30 April, 2009

tag

baru sat td gi melawat rumah Che Fid.Sekali nampak ada nama aku plak kat entry SOALAN SEWEL. Ni makna nye aku kena Tag nye Che... Alamak! aku ni dah le buta IT, nak2 psl blogging ni. Yang aku tau anto post jer. pas ni akan akak upgrade kan ilmu2 blog dan yg sewaktu dgn nye. Aku x jawab dlu na.. cam biasa la nnt minta tunjuk ajaq dr hang. hahahaha ampunnn!!! jgn mare aaaaaa.

hari ini

Wah! ari ni mmg penat giler.. satu hari kat kl. pagi2 dah kuor rumah nak beli lappy kat lowyat.
hati ku mmg gumbira tak terkata bila hubby nak beli satu untuk aku. so, nnt x yah berebut nak guna internet.Dah puas pusing2 survey setiap kedai. last2 jupe jgak lappy yg mampu milik. dapat la free gift dlm 5 barang. syok sungguh hari ni shopping barang2 IT. hehehehehe time membayo nye x ketor plak tgn. mana tak nye duit hubby cuba klu duit sendiri mau berpinor2 bijik mata :)

27 April, 2009

Little H

Pose from Little H

 

 

IMG_0262

emm cak !

 

IMG_0265

Little H with her Teddy bear

 

 

IMG_0282

IMG_0267

Novel

Seumur hidup aku ni lah first time aku beli english novel. Sebelum ni aku meminjam je lar kat orang @ kat library.

 

Tak sangka la kat Carrefour Subang ada buat sale plak. Sale nak habiskan stok kot. Every book cuma RM5. Most of the book with hard cover. Aku dah pening sekejap. Tak tau mana satu aku nak rembat. Tak pernah tau penulis yg mana bagus. berjam jugak aku nak memilih. Hubby dah mcm nak boring menunggu.Tgh Mama dia kalut nak pilih buku dia pun kalut nak cari buku gak…At last aku ambik yg ada good review.

 

Ikutkan hati nak beli banyak buku.tp duit x mengizinkan sbb sebelum tu dah beli byk kain kat Nagoya. Weekend ni nak tgk lg la klu ada lg.

 

 

IMG_0289 

 

setelah aku goole,kebanyakan buku Lisa Unger nih dpt review 4 bintang.

 

 

IMG_0290

 

 

Penulis buku ni pun sama gak kebanyakkan buku dia dpt 3-4 bintang.

x tau best ke tak baru baca mukasurat 4. Bila la aku bole khatam untuk satu buku ni.

23 April, 2009

Emak saya Episod 1

 

Saya sayang emak saya..
saya rindu emak saya..
saya ingin memeluk emak saya..
saya ingin bershoping bersama emak saya...
saya ingin berkongsi cerita bersama emak saya..
segala-galanye saya ingin buat bersama emak saya.

 

 

mak saya cantik,
mak saya pandai menjahit,
memasak pun emak saya pandai,
mengaji pun hafal,

 

 

mak saya lemah lembut,
marah kan saya suara tak dengar,
tapi cubit saja habuan nye..
cakap kasar dia tak suke,
apatah lagi caci mencerca.

 

 

emak saya sakit.
selalu tinggalkan saya dan adik.
dekat kampung mak berubat.
tak tau yang emak dah tenat.

 

 

di pagi bening ayah tak tentu arah
mak saya dah banyak muntah kan darah,
tinggal lah saya di rumah jiran.
ke hospital Tapah mak di kejarkan.

 

 

Azan subuh sudah berkumandang.
rumah atuk terang benderang.
sedara mara ramai bertandang.
rupa nye emak sudah pulang.
suka nye hati bukan kepalang

 

 

Emak saya dah tak sakit lagi.
tapi wajah emak sejuk dan lesi.
di atas katil seorg diri.
matanya pejam membatu diri.
Emak saya dah tiada lagi.

 

 

hati saya terlalu sunyi.
air mata tiada untuk di tumpah kan lagi.
usia baru sem9 tahun mana nak mengerti
mengapa emak pergi meninggalkan kami.

 

 

Saya sayang emak saya..
saya rindu emak saya..
saya perlukan emak saya,
tapi sayangnya tak dapat bersama

 

 

saya doakan emak saya moga emak bahagia di syurga yang maha ESA

si petak dan si lidi

Bila si petak-petak bertemu si kurus lidi in shield room.

PIC_0001

maka nye tuan punye harta.. bercerite ceriti hal duniawi sambil ketawa kihkihkih...

Tuan punye harta si petak2 telah menjadi cameramami bg si tuan harta si kurus lidi...

jangan muntah2 dah le melihat picture di bwh ni..

PIC_0008

ada apa dengan nama..

Masa aku muda belia dlu… pernah la aku tanya kat Abah aku. Pasai apa la dok bagi aku nama AZEAN ni.Abah aku mula2 marah gak bila aku tanya. pas tu dia ckp sbb dia suke kat pelakon AZEAN IRDAWATI.emmm! aku ni mangsa MINAT abah aku le nih.

