yang ko taget yer nombor satu ke mana?

Sekali aku pegi sport day tu ada tiga rumah je yang lawan. nombor satu ke, nombor 2 ke hatta kalah dapat no last pun dapat hadiah gak. mati-mati aku ingat ada lapan orang sekali lari hehehe apa-apa aje lah aku ni.

 

PB010043 Che mat di barisan rumah hijau.

 

PB010069 huh! sempat beronggeng depan speaker pulak dia nyer.

 

PB010080acara pertama bawa bola dalam kon. kecoh! ahli pasukan che mat sorang dah hilang.  Sekali cikgu announce acara kena tangguh kejap sebab peserta tengah sakit perut dalam toilet.Jenuh le cikgu menunggu di luar pintu.

 

PB010089berlari ke garisan penamat,  menjerit cikgu dia kata jangan pegang bola pegang kon saja. Patut le laju je che mat lari… hehehehe

 

PB010111

acara campuran 5 tahun dan 6 tahun lari pas baton. Cikgu pun ikut excited tengok anak murid berlari. 

 

PB020160

penyampaian hadiah

 

PB020185

hip hip Hoooorayy!!

 

PB020202

muka penat. Dapat 2 balang air menang acara bawa bola dalam kon dan lari kepit bola hehehe.

Beg jerut

                   Al-kisahnya nak pergi melawat Angah yg baru lepas bersalin, Tapi ntah macam mane lupa pulak nak beli kertas pembalut. keluar masuk keluar masuk bilik  Hannah yang dah macam store tu, cari paper bag yang come2 kut-kut ada yang bole di recycle kan. bole le letak hadiah kat dalam tu. ke hulu ke hilior tak jupe2 jugak. Terpaksa le aku kerobek storage box cari kain2 yang bole di buat beg untuk taruk hadiah yang tak seberapa dia bawah ni..Jam dah pukul sebelas malam dah aduh !!! pukul berapa le nak bole tidonye!!

 

PA280032

selimut dari kain fleece .

Hadiah mainan untuk baby pun aku guna kertas minyak jer .

Cantik gak bila dah taruk riben dan gift tag. kreatif le tu konon kan.

sebab nak cepat tido. Jahit je ler beg jerut ni.

Harap2 beg ni berguna di kemudian hari buat Angah.

 

PA280029

nasib baik sempat siap sebelum detik 12 tengah malam. Jahit dengan kelajuan maksima eceh!

 

PA280036 

Senang jer kan, tak de kertas pembalut jahit je le beg buat penganti. Abih!! citer.

18 October, 2010

pinky butterfly

 

weekend punya hasil.. tak larat nak tulis dah!!  enjoy the pictures!!!

 

PA151161

Last minute jahit benda ni.

A gift for little cuties Maryam.

Next,

Another felt wrist mouse pad for my officemate.

 

PA151156 

Harap dia suke gilerrrr! kat menatang nih!

11 October, 2010

Beg barter

pasei apa aku nama kan beg barter.. gara-gara Che ja bagi tudung yang konon2 nye mula-mula nak pinjam tudung dia nak buat pola. Sok lusa mana tau nak buat tudung DIY kan. Memang bes le pattern tu. Tetiba jer Che ja kata “awak ambik le tudung tu, tp nnt buatkan kita felt plushie utk dia”..

Dah jadi sistem barter plak di situ.. So aku dah pun plan nak buat satu plushie dari felt karekter yg dia minat sesangat tur.. dah potong dah cuma nak jahit je lagi. Tapi disebabkan banyak hal. aku jahitkan dlu beg belang2 ni utk dia. kebetulan dia mmg suka anything yg belang-belang.

 

PA021094

another beg belang-belang

PA021098

lagi versi beg belang-belang

PA021101

Bukan kata Ja  aku pun suka gak corak belang-belang ni.Blouse pun tak sah klu tak de corak belang-belang. Mama belang plak le kekdahnye yer..

Dan satu beg corak ala2 inggeris. Siap minta tolong Che fid letakkan snap button.

