26 December, 2008

Jalan2 cari Buku

Hari ni terasa nak pegi cari bahan bacaan kat karangkraf. Malam td dah survey buku2 yg nak di beli kat website karangkraf. Ok lar bole dapat diskaun 15% off. Ni buku2 yg aku beli tadi



LUPA

Hari ni WEDDING ANNIVERSARY aku yg ke-4.
Malang nya x sorang pun drp aku @ Hubby yg igt detik bersejarah kami hari ni.
mungkin sbb sibuk melayan kerenah anak dan asyik dok cerite psl status compony spi lupa tarikh 26 dec sudah pun tiba.

Sib baik member ofis aku Che Pid wish kat aku pg ni. klu tak, x tau bila aku ngan husband akan teringat. emmm... teruk btl la aku ni...igt nak beli something la waktu lunch break nnt utk small celebration mlm ni.

23 December, 2008

Demam Tudung Mek @ Ekin

Ari ni aku ngan Che Pid dok pulun buat pola tudung Mek. siap ambik kertas keras kat part store lg bukan nya sekeping dua, berkeping2 kitaorg ambik. Ambik plak kat dlm kotak sampah yg besar 4 kali ganda dari kitaorg. Balik ofis kitaorg bekfas dlu pastu lepas aku blk dr pump, kitaorg terus gi kat lab dan mulakan experimen. mula2 kira secara manual macam x berapa jadi jer, pastu transfer ukuran kat dlm excel lak... pun sama gak NG . last2 sambung buat ukuran kat surau lak...kihkihkih kemaruk betui kan.

dptlah siapkan pola satu sorang. tp kitaorg x berenti kat situ, kitaorg sambung lg buat pola kat dalam shield room yg suhu nye bole menghangitkan ketiak. Siap bole ketawa besar dgn kejayaan ari ni... ni klu bos tau mampus kena basuh....

Kek Rebus

Bahan-bahan
  1. 10 biji telur

  2. 1 1/2 buku buttercup

  3. 600gm tepung gandum

  4. 600gm gula halus

  5. 1 kotak besar mixfruit

  6. 2 tbsp serbuk vanilla

Cara-cara

  • Putih telur dan serbuk vanilla di pukul hingga kembang

  • Masukkan gula, pukul lagi

  • masukkan merah telur

  • Asing kan ke dalam mangkuk

  • pukul buttercup hingga kembang

  • masukkan ke dalam adunan telur tadi, kacau rata

  • masukkan tepung sedikit demi sedikit , kacau rata

  • masukkan mixfruit sedikit demi sedikit, kacau rata

  • tin dialas dengan kertas minyak keliling dan bawahnya

  • masukkan adunan tutup ketat, balut dengan plastik, ikat kuat2

  • rebus selama 5-6 jam

Small Gift


isnin lepas distributed comel' gift box ni kat member2 ofis sempena kenduri kesyukuran cukur jambul Hannah. Aku bg awal seminggu, kenduri tu akan diadakan pada 29hb Dec ni bersamaan Awal Muharam ni.

13 December, 2008

Back To Work

Dah nak masuk ari ke-3 aku masuk keje semula slps cuti pjg. Igtkan dah x pyh dtg keje lagi… Hari pertama dtg keje mcm x tau nak wat pe. Updated gossip terbaru ngan Che dulu, petang br mood keje tu ada mari.

Hannah npknye x de masalah tinggal ngan Ibu dia. Cuma bila petang je dia mula merengek nak kan MAMA dia hehehehehe….
Hari pertama bila aku ambik dia x sabo2 nak menyusu spi sejam lebih memerap kat aku. Che mat dah boring dah x bole nak itu ini, adik dia sudah jg bos kecik. So, Layannnnn

21 November, 2008

Arkib Hp.com.my

Handphone teman rosak lg....
Dah nak akhir2 thn ni macam tau2 je teman nak dpt bonus ada je benda yg rosak..
dan teman pon teringat la saat manis teman ngan hp2 teman yg dah kena tereban entah kemana tur.

Ni Hp teman yg mula2 sekali. MOTOROLA P7389e (GSM) status = Rosak ( soft problem)
Teman start pakai Hp ni masa thn 1990 masa tu tgh ambik Dip kat PUO masa ujung2 semester 5.Sebenonye x de le plan nak beli pon. secara tiba2 je terbeli eceh!