Bukan aku sorang je mangsa nye. Adik lelaki aku pun sama. Abah bg nama dia AZEZUL sempena nama pemain bole sepak perak yg terkenal gak la dlu2 iaitu AZEZUL ABU HANIFAH. Ironi nye adik aku kaki bangku. sure abah frusted. Aku lak sib baik x jd pelakon. kang peminat confiused lak AZEAN yg mana satu.

Kat sekolah dlu,cikgu suke panggil nama aku AZEAN IRDAWATI. benci sungguh2. sampai aku tukar spelling nama aku kepada AZYAN. Tp klu urusan formal aku guna la ejaan kat surat beranak tu. Tang tu x bole nak buat apa. Terima kenyataan dan berpijak di bumi nyata.

emosi sesangat

Pagi ni emosi aku masih lagi di ganggu dgn video klip mlm td. Penghujung program 360 kat TV3, ada tayangkan budak perempuan kena sepak teranjang dgn nanny yg x de akal pikiran. Nanny yg x dpt nak kawal kemarahan. Aku dah dpt email video klip ni. tp aku x berani nak tgk sbb aku ni jenis x kuat semangat klu tgk bab penderitaan budak2.

Aku x tau apa cerita sebalik motif nanny dia abused bdk tu..TAPI walau apa sekali pun yg berlaku antara nanny dia ngan family budak tur, bukan satu lesen bg dia untuk dera budak tu sampai mcm tu sekali..

aku bygkan klu anak aku berada kat tempat budak tu. Tak terkata sakit nye. kena kijak , teranjang bagai. Umur budak tu may be dalam 3 @ 4 thn. Apalah yg dia tau.. nak uruskan diri pun masih perlukan org dewasa, ni kan pulak nak protect diri sendiri..

SUNGGUH aku benci dgn pengasuh tu. Klu aku la mak bapak budak tu matilah pompuan tu aku kerjakan. Tak dpt cara baik2 cara keji pun sanggup aku buat.. Asalkan nanny tu dpt balasan nye kat dunia ni. Aku berdoa agar anak2 aku dilindungi dr kejahatan manusia dan makhluk2 NYA di dunia ini. Aminn.

Tatkala air mata aku mengalir melihat penganiayaan tu, Che Mat dtg memujuk sambil tepuk2 kat belakang aku. Sensitif betul dia ngan perasaan mama dia. Ayah dia plak bole diam terpaku x bersuara tgk video klip tu..

22 April, 2009

Detik 12 tgh malam

Akhirnye…. ku pandang jam JVC di dinding rumah ku. ku lihat hubby n anak2 ku sudah bergelimpangan tido di hadapan tv. ku pandang hasil kerja tangan ku . “emmm!!! bole tahan hehehehe” senyum senget seorg wanita beranak 2..Hasil kerja tangan aku yg pertama siap tepat 12 tgh malam… jenuh jugak la nak siapkan tote bag versi black n white aku ni. ambik masa 2 jam jugak ni nak siapkan. Mana tak nye dah la first time jahit beg. Kejap2 berhenti menyusukan Hannah, bila dia dah tido baru sambung balik….siap je jahit, ngan kejam nye aku kejut kan hubby yg syok tdo. bang2 “ cantikkan beg orang nih?” Hubby diam je … tu tak tau la sama ada dia sedar ke tak aku tanya. aku layan je lar terus masukkan brg2 nak bw g offis hehehehe :) excited gegila.

IMG_0280

letak pelekat kat tgh beg. tak tau apa nama benda nih. jupe kat toolbox hubby. rembat je lar…freee :)

IMG_0281

p/s: sampai ofis je ngan muke tak malu nye tayang kat che fid..nih klu wat satu lg utk hang ni haruslah ada lg episode detik 12 tgh malam ekekekekeke

21 April, 2009

Semalam

Semalam first time aku involved wuth ISO9001:2000 internal audit sebagai dept representative. Bersama-sama ngan senior (lead auditor) dept and Staff Engineer aku. it was good experience. Belajar mcm mana nak explain klu auditor issue NCR. Prepared semua necessary document under clauses 4 , 5 6 , 7, 8. So far OK la dapat la jugak hafal serba sedikit clauses2 yg berkenaan.

Bila time interview pasal Quality ngan objective department, nah! ko, ofis mcm padang jarak padang terkukur. Ntah kemana la derang menghilang. Tinggal beberapa kerat je kat ofis. Cam tu le senario klu ada audit, masing2 menyelamatkan diri dr kena interview. Ala! aku pun sama gak hehehehhe

19 April, 2009

Aktiviti sengal tangan…

 

Aktiviti ringan yg boleh di buat bersama anak2 di hujung minggu.

bahan-bahan

  1. cawan kertas
  2. stapler n dawai kokot
  3. ribbon , manik etc  (ikut kreativiti)

IMG_0274

3 langkah mudah

1 – Gunting

IMG_0275

2 – Anyam

IMG_0277

3 – Hias

IMG_0278 

tadaaa!!!!

senangkan  bole di jadikan bekas untuk isi gula2.

