27 December, 2011

Candy….

Apahal pulak aku ni tiba-tiba jer letak krismas candy ni kan… Aku tak sambut hari natal yer. Cuma candy ni rakan muka email aku kat nihon yang bagi. candy dia memang sangat cute dan menarik untuk dijamah. TAPI, macam biasa la aku akan rujuk kat cik Fid dulu , tanya bahan2 terlarang yang ada dlm candy ni.

Penyudahnya! gula2 ni aku bagi kat Staff manager aku yg female. yang hat male tu  aku bagi tengok aje. kirim salam aku nak hulurkan kat dia. 

 

20111219_155823 

20111219_160333

 

20111219_160344

comelkan!…

Cozy pouch..for sPhone.

Buat cover untuk S-phone. Tau ke sPhone tu apa? hahahah! yo yo ooo je kan. Nak jugak letakkan nama ala-ala iPhone tu. Yer la nak membeli iPhone sungguh le saya tak mampu kan.. dapat sPhone pun jadilah. S tu tentu ramai yang boleh agak selain iPhone from apple, smart phone dari Samsung pun tak kurang competitives nyer kan.

20111215_082336 cover ni untuk aku nye samsung-wonder pet. Buat dari felt. suka sangat gambar robot tu..

20111215_082347

ni untuk my ofismate Adilah. Sebab dia ni alergik dengan pink kaler. so aku buatkan kaler biru. Dah lama dah offer kat dia nak buat pouch ni. Tp dia buat jual mahal jer. ada ker dia ingat aku nak buat pouch ropol2. huhuhu! tak le serajin itu pun. Label birdie tu pun agak cute.

20111215_082323

tadaaaaaaa! ada sesiapa nak order juge?

Omiyage!

Dapat omiyage ni dah lama dah..tapi biasalah kan..updated nye baru sekarang. Semua stock kat bawah dah abis dibedal dah pun. Kiriman dari Cik ZZ nun jauh di Shunan

Terima Kasih bebanyak bagi food ni kat kitaorang. Kalau rasa-rasa kaya lagi hantar le apa-apa yang patut utk kitaorang kat sini hahahahaha.

20111216_060713

gula-gula mintia tu huhuhu! memang power jugak ler dia punye berangin tu. Sampai aku tersedak-sedak menghisap gula2 ni.

Kopi starbuck tu jer yang belum kitaorang rasmi lagi. sebab kononnya nak buat 1 jug kongsi ramai2. Sampai Cik Fid mimpi2 aku bancuh kopi ni hidang kat diaorang. Hahahahaha! bila ntah nak bawa jug nye.

07 December, 2011

Burung Marah

ANGRY BIRD!

kalau direct translation ke BM burung marah la kan..

ke,

Burung Pemarah?

Sejak angry bird game wujud dlm I-phone. Game burung ni dah jadi feveret seantero dunia kut. Termasuklah me and family. kalau tablet kita tu Che Nah ngan Che Mat tak de keje lain le mesti nak main game ni. Tapi mula2 dia tak sebut game 'ANGRY BIRD' Che Mat Sebut game 'VAVI'. Aduiiyaii!

dari game sampai la melarat ke soft toy. pantang nampak angry bird mesti masing2 riuh rendah.

 

PC050424

Ni masa tengah berangan dengan angry bird

 

PC050426

buat aksi otromen cosmos! fireeeee!! zassssssss

 

PC050430

Che Nah kata yang angry bird hitam tu ayah dia, Yang angry bird tu mak dia. Yang hat kecik tu anak dia. Tapi ada plak chobbit terselit kat tengah tu hahaha mana datang nyer..

Malam semalam gigih bawa pa&ma angry bird dia ni pergi melawat Akif  hehehehe

PC060435

Daging Masak Hitam segera.

Perencah masak hitam ni dah lama dapat daripada gundu Intan, masa gathering bulan sebelas itu ari. Sebab jarang membeli daging,tu yang tertunda nak guna perencah ni. Sebenarnya boleh je guna ayam atau ikan. Tapi saja menggatal nak jugak masak guna daging lembu.

Senang je masak pakai perencah ni. Rasa dia pun sedap. Sesiapa berminat nak cuba bolehlah contact no hp kat label perencah kat bawah ni. Harga tak tau pulak sepeket berapa sebab itu ari Dak Intan bagi free je kat kita hhehehehe

kalau sekitar lembah klang ni boleh col Mizuana (intan) 013-3949305

PC030410

 

PC030423

nak jugak menayang hasil masak-masak. walaupun seni menghias makanan out!