Teman masih igt lagi waktu tu teman pegi jaya jasco kinta city ngan housemate teman aini waktu tu roomate teman gi kuor dating, roomate aini lak turun KL. So, kitaorg yg boring ya amat2 ni kuor la jln2 pada hal waktu tu hujan turun sederhana lebatnye.


kitaorg pegi naik teksi, klu naik bas confirm basah kuyop berlari dr jln beso ke JJ. sementelaah nak spi ke JJ,apek drebar teksi tu dgn ramahnye menyembang ngan kitaorg. kitaorg pun layan le mula2 tu ok lama2 udah kelain plak citer nye. x semena2 lak cite psl pompuan simpanan dia yg berasal dr indon. sib baik JJ x jauh, sekejap je lar pom prang pom prang ngan apek tur. klu tak jenuh jgak nak mendengo nye.

masa jln2 kat lobi JJ, x semena2 ada plak promosi motorola. teman yg gatal mata ni pun usha2 la hp yg ada. ntah mcm mane tersuke plak ngan model ni. teman pikir berkali2 jgk nak membelinye bila tgk harganye Rm888.00.Teman pun talipon le kwn teman anak tuan salim minta pendapat dia. pendekkan cite teman pun beli le jgk hp tu. bulan tu teman mkn hp le jwb nye duit dah abis beli menatang tu.


Ni Hp teman no-2 NOKIA 3310 nama glamernye 33 sekupang.Status = masih hidup spi kini walaupun dah jth berkali2.Hp ni teman beli masa lps dpt gaji bln ke-3 kat kedai telipon di meru klang. X igt berapa harganye tp yg igt masa nak membeli simcard prepaid maxis. mak oii masa tu mahal harganye Rm200++. no tu masih teman guna hingga sekrg. Hp ni satu2nye bertahan hingga kini jangka hayatnye sudah mencecah 8 tahun. walaupun x setanding hp skrg tp yg penting hp ni masih bole digunakan.


Tempat yg ke-3 SAMSUNG e530. Status = rosak ( soft NG jugak ) ni beli masa 2,3 bln lps kawin, beli kat pertama kompleks. Harga x silap masa tu Rm450.00 bertahan dlm +/- 2thn je.


Hp yg ke-4 SONY ERICSON. Status hp ni NG jgak suspek btu terminal nye. sbb bila teman nak charge batt semedang x bole. dah tukor batt pun sama gak. Hp ni pun beli kat pertama kompleks harga Rm500. Rosak time ujung thn jgak.

Hp yg ke-5 NOKIA N95. Hp ni di pinjamkan oleh adik pompuan teman utk jangka masa berapa lama. Teman pun tak tau nak kabo kan. Bab Hp ni teman x de le nak berabis beno sbb utama yang iye nye x de duit banyak, yg kedua nye hp ni klu x rosak kena curi dek org. jd teman pun x de le nak beli yg mahal2.



20 November, 2008

Dari dapur

Mama's quick Spaghetti fried Chicken.

peh! nama...
sebenonye spageti goreng je yong, menu utk Papa n mama utk breakfast kat IJN. buatkan bekal utk derang sbb mama ni elergik ngan makanan lauk so buatkan spageti goreng yg rencah ayam, sayur sawi ngan karot je (yang beno nye cuma itu je pun bhn2 mentah yg ada kat peti ais teman). sesuai sgt ler utk menu simple teman nih.

Sebelum jupe papa n mama kat IJN. Teman ngan Hubby menyinggah le kejap melawat Pak long hubby teman yg admit kat Hospital Pantai sbb sakit belakang a.k.a batu karang. berborak le mana yg patut pastu terus memecut ke IJN lak. sampai je kat sana teman, mama n eza balik ke bt kikir dlu, sbb eza nak meniaga ptg tu. Hubby lak temankan papa check up sblm dia pun drive blk bt kikir anto papa lak. Jadi la teman kampung balik ari. Hebat sungguh tu dlm satu ari S.alam-K.L-Negori-s.alam.