 

16 April, 2009

Eksperimen

Lewat March ni stok EBM aku agak kritikal dan hanya cukup2 makan saja adanye. Maka dengan itu aku pun memulakan sesi ujikaji aku untuk mencari makanan yg serasi utk boost kan BM aku ni.Eksperimen ni dibuat bersama rutin pemakanan harian aku yg x melupakan sayur hijau, nasi, buah and try minum air sebanyak yg boleh.

Eksperimen pertama

Aku cuba makan buah kurma.Hasil nye so-so. Bole cecah 180ml untuk 1 seisi perahan.. tp aku cuma bole perah 2 kali je time office hrs,kang bos aku question plak asyik hilang je.. kang jd issue .Time ni mmg happy x terkata tp hasil perahan x consistent .aku makan buah kurma utk satu minggu.

Eksperimen kedua

Next week tu aku try minum air logan kering plak selama 1 minggu. hasilnye lebih kurang sama ngan eksperimen pertama. stop minum longan ni..try yg lain plak.

Eksperimen ketiga

Untuk minggu ke-3. Minum susu soya Melilea added with honey..emmm mmg yummy!! hasil permulaan ok bole dpt 180ml – 200ml sekali perahan. nampak sinar harapan kat situ. Perasaan pun berbunga2. Tapi x tau kenapa hari ke 4 perahan hanya sekitar 120ml –160ml sekali perahan.Emosi menggangu penghasilan susu may be.. sbb minggu ni agak tension ngan ofisphere aku.

EKsperimen Keempat

Breakfast ngan roti bakar sapu ngan butter . Stop minum susu soya kejap sbb lupa nak top up stok dlm bekas tupperware (beli kat Che Fid hehehehehe) kat ofis.. Nak bancuh pagi2 kat rumah x sempat. Hasil nye so-so jugak..

Eksperimen kelima

Sekarang ni

minum balik susu soya Melilea (2 times/day)

+ roti bakar with butter

Minggu ni nak try mkn peria n sup lobak putih lak untuk mkn malam.

BERANI UNTUK MENCUBA!!

Penat

Minggu ni minggu kepenatan buat aku.. penat melayan fikiran yg tak sudah nak berenti keje di bawah pemerintahan kuku karat nih. Alangkah best nye klu dpt bekerja sendiri, aku lah boss aku jugak le kuli nye… Tak perlu terkejar2 masuk ofis. Tak perlu nak letak Tag kat PC bila nak pegi nursing. Tak perlu jugak nak bg daily report kat boss mau pun konco-konco nye..

 

Hari ni ada dept dinner kat Shogun Sunway Pyramid. Japanese food buffet. Mula2 ada la rasa mcm  nak pegi sbb nak mkn free (nak mengabiskan duit pakcik2 jepung tur). Tp bila mengenang kan si Che mat ngan Hannah, baik aku lepak kat rumah je lar..kot rasa nak mkn japanese food sesangat aku google resipi n masak2 sendiri kat rumah je lar.. ekekekeke

08 April, 2009

let the class begin...

ceh! speaking plak ntah betul ke tak ayat title mokcik  kat atas nih..start from today

mokcik ingin mengupgradekan penguasaan english mokcik.Disebabkan english mokcik

yg very2 da hancor, maka sensei mokcik telah mengistiharkan ari ni bermula la hari

persekolahan mokcik…

 

Buku cerite enlish tahap intermediate PERTAMA untuk mokcik

THE HOUSE OF SHADOWS

by KAREN DOLBY

from USBORNE YOUNG READING….

64 pages only….kena review lepas baca nih!

 

see, betapa teruk nye thp english mokcik kan

apa2 pun mokcik akan berusaha keras….Demi kejayaan mokcik..

sekian.

01 April, 2009

Minggu Kegawatan

Sekarang nih..

aku dah mula mengalami kegawatan EBM for little H..

Stok dan makin berkurangan, emosi pulak mula la x keruan dan x ketahuan.

Cam biasa la Tok guru Che Fid akan memberikan cadangan2 nye. Tenkiu sifu

Harap2 minggu ni dpt cover blk loses utk stok next week. Sib baik Hubby bg galakan

(masa,wang ringgit especially) beli itu ini. Alhamdulilah dia dah sedar yg SI ni mmg

bagus utk anak2.

Ah! ayat ni lagi…

Kenapa!!!!!!!!!!!!

orang suke sgt nak comparekan anak aku ngan anak derang…

Naik tension gak aku..klu ayat yg sama aku dengar.

“Eh! kecik nye anak awak.. mkn ape? minum susu apa? muke manis cam pompuan lar.”

ayat ayat cinta yg derang selalu sgt ckp kat aku psl Che Mat.

Little H pun sama.. “kecik nye berapa bulan ni igt kan baru baby,” .. bukan ke anak

aku tu mmg baby lagi apa.. baru berapa bulan.

sungguh aku x paham…..