21 June, 2010

Nescafe Makcik Kantin.

 

Ni kalau tak kerana Che Fid aku pun tak tau bahawasanye nescafe makcik kantin mmg sedap rupanye selama ini hehehehe. Aku bukannya penggemar nescafe malah aku pernah black list nescafe dr menu air seharian aku. pasai nye..masa aku start umur 9 tahun sampai le saat aku menjejakkan kaki ke luar Bsout, Nescafe jer lah sehari-harian minuman yang ayah aku minum. Klu tak nescafe o nescafe (susu). sampai satu tahap aku tak bole tgk botol nescafe. Apatah lagi bau nescafe, naik migrain aku jadi nye.

Tapi itu bertahun2 yg dlu, sekarang ni walaupun aku masih pening2 lalat klu minum nescafe, aku tetap jugak nak beli. Sedap sungguh! manis nye mmg ada ummph! lah. Kalau Che fid tapau satu gelas aku tapau segelas lebih. melebih-lebih plak aku minum nescafe sekarang ni.

Tak kisah lah apa pun, Nescafe makcik kantin mmg best. itu jer lah faktanya.

15 June, 2010

give away…

Another pinky bag stripes for my officemate.

sedikit penghargaan atas tunjuk ajar ku sifu hehehehe

Harap Kak lieya berpuas hati dengan pemberian yg tak seberapa nih!

 

 

PIC_2755

 

ikat guna riben dan DIY gift tag free pattern from keetsa.com

 

 

PIC_2774

Bags D.I.Y

Dua minggu lepas berjaya jugak menjalankan aktiviti jahit-menjahit. Dah lama tak sentuh mesin jahit sejak awal tahun hari tur.Bila dah M ni tak bole nak citer lah. kali ni siap buat target. Mesti pegang mesin jahit sekali dalam 2 hari. kira ni polisi menjahit untuk mid term aku la hehehehe dah mcm ala-ala ISO nyer konsep plak nih! Punye lah nak dapat kan balik mood menjahit sebelum ramadhan thn 2010. Cam desperado sungguh.Tahun ni plan nak menjahit langsir rumah lah baju kurung hannah lah, skirt, bag bla..bla..bla.. byk tu impian dan angan2 mak. Jangan tak de continuous plan sudah. Hangat2 tahi chicken jer yek..

beberapa hasil yg tak seberapa dari mesin apple ku..

 

 

PIC_2669

 

masih available tak tau nak bagi kat siapa..

 

 

 

PIC_2702

 

 

 

buat double line ala-ala Adidos stripe. kaler brown spesel untuk my officemate. kesian nengok dia dok usung beg plastic tu utk isi telekung. so, jahitkan le untuk dia yg elergik dengan pink kaler nih!

 

 

 

 

PIC_2747

 

 

ni plak handbag kecik untuk Si Hannah untuk isi barang2 personal dia. Bole jugak guna untuk letak duit monopoli yg selalu dia buat main shoping-shoping ngan Che Mat. Yang syok tu klu main shoping2. Barang nak duit tak mo kasik.. Marah betul Che Mat rugi..rugi..rugii…katanya.

 

 

PIC_2741 

 

Ni aku jahit untuk diri aku sendiri hehehehe

 

 

PIC_2758

 

dan satu lagi for my others officemate. Duo pinky bag for pinkie mama auuuwww!

Brownies

First time buat brownies. emmm! senang dan cepat . Gara-gara makan brownies kartika yg officemate bawa dari Bandung. Terus rasa macam nak cube buat nie..

surf punye surf jumpe la yg bersesuai dgn bahan2 yg ada kat rumah. resepi ni dah dialih bahasa dan di tokok tambah ikut keperluan sendiri

PIC_2679

resepi asal click Recipe Brownies

Bahan-Bahan:

6 Tablespoons serbuk koko

1/4 Cup Butter

1 Cup gula

1/2 Teaspoon Vanilla esen

1/4 Teaspoon garam

1/3 Cup tepung gandum / tepung serba guna

2 biji telur

1 Cup Toasted Pecans / almond / choc chip (optional)

Cara-caranya:

cara 1: Cairkan 1/4 cup butter. pastikan butter benar2 cair.kemudian kacau bersama dengan serbuk koko

cara 2: Satukan bahan campuran butter & serbu koko bersama bahan-bahan selebihnya.Panaskan oven 325F degrees

cara 3: Sapukan loyang atau bekas pembakar dengan butter dan ratakan bekas pembakar dengan beberapa tepung/serbuk koko . Supaya brownies tak melekat pd bekas pembakar. masukkan adunan dlm loyang.