15 November, 2008

PND (POST NATAL DEPRESSION)

Aku sekeras2 nye menidak kan apa yg aku alami skrg. Tetapi itu lah kenyataan nye yg aku harus terima. aku telah dilanda PND. dan satu2 nye penyebab aku jd mcm ni ialah @$%*&!.... biarlah aku x nyatakan di sini. Hanya 3 org saje yg tau apa sebab nye.. pertama Ayahanda aku yg ku kasihi, kedua ofismate aku dan org yg ketiga my sister in law.

Akibatnya aku kehilangan mood dan hilang selera makan, kesunyian dan putus harap.
Aku amat berharap aku dpt melawan masalah psikologi ini. Dan amat berharap PND aku ni bole fly away A.S.A.P.

Apa yg boleh aku lakukan?
  1. Banyakkan berehat
  2. Tidur lebih kerap
  3. Amal kan pengambilan makan yg normal
  4. Luangkan masa utk diri sendiri
  5. Dapatkan sokongan dr ahli keluarga dan kawan2 rapat
  6. Bersabar (ni yg susah sikit ni)

Apa yg bole hubby aku lakukan?

  1. Bantu aku buat kerja rumah (wajib ni)
  2. Memahami perasaan aku lebih lagi dan lagi...
  3. Bersabar dan x mudah kecil hati

ATAU,

KICK OUT ! da "C tan" out of my LIFE..

Abis.

14 November, 2008

Afiq vs Hannah


Si Abang


Si Adik


gambo si abg ngan si adik masing2 ketika umur +/- 30 ari. org kata si adik iras2 muke si abg so, aku pun try la comparekan. emmm! sama2, pd pandangan mata aku ler. Dah nama pun adik beradik klu muke ada iras2 tu biasa la kan, tp x semua adik beradik muke akan2 sama.

12 November, 2008

MAMA BOSAN

Hari ni rasa boring plak, lps dah urus anak semua. Aku pun mula surfing, merayau2 di blog2 org.
Nak mulakan aktiviti keras tgn, brg2 belum bole beli lg. Tempoh berpantang pun belum abis nak gi merayau beli itu ini. Anak plak klu nak tinggalkan kat babysitter belum ada stok EBM. Sudah nye aktiviti utk melembutkan jari jemari kena postpone next month. so, bln ni harap2 bole berehat sepuas-puas nye hahahahahaa...

06 November, 2008

GOOD NEWS?

Aisey! yg di tunggu2 telah pun tiba.
Company tempat aku keje offer VSS utk org yg berkhidmat 7 thn ke atas.
Sib baik Che pid sms bg tau. Harap2 Kali ni ada la peluang.

Untuk Che pid n famili thank you sudi melawat aku n Hannah masa kuar sepital itu ari.
Harap2 peluang utk ko VSS ada nnt.

HAPPY BIRTHDAY TO ME!

25th october

Hannah the best present in my life from Allah s.w.t

Emmm.. x sangka dpt birthday card dr member baru k.shiela friend of Jurra-sew cute.
Tenkiu 100x.

Joundice


12hb Oct 2008

Hannah kena admit ke HSR.,demam kuning dia tinggi untuk hari yg ke-6.
Atuk ngan opah dia tlg hantar aku ke Hospital.
Che mat pun ikut sekali, nasib baik dia x nangis masa aku masuk wad.
Elok plak dia tunggu kat luar sama atuk & opah nye, sementara tunggu hubby aku sampai.
Tp sempat dia pau atuk dia beli mainan ngan buku citer.

Aku lak kena stay kat wad dlm 2 @ 3 ari.
bilik yg sama masa aku kena jg che mat demam kuning masa 3 thn dlu.
Tmpt dan doktor nye still x berubah, cuma nurse je semua muke br, maklum lah dah 3 thn punye citer.
satu bilik ada 4 baby court. Mak2 baby plak semua peramah2 belaka. x lah rasa tension sgt.
sempat la bertukar2 no tel & email ngan kak anita cikgu sekolah teknik Slim.

Che mat hubby aku bawa blk s.alam. Tinggal lah derang 2 beranak kat sana.
Nak tinggalkan kat kg sama mak ngan abah aku takut dia meragam lak cari aku nnt.
Hari yg ke-3 Hannah dah bole discharged. Lega rasanye.
Tapi doktor kata nnt kena repeat TSB kat KK lg bila dah kuar wad.