Tapi daging ni kita perap dulu lepas gaul dengan perencah masak hitam sebelum masak.

Puding Roti jagung.

Sejak makan puding roti mak mertua kita buat masa hari raya haji itu hari. Hari-hari kut pasang niat nak buat puding roti hahahaha. Tapi tak sempat nak minta resepi dari dia. main ingat-ingat gitu jer.

So, apa lagi cam biasa guna pakcik gugel menerawang blog2 kaki masak. Sekali mata terpaku kat rumah kak Azita. Gambar masakan dia mabeles macam dalam majalah gitu. itu pun tau lepas singgah di rumah cik Mat gebu.

Tak tunggu lama la terus cari resepi puding roti  kak Azita. tengok gambar pun dah terliur kan. Tapi memang best belog kak Azita ni.

huhuhu tapi kita telah menderhaka dengan resepi puding roti dia..biasa la bahan2 tak cukup kat dapur rumah kita. Orang rajin sangat-sangat ke dapur macam tu ler Bila dah naik syeikh nak masak tu memang tak dpt le nak menolongnye. Guna je bahan-bahan terjun yang ada.

kalau nak resepi mabeles mcm kak Azita buat pergi le melawat kat sini. Tapi kalau nak cuba resepi derhaka aku.. sila tengok di bawah hahaha.. Winking smile

PC060431

BAHAN-BAHAN

satu buku roti gardenia yang bungkusan pendek.

5-6 sudu besar gula pasir ( ikut suka si tukang masak tambah ikut suka hati)

2 sudu besar butter.

2 sudu kecil esen vanila

1 tin jagung manis

1 kotak kecik santan ( guna santan kotak jenama kara je)

sedikit garam.


cara-cara

roti di carik2 dan masukkan satu persatu bahan2 di atas dan gaul sebati semuanya.

senangkan...

lepas tu griskan loyang dan bakar.

Kita guna jagung dalam tin sebab tak suka makan buah kismis dan kita pun tak masukkan telur. sebab tak suka.

tapi rasa tetap mabeles.

disebabkan terlalu rajin sos kastard kita tak buat. memandangkan mata dah nak layu. Teringin nak masak-masak bila dah pukul 9 malam. nak tunggu siap bakar  lagi kan.. memang tertido-tido la.

Buat dak Zizie yang berada di perantauan tu sila la cuba ni untuk party makan-makan kamu hehehehe. eh! hostel kat nihon tu ada oven ke?

25 November, 2011

Pneumokokal membawa maut

copy paste artikel ni di kosmo untuk panduan aku dan pembaca

artikel asal di sini

Oleh NURUL IZZA ROSLY


MUNGKIN ramai pernah mendengar perkataan pneumokokal, namun tidak semua yang tahu apa pneu- mokokal itu sebenarnya.

Jika anda mempunyai anak kecil dan tidak pernah mengambil vaksin pneu- mokokal atau tidak mahu memberi- kan anak anda vaksin itu, anda perlu berfikir sekali lagi selepas anda membaca artikel ini.

Pneumokokal merupakan suatu penyakit yang berpunca daripada keha- diran bakteria Streptococcus pneumoniae (pneumokokus).

Punca kematian kanak-kanak

Ia biasanya ditemui di dalam saluran pernafasan kanak-kanak dan disebarkan melalui batuk atau bersin.

Kini terdapat lebih daripada 90 jenis pneumokokal yang diketahui, namun hanya lebih kurang 10 peratus dari- padanya boleh menyebabkan penyakit yang serius.

Bakteria itu menyebabkan jangkitan invasif termasuk bakteremia/sepsis (jangkitan bakteria dalam darah), meningitis (radang membran yang menyelaputi saraf tunjang dan otak), pneumonia (radang paru-paru) dan otitis media (jangkitan telinga tengah).

Tahukah anda bahawa penyakit pneumokokal merupakan punca utama kesakitan dan kematian kanak-kanak di seluruh dunia?

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), penyakit pneumokokal mengakibatkan sehingga satu juta kematian dalam kalangan kanak-kanak berusia kurang daripada lima tahun di seluruh dunia.

Ia meragut lebih banyak nyawa kanak-kanak berbanding penyakit AIDS, malaria dan campak secara bergabung.

