21 November, 2008

Arkib Hp.com.my

Handphone teman rosak lg....
Dah nak akhir2 thn ni macam tau2 je teman nak dpt bonus ada je benda yg rosak..
dan teman pon teringat la saat manis teman ngan hp2 teman yg dah kena tereban entah kemana tur.

Ni Hp teman yg mula2 sekali. MOTOROLA P7389e (GSM) status = Rosak ( soft problem)
Teman start pakai Hp ni masa thn 1990 masa tu tgh ambik Dip kat PUO masa ujung2 semester 5.Sebenonye x de le plan nak beli pon. secara tiba2 je terbeli eceh!

Teman masih igt lagi waktu tu teman pegi jaya jasco kinta city ngan housemate teman aini waktu tu roomate teman gi kuor dating, roomate aini lak turun KL. So, kitaorg yg boring ya amat2 ni kuor la jln2 pada hal waktu tu hujan turun sederhana lebatnye.


kitaorg pegi naik teksi, klu naik bas confirm basah kuyop berlari dr jln beso ke JJ. sementelaah nak spi ke JJ,apek drebar teksi tu dgn ramahnye menyembang ngan kitaorg. kitaorg pun layan le mula2 tu ok lama2 udah kelain plak citer nye. x semena2 lak cite psl pompuan simpanan dia yg berasal dr indon. sib baik JJ x jauh, sekejap je lar pom prang pom prang ngan apek tur. klu tak jenuh jgak nak mendengo nye.

masa jln2 kat lobi JJ, x semena2 ada plak promosi motorola. teman yg gatal mata ni pun usha2 la hp yg ada. ntah mcm mane tersuke plak ngan model ni. teman pikir berkali2 jgk nak membelinye bila tgk harganye Rm888.00.Teman pun talipon le kwn teman anak tuan salim minta pendapat dia. pendekkan cite teman pun beli le jgk hp tu. bulan tu teman mkn hp le jwb nye duit dah abis beli menatang tu.


Ni Hp teman no-2 NOKIA 3310 nama glamernye 33 sekupang.Status = masih hidup spi kini walaupun dah jth berkali2.Hp ni teman beli masa lps dpt gaji bln ke-3 kat kedai telipon di meru klang. X igt berapa harganye tp yg igt masa nak membeli simcard prepaid maxis. mak oii masa tu mahal harganye Rm200++. no tu masih teman guna hingga sekrg. Hp ni satu2nye bertahan hingga kini jangka hayatnye sudah mencecah 8 tahun. walaupun x setanding hp skrg tp yg penting hp ni masih bole digunakan.


Tempat yg ke-3 SAMSUNG e530. Status = rosak ( soft NG jugak ) ni beli masa 2,3 bln lps kawin, beli kat pertama kompleks. Harga x silap masa tu Rm450.00 bertahan dlm +/- 2thn je.


Hp yg ke-4 SONY ERICSON. Status hp ni NG jgak suspek btu terminal nye. sbb bila teman nak charge batt semedang x bole. dah tukor batt pun sama gak. Hp ni pun beli kat pertama kompleks harga Rm500. Rosak time ujung thn jgak.

Hp yg ke-5 NOKIA N95. Hp ni di pinjamkan oleh adik pompuan teman utk jangka masa berapa lama. Teman pun tak tau nak kabo kan. Bab Hp ni teman x de le nak berabis beno sbb utama yang iye nye x de duit banyak, yg kedua nye hp ni klu x rosak kena curi dek org. jd teman pun x de le nak beli yg mahal2.



20 November, 2008

Dari dapur

Mama's quick Spaghetti fried Chicken.

peh! nama...
sebenonye spageti goreng je yong, menu utk Papa n mama utk breakfast kat IJN. buatkan bekal utk derang sbb mama ni elergik ngan makanan lauk so buatkan spageti goreng yg rencah ayam, sayur sawi ngan karot je (yang beno nye cuma itu je pun bhn2 mentah yg ada kat peti ais teman). sesuai sgt ler utk menu simple teman nih.

Sebelum jupe papa n mama kat IJN. Teman ngan Hubby menyinggah le kejap melawat Pak long hubby teman yg admit kat Hospital Pantai sbb sakit belakang a.k.a batu karang. berborak le mana yg patut pastu terus memecut ke IJN lak. sampai je kat sana teman, mama n eza balik ke bt kikir dlu, sbb eza nak meniaga ptg tu. Hubby lak temankan papa check up sblm dia pun drive blk bt kikir anto papa lak. Jadi la teman kampung balik ari. Hebat sungguh tu dlm satu ari S.alam-K.L-Negori-s.alam.