09 October, 2008

Info Baby


My Dear,

NUR ADELIA HANNAH BINTI FARIMAN

(Cahaya keadilan dan kasih sayang)

Tarikh = 07hb October 2008
Hari = Selasa
Masa = 17:09
Berat = 2.46 kg
Ukur pjg = 49cm
Ukur lilit kepala = 32cm

Yup! Baby Girls

Firstly, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, Untuk semua umat Islam

Alhamdulilah, Akhirnye aku selamat melahirkan seorang putri di hari raya yang ke-7, walaupun menghadapi berbagai tekanan terutama sekali tekanan darah tinggi.

Raya yang ke-6 seperti yg dikehendaki aku pergi check BP lg kat KK Shah alam.
Dah syak dah kali ni mesti BP tinggi lg,
Untuk kali kedua aku kena admit lg ke HTAR.
Nah! kau naik ambulance lg.
Dah selesai pendaftaran bagai aku pun di usung ke Wad 1B dan ditempatkan di katil 21A.
Cam biasa BP kena check hourly, Doktor pakar kata aku mungkin akan dipaksa bersalin awal.
So, duduk la kat situ sambil berkenal-kenalan ngan jiran sebelah menyebelah.
Call Hubby suruh dtg antar brg2 dan ambik kunci kete.
Kete, aku tinggalkan kat Klinik .

07hb October 2008
  • 4:00 am = check jantung anak dan di beri ubat berak.
  • 6:00 am = doktor masukkan ubat
  • 8:00 am = dah mula sakit
  • 1:00 pm = Doktor check dah 4cm & pecahkan air ketuban
  • 1:45 pm = Dah sakit gila
  • 2:00 pm = Diusung ke bilik bersalin
  • 2:09 pm = Selamat bersalin diwaktu hujan lebat ngan guruh berdentam dentum
  • 4:10 pm = Selesai semua proses jahit-menjahit.
  • 4:20 pm = Alhamdulilah dah selamat. Time to rest

08hb October 2008
  • 8:30 pm = Discharged.

27 September, 2008

Penginapan 2 Hari satu Malam

Akhirnye aku dpt penginapan di Wad 1A, Kad mengandung aku plak dah di naik kan taraf dr sticker Hijau ke Sticker merah. Kuang..Kuang..Kuang... aku mmg berehat sungguh la baring. tido , makan pastu sambung tido lg ... fikiran pun x serabut sgt. Tp mlm tu rasa panas semacam. berpeluh2 badan aku walaupun kipas syiling pusing mcm nak tercabut laju nye. kat Area katil aku tu, cuma aku sorang je. Bosan gak. BP nurse check hourly. Kat report aku tgk ok, elok je dlm range 122/75. Doktor kata kena monitor dlm 24 hour klu BP aku ok maintain cam ni dia kata esok bole discharge.

Alhamdulilah, lepas dpt rest 1 mlm BP aku OK. Menjelang tgh ari aku mula dpt jiran sebelah. katil kat area aku tu penuh dgn patient yg senasib dgn aku. kakak sebelah aku ni lak peramah org nye. Apa lg kita org dok bersembang je lar. Pas tu masuk lak patient br kat dpn katil aku. Aku tgk dia ni muda lg yg hantar dia msk wad lak kwn dia. Aku tgk dia tgh call sapa ntah, laki dia kot sambil nangis2. kitaorg buat biasa je lar.

Bila waktu melawat dah nak abis, tetiba aku tgk bdk dpn aku tu tarik tirai tutup katil dia. Aku ngan kakak sebelah menyebelah ni igt dia nak tido. Ntah cam ne dia tukar baju wad ke baju biasa terus kuar ikut pintu tepi koridor siap bw beg lg. Tp x suspek le dia nak lari ingt dia dah bole discharge. Buat x tau je lar.

Bila Doktor sampai ke area kitaorg nak check patient nurse buke tirai katil tu, tgk patient kat dpn aku tu dah x de. Dia tanya aku mana pesakit ni, eceh! aku ngan rasa tangungjwb jujur dan amanah ni bg tau kat nurse dia kuar pki baju biasa. Semua nurse kat wad tu apa lg, suspek bdk tu cabut lari. Kecoh la wad tu sekejap. Marah la nurse2 tu. satu hal lak derang nak kena call polis urus itu ini.