“Lebih separuh daripada kejadian dan kematian akibat penyakit pneu- mokokal berlaku di rantau Asia Pasifik yang merangkumi 28 peratus daripada kematian berkaitan pneumokokus global.

“Kita perlu mendidik ibu bapa dan orang ramai tentang cara melindungi kanak-kanak daripada penyakit pneumokokal kerana kesan penyakit ini adalah amat buruk tetapi sebenarnya boleh dielakkan,” kata Pakar Perunding Pediatrik Hospital Pakar Damansara, Datuk Dr. Musa Mohd. Nordin.

Tambahnya, kaedah pencegahan berkesan perlu disediakan untuk semua kanak-kanak di Malaysia.

ANAK kecil tidak perlu menderita hanya kerana kegagalan ibu bapa memberikan mereka suntikan vaksin pneumokokal.


Di Asia sahaja, hampir seorang kanak-kanak di bawah usia lima tahun meninggal dunia setiap dua minit akibat penyakit pneumokokal.

Menurut WHO, penyakit pneumoko- kal adalah punca kematian yang boleh dicegah dengan vaksin dan imunisasi boleh dianggap sebagai cara paling cekap dan menjimatkan kos untuk mengurangkan penyakit dan kematian.

Dr. Musa yang juga Ahli Pengasas Pakatan Strategik Asia bagi Pencega- han Penyakit Pneumokokal (ASAP) turut menceritakan pengalamannya berdepan dengan beberapa kes meli- batkan kanak-kanak yang menghidap penyakit tersebut.

Seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun datang dengan batuk yang berlarutan selama tiga minggu, demam panas, tidak memberikan respons terhadap antibiotik. Di hospi- tal, keadaannya lemah, nafasnya laju dan dada berombak.

“X-ray menunjukkan paru-parunya penuh dengan cecair. Apabila dikeluarkan cecair itu kita dapati bakteria pneumokokus di dalamnya. X-ray mendapati paru-parunya mengalami kerosakan yang teruk,” ceritanya.

Sambungnya lagi, kes kedua meli- batkan seorang bayi perempuan berusia lima bulan yang telah demam selama 36 jam, masalah pemakanan (poor feeding) dan muntah.

“Dari klinik saya bergegas ke Unit Rawatan Rapi dan kami sedaya upaya melakukan yang terbaik untuk menyelamatkannya, namun bayi tersebut meninggal dunia selepas masa 10 minit.

“Perkara seperti ini tidak seharusnya berlaku kerana ia dapat dielakkan dan dapat menyelamatkan nyawa dengan memberikan vaksin,” katanya.

Jelasnya, pemberian vaksin pneu- mokokal bukan sahaja memberikan perlindungan kepada kanak-kanak, malah turut melindungi seluruh ahli keluarga kerana kuman tersebut tidak akan disebarkan kepada orang sekeli- ling.

Pemberian vaksin pneumokokal itu mampu mengurangkan penyakit tersebut kepada 99 peratus bagi mereka yang mengambilnya dan menunjukkan penurunan 60 peratus terhadap mereka yang berusia 50 tahun ke atas tanpa mengambil vaksin tersebut.

“Mengenai menjadikan vaksin ini sebahagian daripada Program Imunisasi Kebangsaan (NIP), kita telah meng- utarakan perkara itu kepada Kementerian Kesihatan Malaysia sejak 2005 lagi dan ia mengambil masa sedikit,” katanya.

Laman web pneumokokal

GAMBARAN X-ray yang menunjukkan paru-paru yang mengalami pneumonia.


Sejajar dengan usaha meningkatkan kesedaran masyarakat berhubung penyakit pneumokokal, Pfizer (Malaysia) Sdn. Bhd. dengan sokongan ASAP, Pitter Patter, parenting2u.com dan SJ Echo melancarkan sebuah laman web baharu iaitu www.abc4pneumococcal. com baru-baru ini.

Laman tersebut bertujuan meningkatkan kesedaran tentang penyakit pneu- mokokal dan menekankan hakikat bahawa penyakit itu boleh dicegah menerusi pemvaksinan.

Sempena Hari Pneumonia Sedunia yang disambut di seluruh dunia pada 12 November lalu, pelancaran laman web tersebut diadakan sebagai lanjutan Kempen Sasarkan Liputan Lebih Luas (ABC) yang dilancarkan bulan Jun lalu.