Bakar selama 35-40 minit. biarkan sejuk sebelum dipotong dan di hidang.

 

semudah 1, 2, 3

rasa resepi brownies ni tak menghampakan untuk di cuba, tapi tak la sesedap brownies kartika.

hehehhehe

selamat mencuba…!!

My OWL`s

Owl collection.

emmm! aku tak tau sejak bila ghost birds hehehhe si burung hantu (owl) menjadi binatang feveret aku.

cute sebenar nye burung nih, tapi masa kecik2 dulu asal dengor je bunyi burung hantu malam2, mesti gelabah nyorok bawah gebo.

Takut! konon2 nya ada hantu nenek kebayan.. Masa beli pinggan ni MIL aku bole terperanjat aku suke dengan owl hahahhaha

apa hal la pulak yer owl menjadi pilihan.. layan jer ler..

PIC_2735

my first owl`s collection

 

14 June, 2010

ultraman jeng..jeng..jeng.. ZZzaaasss!!

Minggu cuti sekolah pertama.

malam sabtu.


Tak tau nak tengok cerite apa so,
layan jer lah channel astro ceria tengok cerite ultraman superior & 8 brothers dengan anak2. Walau pun aku rasa  dah di ulang tayang lebih 2 3 kali. Tapi mata aku tetap tak lepas dr tengok tv. heheheh. mengalahkan che mat pulak layan cerite ultraman. Che mat memang suka tengok ultraman. si hannah pun sama. klu dah tgk ultraman mau nye tak berkelip bijik mata. siap cubit tu muka aku klu aku kalih channel lain hahahaha sesaja jer menyakat.

dlm2 banyak2 ultraman tu, waktu aku kecik2 dlu, yang pernah aku tengok dan tau ialah : ultraman, ultraseven, ultraman taro, ultraman tiga. Ultraman yg lain2 macam ultraman mebius, cosmos semua tu aku tau masa tgk astro ceria ngan che mat.walaupun babak raksasa lawan ultraman tu macam hampeh (dlu2 lar, la ni dah ok sikit) tp tetap menjadi pojaan hati ku hahahaha.

rupe-rupenye banyak jugak nama2 ultraman nih, baru ku tau !

rupanye ultraman lahir dlu dari aku hahahahahaha

ni basic show ultraman:

Ultra Q * (1966)
Ultraman (1966-1967)
Ultra Seven (1967-1968)
Return of Ultraman (Kaettekita Ultraman, AKA: Ultraman Jack) (1971-1972)
Ultraman Ace (1972-1973)
Ultraman Taro (1973-1974)
Ultraman Leo (1974-1975)
Ultraman 80 (1980-1981)
Ultraman: Towards the Future (AKA: Ultraman Great) (1990) Co-production with Australia
Ultraman: The Ultimate Hero (AKA: Ultraman Powered) (1993) Co-production with USA
Ultraman Tiga (1996-1997)
Ultraman Dyna (1997-1998)
Ultraman Gaia (1998-1999)
Ultraseven'98 (1998) Direct-to-DVD series
Ultraseven'99 (1999) Direct-to-DVD series
Ultraman Neos (2000-2001) Direct-to-DVD series
Ultraman Cosmos (2001-2002)

Ultraseven Evolution (2002) Direct-to-DVD series
Ultra Q: Dark Fantasy * (2004)
Ultraman Nexus (2004-2005)
Ultraman Max (2005-2006)
Ultraman Mebius (2006-2007)
Ultraseven X (2007)
Ultra Galaxy Mega Monster Battle (2007-2008)
Ultra Galaxy Mega Monster Battle: Never Ending Odyssey (2008-2009)

 

 

01 June, 2010

hapdet…

Eh! hidup lagi blog aku nih!

Kak yan oh! kak yan apa la yg kome sibukkan sangat tur yer.

hehehe Sudah lama aku tak menjenguk ke  sini.

terpinggir seketika blog aku yg serba sederhana dan jauh dari pandangan

orang. Busy sesangat ke aku nih yek?? idak juga, yg iya nye aku tak de

idea untuk menulis saja. Ditambah dengan melayan anak-anak dan aktiviti

hujung minggu yg jauh tersasar dr perancangan asal.


Aktiviti menjahit juga nampaknye dah makin ke laut dah ni.. bulan ni

kena reschedule balik aktiviti2 lenguh tangan.  tapi bile nye..