PA021099

Hepi birthday’s Hannah

 

7 oct lepas genap ler Hannah 2 tahun. 2 tahun penuh dugaan dan cabaran membesarkan anak perempuan. lasak mengalahkan Che Mat, menangis nombor satu. pening kepala aku sikit-sikit menangis..menangis..menangis jer. Nak buat macam mana kan dah nama pun anak perempuan sabor je ler.  Merajuk pun nombor satu jugak ni. Garang plak bukan main. Che Mat dah selalu jadi mangsa kena tarik rambut. Ada je yang dia tak puas ati ngan abang dia nak2 klu berebut pensil warna., buku, mainan hatta tengok tv pun. iskh!iskh! sib baik abangnye penyabor.Tapi bila Che Mat pergi sekolah tau plak dia rindu..asyik dok tanya abang dia mana… hehehehe Klu tak de Che nana ni sunyi abis rumah aku.

 

PA051132 

Hepi giler ni nak tiup lilin. Che mat dah nyanyi2 lagu hepi besday dah..excited sampai Che Mat yang tiup lilin tu dulu. Sib baik Che nana tak ngamuk time ni. Ni hari-hari Che Mat tanya bila besday dia..bila nak beli kek untuk dia..hehehe siap bagi tau nak hadiah apa plak adoii aii!!

Yayanasaurus

ATAU bak kata che fid yayanoSOROS kan.. siap tolong pomot lagi tur mekasih no.. tenkiu kat che anita jugak yg sudi mengorder anak2 dinos al-ninos ni buat gift untuk kengkawan nya. sedih aku beb! ko dah blah sob..sob..sob baru nak gitu2 ngan ISO ko dah cau cin cau.

 

a bunch of yayanasaurus

PA041109

 

PA041111

Ningbai-dinos

 

PA041110

hereng-dinos

 

PA041112

saga-dinos

 

PA041113

blew-dinos

2 malam ko tak cukup tido demi nak kejor output untuk che nita.  Good luck untuk che nita kat tempat keje baru.

KAS-tat

Nama glemer bagi tat kastad. yo-yo-oo jer kan.. tak de makna nye glemer perosak bahasa ada ler.. pepandai je short form kan nama kuih-kuih ni kan…

Base tat ni aku guna resipi cam kat entry dulu yg buat tat gulung kurma. click sini. Cuma kastat filling tu aku ambik kat majalah rasa thn 2006 klu tak silap. siap ada chop buku perpustakaan sekolah asmkafb lagi…

filling kastad nye tersangat la mudah ya amat bagi org mcm aku yg tak berapa pandai masak ni kan. banyak2 resipi guna thickened cream lah..susu segar lah.. semua2 tu susah aku nak buat stok kat rumah. tak tahu selalu guna al-kekdahnya.

Bahan-Bahan

filling kastat (mengikut resepi dlm majalah rasa)

1 tin susu cair

1 tin air ( sukat guna tin susu cair yg korang beli tu)

2 sudu kecil esen vanila

4 sudu besar tepung kastad

100g gula pasir.

** kalau nak taruk telur 1 biji & perahan lemon pun bole tp aku tak suke telur.

cara-cara;

satukan semua bahan dlm periuk kacau bg tepung larut, baru tenggek di atas dapur dan masak dengan api sederhana. kacau sampai pekat. Pekat tu dalam erti kata ikut suka hati korang lah nye.

 

P9221051 ni base yg telah di bakar pada suhu 180 celcius selama 30minit gitu!!

 

P9301081 ni le rupa tart aku yg telah diletakkan filling kastat. masa ni tak beli filling bluberri lagi klu tak lagi mengancam ko..mabeles

 

PA031103 kalau agak2 filling kastat tu ada lebih. ambik puff pastry jenama kawan ni. belah dua. dan bakar

 

PA031104 bakar le dlm 20 minit suhu yg sama gak le 180 celcius.. jangan terlampau garing sangat kang jadi cam keropok plak bila kuar dari oven. cam no nak taruk filling klu dah hancur kan..tak dapek den nak nolong ngeh!

 

PA031106tadaa…pastry tu belah kat tengah2 dan sudukan filling kastad kat dalam puff.sedap dimakan bersama kengkawan opis mak encik.. menjilat jari uols.