Ia menyeru ibu bapa dan individu yang memperjuangkan matlamat sama untuk menyokong seruan bagi memastikan setiap kanak-kanak di Malay- sia dilindungi daripada penyakit pneu- mokokal menerusi vaksinasi.

Laman web www.abc4pneumococ- cal.com mengandungi pelbagai maklu- mat tentang segala perkara yang berkaitan dengan penyakit itu, sekali gus ibu bapa boleh melindungi anak mereka daripada jangkitan.

Kempen itu turut menggalakkan ibu bapa untuk menandatangani ikrar sokongan dalam menyeru agar pemvaksinan dimasukkan sebagai Program Imunisasi Kebangsaan.

Presiden dan Pemimpin Serantau Asia Pasifik bagi Persekutuan Organi- sasi Meningitis (CoMO), Bruce Lan- goulant memberitahu, penyakit pneu- mokokal perlu diambil perhatian.

“Saya merupakan seorang bapa kepada seorang anak yang pernah menghidap penyakit pneumokokal. Semasa berusia enam bulan, anak perempuan saya, Ashleigh menghidap penyakit pneumokokal yang menyebabkan meningitis.

“Ia menyebabkan anak saya pekak sepenuhnya, sawan dan kurang upaya dari segi intelektual. Saya merupakan salah seorang daripada ribuan ibu bapa dan keluarga yang mengalami kesan penyakit yang mengancam nyawa ini,” luahnya.

Perjuangan ibu

Beberapa ibu bapa yang hadir pada majlis pelancaran tersebut turut berpeluang melontarkan pandangan serta berkongsi pengalaman.

PERLINDUNGAN vaksin pneumokokal kepada kanak-kanak mampu melindungi mereka daripada penyakit-penyakit yang membawa maut.


Pengalaman yang dikongsi oleh Zura Baharudin, 29, amat menyentuh hati pe- nulis dan membuatkan hadirin sebak.

“Saya mempunyai seorang anak lelaki berusia 11 bulan yang baru sahaja keluar hospital Jun lalu kerana penya- kit pneumokokal meningitis.

“Pada mulanya saya tidak tahu ia adalah pneumokokal kerana hanya menyangka anak saya mengalami demam biasa. Tetapi selepas dia muntah-muntah tanpa henti, tidak kenal saya seba- gai ibunya, saya terus bergegas ke hos- pital. Anak saya dimasukkan ke ICU selama lima hari,” ceritanya menahan sebak.

Zura amat sedih melihat keadaan anaknya. Lebih terkilan apabila menyedari keadaan tersebut tidak sepa- tutnya berlaku jika dia memberikan vaksin pneumokokal kepada anaknya.

“Syukur, kini anak saya berusia 16 bulan kembali sihat dan dia membesar seperti kanak-kanak lain. Sejak keja- dian itu, saya lebih memahami apa itu pneumokokal dan mula menyebarluaskan mesej mengenainya melalui blog saya, Facebook dan memberitahu kepada rakan-rakan saya betapa pentingnya mengambil vaksin pneu- mokokal ini,” katanya.

Sebelum ini Zura pernah mendengar mengenai pneumokokal, namun dia enggan memberikan vaksin tersebut kepada anaknya.

“Ketika melihat anak saya terlantar di hospital, saya ingatkan saya akan kehilangannya selama-lamanya.

“Saya tidak mahu ibu bapa di luar sana membuat kesilapan sama yang saya lakukan. Mencegah itu lebih baik daripada merawat,” ujarnya.

17 November, 2011

11.11.17

HAPPY BIRTHDAY MUHAMMAD AFIQ MIKAIL!

PIC_3697 Happy birthday Che Mat! Luv u so much!

Masa Che Mat kecik2 mama selalu cakap bila la Che Mat ni nak pandai bercakap.. bila dah enam tahun ni hahahha tak menang telinga nak dengar Che Mat bercakap di tambah dengan Che Nah. Kadang2 berebut dua-dua orang ni nak bercakap. Sampai aku pun tak tau nak dengar  cakap  siapa dulu.

Dan paling tak tahan Che Mat suke kaler anggur ..

Copy of afiq6

suka tengok gambar Che Mat masa dia kecik-kecik.

 

PIC_3704

Semoga ALLAH S.W.T melindungi anak-anak mama dan diberikan kejayaan dan keberkatan dunia dan akhirat.