Nurse tu kata selalu klu patient lari kes unmarried. Mmg rekod book dia pun x de. dia kata check kat private hospital kat kuantan, br seminggu turun Klang ni. Masuk wad sbb tekanan darah rendah. Ntah la, mesti ada something wrong la tu klu tak ,x kan nak lari dr hospital.
Aku ngan kakak2 kat situ pun kepochi lar sekejap. Maklum la masing2 x posa mcm lupa lak bln ramadhan ni belum berakhir lg dok buat mcm2 spekulasi hehehehehe.

Lps doktor pakar check dia kata bole blk ari ni. Gumbira rasanye ati aku. Tp klu kuar bw sekali baby kan best x yah nak kuar masuk hospital lg. Patutnye tgh ari dah bole blk tp sbb hubby keje blk pkl 5.30pm kena la tunggu lg. Sempat la aku dpt mkn tgh ari ngan mlm kat hospital. best gak no makanan hospital ni. Aku bole selera lak. lapor punye psl kot.

BP ku naik Lagi!

Ptg ni cam biasa gi check up, Sampai je kat Poliklinik,tengok mak aii! ramai nye umat manusia br pkl 2.05pm. selalu tak la ramai sgt. mungkin sbb nak cuti raya kot, nurse bg semua check serentak ari ni. Kepala aku lak dah pening2 sikit tgk padat sgt org.

Bila turn aku kena check BP, tgk2 BP aku x turun2 gak still 140/100. Nurse kata ni kena hantar ke hospital gak ni. Pas check urine dia suruh aku baring lak dlm setengah jam pas tu dia check lg. Sama gak result nye x nak juga dia turun2. last2 doktor kata. Skrg juge dia nak hantar aku ke HTAR. Nurse lak suruh aku naik wheel chair. adoii! mak, malu nye aku semua org kat dlm klinik tu dok pandang kat aku. x tau la tebal berapa inci dah muke ni. So, merasa la aku naik ambulance. Kunci kete lak aku pass kat Nurse Siti Hajar minta dia tolong bg kat hubby suruh ambik ,bila dia blk keje nnt.

Sampai kat HTAR, kena check urine sekali lg, pastu check jantung dan BP. Tgk kat emergency room bersalin tu doktornye muda2 je sempat la aku tgk name tag doktor yg menginterview aku Dr.Abd Hadi nama dia. siap check jantung semua, kena gi buat ultrasound lak nak tgk baby cam ne. Yg ni Doktor kadir yg buat bkn doktor yg mude2 tu. pas scan everything, dia nak check bwh lak. Adoii mak aii bab ni mmg x sanggup le. Dia kata posa ke arini, klu posa batal la sbb dia nak seluk kat bwh. So, dah siap semua urusan aku kena masuk ke wad 1A. Bermalam la aku di hospital. Anak lak aku mintak babysitter tolong jaga kan.

Ramadhan ke-22

Tgh dok sembang2 dgn hubby sdlm kete tetiba je dgr bunyi "gedebum" kat belakang. Bdn aku tetiba terhenyak ke deskboard kete. Aramak abis lar. Kete kena hentam dr belakang, sib baik perut aku x apa2.

Hubby berenti kan kete kat tepi jln. mamat yg langgar tu pun kuar. Aisey! budak cina rupenye. Abis bonet kete di keje kan nye. Bincang punye bincang ingat nak gi buat report polis, balai pun x berapa jauh dah. Budak tu kata nak call mak dia dlu, alih2 Hp dia lak battery weak. pinjam la Hp laki aku jap. Tgh dok tunggu mak bdk tu, dtg la mamat mana ntah, pki uniform Toyota dok nak menghulurkan bantuan. mamat tu kata "ni klu repair Bang mau dlm Rm500 ni" Laki aku angguk je lar. Tak lama pas tu dtg la mak budak cine ni ngan kakak dia. Mamat toyota tu kata x pe la klu ada apa2 nnt contact la. so, dia pun blah.