15 November, 2008

PND (POST NATAL DEPRESSION)

Aku sekeras2 nye menidak kan apa yg aku alami skrg. Tetapi itu lah kenyataan nye yg aku harus terima. aku telah dilanda PND. dan satu2 nye penyebab aku jd mcm ni ialah @$%*&!.... biarlah aku x nyatakan di sini. Hanya 3 org saje yg tau apa sebab nye.. pertama Ayahanda aku yg ku kasihi, kedua ofismate aku dan org yg ketiga my sister in law.

Akibatnya aku kehilangan mood dan hilang selera makan, kesunyian dan putus harap.
Aku amat berharap aku dpt melawan masalah psikologi ini. Dan amat berharap PND aku ni bole fly away A.S.A.P.

Apa yg boleh aku lakukan?
  1. Banyakkan berehat
  2. Tidur lebih kerap
  3. Amal kan pengambilan makan yg normal
  4. Luangkan masa utk diri sendiri
  5. Dapatkan sokongan dr ahli keluarga dan kawan2 rapat
  6. Bersabar (ni yg susah sikit ni)

Apa yg bole hubby aku lakukan?

  1. Bantu aku buat kerja rumah (wajib ni)
  2. Memahami perasaan aku lebih lagi dan lagi...
  3. Bersabar dan x mudah kecil hati

ATAU,

KICK OUT ! da "C tan" out of my LIFE..

Abis.

14 November, 2008

Afiq vs Hannah


Si Abang


Si Adik


gambo si abg ngan si adik masing2 ketika umur +/- 30 ari. org kata si adik iras2 muke si abg so, aku pun try la comparekan. emmm! sama2, pd pandangan mata aku ler. Dah nama pun adik beradik klu muke ada iras2 tu biasa la kan, tp x semua adik beradik muke akan2 sama.

12 November, 2008

MAMA BOSAN

Hari ni rasa boring plak, lps dah urus anak semua. Aku pun mula surfing, merayau2 di blog2 org.
Nak mulakan aktiviti keras tgn, brg2 belum bole beli lg. Tempoh berpantang pun belum abis nak gi merayau beli itu ini. Anak plak klu nak tinggalkan kat babysitter belum ada stok EBM. Sudah nye aktiviti utk melembutkan jari jemari kena postpone next month. so, bln ni harap2 bole berehat sepuas-puas nye hahahahahaa...

06 November, 2008

GOOD NEWS?

Aisey! yg di tunggu2 telah pun tiba.
Company tempat aku keje offer VSS utk org yg berkhidmat 7 thn ke atas.
Sib baik Che pid sms bg tau. Harap2 Kali ni ada la peluang.

Untuk Che pid n famili thank you sudi melawat aku n Hannah masa kuar sepital itu ari.
Harap2 peluang utk ko VSS ada nnt.

HAPPY BIRTHDAY TO ME!

25th october

Hannah the best present in my life from Allah s.w.t

Emmm.. x sangka dpt birthday card dr member baru k.shiela friend of Jurra-sew cute.
Tenkiu 100x.

Joundice


12hb Oct 2008

Hannah kena admit ke HSR.,demam kuning dia tinggi untuk hari yg ke-6.
Atuk ngan opah dia tlg hantar aku ke Hospital.
Che mat pun ikut sekali, nasib baik dia x nangis masa aku masuk wad.
Elok plak dia tunggu kat luar sama atuk & opah nye, sementara tunggu hubby aku sampai.
Tp sempat dia pau atuk dia beli mainan ngan buku citer.

Aku lak kena stay kat wad dlm 2 @ 3 ari.
bilik yg sama masa aku kena jg che mat demam kuning masa 3 thn dlu.
Tmpt dan doktor nye still x berubah, cuma nurse je semua muke br, maklum lah dah 3 thn punye citer.
satu bilik ada 4 baby court. Mak2 baby plak semua peramah2 belaka. x lah rasa tension sgt.
sempat la bertukar2 no tel & email ngan kak anita cikgu sekolah teknik Slim.

Che mat hubby aku bawa blk s.alam. Tinggal lah derang 2 beranak kat sana.
Nak tinggalkan kat kg sama mak ngan abah aku takut dia meragam lak cari aku nnt.
Hari yg ke-3 Hannah dah bole discharged. Lega rasanye.
Tapi doktor kata nnt kena repeat TSB kat KK lg bila dah kuar wad.