Air Yasin

 

PB170399

Sekarang ni Air yasin pun sudah boleh dibeli. Tak silap 1 botol ni harga dia rm1.00.  Yang ini dibotolkan di Madrasatul Quran Lekir sitiawan, Perak.

Aku baru tau adanya air yasin ni di jual.. tak tau la dah berapa lama air yasin ni mula masuk pasaran. Selalu baca sendiri je kan.

Apa-apa pun bagi aku ini  merupakan satu kemudahan juga bagi umat islam.

Cocktail Jelly.

 

PB170398

 Bahan-Bahan

1 tin koktail buah-buahan

jeli

gula

limau kasturi

cara-cara

campurkan koktail buah-buahan dan jeli. Perah air limau kasturi ke dalam campuran koktail. Tambahkan air gula kalau kurang manis.

15 November, 2011

Konvo Pra JAIS..111115

 

PB150375 

PB150384 persembahan lagu boria

PB150388

sembahyang subuh

PB150389

PB150391

PB150392

PB150393bersama Ecah.

Copy of DSC00916

Copy of DSC00919best fren Che Mat..Aniq Naufal

14 November, 2011

android media player.

aku sangat sukakan Android tab aku. Nak nak bila dapat si hijau ni. Bertambah suka lara aku dirumah menonton mysoju bersama android ku..

 

PB140363 

PB140362

ah! matanye kaler anggur.

menghabiskan duit sajork!..

Ni kalau pergi ke Daiso.. memang kedainya kata setiap barang RM5, tapi kalau keluar kedai tu tak de nyer rm5 lagi, berpeluh-peluh  berpuluh-puluh le habisnye kan.. nak-nak yang rambang mata macam aku ni.. sib baik dalam beg duit aku ada kertas note merah jer yang tinggal. kalu tak haru biru aku.

antara barang yang aku sempat snap n grab!

sila jamu mata dengan gambo di bawah.

PB130342 pengacau ayor

PB130346 PB130347

handle untuk buat beg. dah lama ku cari ni. ada 2 kaler tak silap aku putih dan hitam. aku beli dua jenis bulat dan separa. Ni kalau buat beg pun mungkin utk kegunaan persendirian. Tak jual kut. sebab handle je rm5 kang aku jual beg mahal2 ada ke yg nak beli?

PB130351 sandwich maker

PB130354

PB130343

PB130353 pak enchek nak nih!

PB130355 Cik Mat gigih suruh aku beli ni..konon-kononnya water proof la. sudahnya tak terlipat aku. banyak beno garisan lipatan kapal origami ni. pening2.

PB130356

 PB130357  buku origami buat koleksi dan memenuhkan gobok.

PB130359

ni bukan di beli di daiso.. beli kat tempat lain..model lampu blink..blink..nak interframe.

PB130334

lepak makan eskerim dulu la yek..

PB130336

Roma lalalala…

Buah tangan dari ROMA

PB130340

Apam Balik

Jenuh aku mengugel resepi apam balik yang macam kat pasar malam.. tapi tak akan ada orang yang baik hati nak letak resepi apam balik yang enak macam kat pasar malam tu kan.. kalau ada habaq mai kat aku na.. aku la ni dah suka makan apam balik. kalau tiba hari isnin mesti duk terjah pasar malam kat seksyen 16 cari apam balik.

Dulu-dulu masa kecik aku jual mahal. Abah aku ni kalau gi pekan ( kalau org kampung aku kata pasar sehari lar) mesti bawa balik apam balik. sesuwei sangat le tu.. nama dia kan apam dah balik… sampai aku naik pening kalau nampak apam balik ni. Aku cukup heran dengan Abah.. tang mana la yang sedapnya apam balik tu.. balik..balik.. apam..balik..balik..apam. Siap boleh gaduh-gaduh sebab kecewa tak ada kuih lain.

sekarang ni aku rasa dah kena ketulahan kut.. tak pun gin apam balik abah aku tu dah mula mendominan segala zarah rasa dalam badan aku ni… aku pulak yang dah bawa balik apam balik. Harap-harap anak aku pulak tak menyampah kat apam balik macam mana aku jugak  sangat hangin masa kecik-kecik dulu.

 

PB140367 masih murah harganya Rm2.00 kalau nak jagung lebih Rm2.80

serius aku memang nak resepi APAM BALIK… sila la bagi aku link resepi Apam balik yang kebabooom!!! minta ehsan kengkawan dan pembaca yea…

onegai shimasu!!!