Mak budak cine (Madam Lim) ni minta settle luar je x yah gi report polis. so, dia suggest hantar kat workshop yg dia selalu pergi. Cost repair dia tanggung. so, OK la kitaorg pun pergi le ke workshop tu. Laki aku bw Madam Lim aku lak naik kete ngan kakak dia (Ah-pin). Dlm kete aku pun sembang2 la ngan si Ah-pin ni, rupany2 dia ni Cikgu mengajar subjek kemahiran hidup kat sekolah asrama penuh kat Kuala selangor. Mmg fasih la ckp melayu, Derang ni dua beradik je, ayah lak dah lama mati. Dia kata mak dia minta settle luar sebab kete yg adik dia bw tu last year rumah dia kena pecah, pencuri tu bw lari kete dia sekali. so br saja beberapa bulan jumpa blk. Duit Insurans lak dah dpt full. tu yg mak dia x mau buat report. Kete tu plak suspek digunakan utk tujuan rompakan. Lucky la dia kata jumpe blk, selalu kete klu kena curi x de peluang dpt blk. Tp byk aksesori kete dan brg2 enjin ada yg dah hilang. Dah tu siap ada byk kotak bekas isi brg kemas kat belakng bonet kete. Ngeri lak aku dgr.

Sampai je kat workshop tu ,tokey kedai tu kata kete kitaorg bole siap repair dlm 3 ari. Cost lak dlm Rm400 je. So, ok la kan bkn kitaorg yg byr pun. Dlm kepala ni dok pikir mcm mana nak gi keje sok kete dah le x de ni, dah la aku nak kena gi chek up BP. Last2 aku ambik EL dan call adik aku pinjam kete dia. Sib baik dia x guna kete. Settle 1 masalah.

16 September, 2008

Pagi Yang Gelap

Pagi ni mmg mandom utk aku ngan hubby. Tak sangka lak time nak gi keje air bole x de lak. masa sahur elok lak ada air, tup! tup! pkl 6.30 pg masuk bilik air psg water heater x kuar2 lak ayor nye. kelam kelibut la hubby dok ambik baldi siap bawa troli nak ambik air kat blok sebelah.
Alih2 lif lak rosak, mmg malang sungguh. berpeluh2 la hubby dok naik turun tangga dah la rumah tingkat 4 lak tu. 2 trip juga la dia mengangkut nye. Aku mmg x dpt nak tolong lar. Nasib baik sempat gak sampai ofis on time. Dah la semalam black out. Hari ni gangguan air plak. marah betul mok cik.

12 September, 2008

Check up Time.

Ari ni sib baik x terlupa ada check up. Cam biasa ambik time slip pm. Keje pun x de yg pending maklumlah dlm keadaan mcm ni mmg x byk perkara dpt tolong mr.ms engineer kat opis tu. Derang pun kesian kot kat aku nak suruh itu ini. Alhamdulilah sepanjang check up ni x de byk masalah yg aku hadapi. Kenaikan berat bdn kali ni ok, mungkin sbb posa jd x naik byk. Cuma kaki saja yg bengkak.

Selalu klu gi check up aku suke tengok gelagat ibu2 yg dtg. Mmg mcm2 gaya, saja untuk hilangkan keboringan menunggu giliran. Tp masa aku menunggu giliran untuk check air kencing, aku npk ada seorg lelaki sedang mendukung anak yg mungkin br lahir dlm 2 ,3 ari bw masuk makmal untuk check kuning. Aku tengok dia sorang saje yg dtg, x npk lak kelibat bini dia. Anak dia plak asyik menangis saje mungkin lapar susu agak nye. aku mula buat andaian sendiri dan mula nak busy body.

Ntah cam ne ada la sorang kakak yg baik hati yg juga sedang menunggu giliran untuk check up air kencing dtg tolong tengok2 kan baby dia. Kakak tu minta lelaki tu buka pampers anak dia. Anak dia berak rupenye, lps tukar pampers baby tu senyap sekejap tp lps tu menangis lg sure mmg lapar ni. Aku dgr kakak tu tanya mana ibu dia. lelaki tu kata ada kat rumah x ikut sama. Aku mula la nak fikir negative kat bini dia. Bole lak dia biarkan anak tu pergi ngan suaminye aja. X terfikir ke nnt anak nye akan memerlukan susu ibu. Kemudian aku try la fikir positve lak, mungkin bini dia ada sebab yg x dpt dielakkan untuk tidak dpt dtg bersama anak ngan suami nye untuk ke klinik.First time aku tgk kejadian mcm ni. Terharu aku kat baby tu.....

X lama lps tu nurse minta dia bawa anak dia masuk jumpe doktor, aku npk nurse tu bancuh kan susu utk anak dia dlm cawan. Alahai! baby tu elok je senyap lepas minum susu dan siap tido lg. Aku dgr baby tu kena masuk wad sbb kuning, pihak klinik nak hantar dengan ambulans ke HTAR. Harap2 baby tu akan cepat sembuh.

Permulaan Untuk Aku


At last dapat gak aku beli breast pump manual ni. Alhamdulilah Allah beri kekuatan kat aku untuk meneruskan hasrat untuk mengamalkan penyusuan ibu. Harap2 tak hangat2 tahi a***. Thanks kat Che pid yg byk bg info ngan semangat. Klu dlu breast feed ni byk di momok kan dgn pengendalian yg susah. Tp bila dpt info yg betul, Insyaallah klu niat yg baik mesti akan dipermudahkan oleh Allah S.W.T. Tambahan lg dlm bab penyusuan ibu ni yg mmg dianjurkan dlm Islam dan mmg menjadi hak anak2 yg dilahirkan. Gambatte! mama heheheehe

20 August, 2008

Gatal tangan

Hari ni aku sick leave, perut aku ni sakit plak sejak dua hari ni bila berjalan. Kaki plak sudah mula bengkak dan menyakitkan. Hari ni nak relaks kan kaki dan badan yg masih kepenatan. Tetiba terpandang lak jam dinding yg cedera ni. rasa nak makeover la jam ni, dpt jgak la menghilangkan keboringan.

Sebelum seisi gatal tgn bermula...
Tadaa...
walau pun tak sekreatif mana.
Ok la untuk tatapan mata aku.



Berita sedih

Weekend lepas aku ngan famili mentua gi melawat kakak ipar kat lumut yg masuk wad Manjung sbb accident. Amat menyedihkan bila aku lihat anak sedara yg berumur 7 tahun patah kedua2 belah peha. kakak Ipar tidak mengalami kecederaan yg teruk hanya terkoyak gusi, tp itu pun cukup ngeri buat aku. Disebabkan kecederaan itu kakak ipar tidak dpt bercakap dgn jelas . Sungguh besar dugaan yg di hadapi nya. klu aku x tau la mcm mana nak hadapi. kakak Ipar masih lg trauma dan emosi nye masih lg x stabil. Perasaan nye mudah terguris dan aku tengok air mata nye mudah mengalir. X tau la apa yg di fikirkan nye.

Tapi walaupun kami dlm situasi yg menyedihkan, ada jugak peristiwa yg melucukan terjadi masa kami ingin melawat kakak ipar di Hospital. Masa tu kereta kami telah menghampiri hospital dan x semena2 kami lihat ada 3 ke 7 org nurse dan MA berkejar2 seperti ada emergency meluru keluar kawasan hospital. kami semua tertanya2 sesama sendiri apa yg terjadi sbnrnye dan membuat mcm2 andaian (kepochi la plak).

Bila kereta kami menghampiri pintu masuk hospital ada beberapa nurse telah memegang tgn seorg patient cina yg rupa2nye telah lari dr wad. Patut la tgk ramai nurse berlari2 igt ada kes apa. patient tu plak siap dah tukar baju biasa lak tu. Tak tau la kenapa dia lari tp yg aku dgr dr pak guard dia ckp kat nurse dia nak blk rumah. Kelako jgak la bila kejadian ni terjadi depan mata aku. mcm drama swasta la plak. Mmg x kan lupa kejadian ni klu aku menjejakkan kaki ke Hospital ni di lain kali.

09 August, 2008

Ragam manusia


Bila tengok gambar ni teringat lak rasa x puas ati masa menghadiri majlis perkahwinan sepupu hubby aku ni. Memang la org kita ni suke melebih2 kan org yg popular dan glamer. Rombongan belah kami (pengantin lelaki) sampai selepas azan Zohor. Cam biasa la pihak pengantin perempuan akan sambut rombongan pengantin lelaki, tapi yang x best nye, x de meja khas disediakan untuk rombongan kami. Semua sedara-mara terkontang kanting dan semua pakat berdiri kat tepi khemah berhadapan dgn pelamin sebab meja semua sudah penuh. Apa yang aku x puas ati ada 2 meja khas disediakan tp bkn utk kami, meja tu disediakan untuk artis Azmir and kump gang star dr Filipina & Thailand yang dijemput khas oleh pihak perempuan.


Sepatutnye tuan rumah kena la mengalu2 kan rombongan pengantin lelaki, ni tidak sampaikan kami terpaksa menunggu agak lama untuk makan berhidang bersama pengantin, kerana menunggu untuk majlis tepung tawar dan ucapan dari tuan rumah dan artis jemputan dr kump gang star tu. Sudahnye aku ngan hubby makan dlu di meja lain sbb nak kejar satu lg majlis kawin member di klang. Memang nampak gah dan glamer le wedding tu sbb artis ada dtg. Aku tengok mak sedara aku semua mcm muke x puas ati. Tapi masing2 diam je. Tak sangka lak bila 2 minggu lps tu masa aku blk ke kg hubby, mak sedara aku cerita psl x puas ati ngan layanan tuan rumah masa majlis kahwin tu.


Dan x disangka2 majlis perkahwinan tu ada disiarkan di slot diari Gang star. Patut le beriya2 layanan nye, rupe2 nye nak masuk tv la plak. Tur la adat resam manusia yg suke menyanjung org yg berpangkat, kaya atau ternama. Tapi bukan semua org begitu. masih ada lg manusia di luar sana yg x tergolong dlm kategori manusia seperti ini.

Emmm sedap!















Tadi tgh dok kemas2 bilik,godek2 jap digicam. Tak sangka hubby ada snap gambor Che Mat tengah makan donut yang Pak Ngah dia bawa. Sedap sungguh le donut tu yer sampai thumb up. Abis celomot muke Che Mat. Che mat mmg suke sgt mkn donut, sampai tido pun bole dok pegang lg donut dia. Sampai ayah dia nak ambik pun dia x kasi takut ayah nye mkn le tur. Sudahnye abis baju dan sofa kena krim donut.Dah lama mama x buat donut kan, kemalasan yg amat sgt, sejak preggy ni mmg x larat nak ke dapur. Tengok la weekend ni klu ada masa bole le buat sikit utk Che Mat.

02 August, 2008

Alahai!

Semalam gi check up kat poliklinik cam biasa. Alhamdulilah cepat plak abis, 9.30am dah siap semua, selalu dah nak tgh ari br nak abis. Nurse Siti Zubaidah kata jantung anak ngan kedudukan dia ok, cume carta gerak anak salah tulis.. hehehe aku ni kekadang terlupa nak kira dah berapa kali baby gerak. Pas ni kena kira betui2. Harap2 x de apa2 yg x elok terjadi. Blk klinik call hubby suruh ambik , then gi mkn kat Sek 2. Tgk jam masih awal lg, ajak Hubby gi be'bes House beli brg baby sikit sblm hubby gi solat jumaat.

Pas Hubby abis solat sambung shopping brg dapur lak, 6.10pm br ambik Afiq konon nak bw sekali gi mkn2 kat pizza hut, majlis farewell Che mus ngan Che din. Dlm kete dia tido lak, so aku gi sorang je lar. Untuk derang berdua aku doakan Good Luck!. pas ni klu ada lubang keje rekemen2 le aku ni kihkihkih...

26 July, 2008

Blog oh! Blog

Blog... blog..
kenapa aku mesti buat blog?
aku dah lama tinggalkan dunia penulisan ni, x tau masih ada lg ke tak skill menulis ni. walaupun untuk bercerita ceriti perkara2 yg biasa2 aje.

Dah lama aku register blog ni, tp br skrg rasa nak cube updated, bak kata che pid, "pas ni bole le k.yan tulis blog since dah ada internet kat rumah. " hemm... kebanyakan org tulis blog cite psl aktiviti harian derang. Yang aku ni nak tulis pasal apa plak. Lantak lah mungkin skrg ni x de idea, tengoklah mana tau esok2 ada idea ker plak.