19 August, 2013

hapa-hapa ntah!

Sebulan puasa telah pun berlalu.
hari ni pun dah masuk syawal hari yang ke-12.
banyak sebenarnya nak post kat rumah ni.
persiapan syawal dan aktiviti di minggu pertama syawal.
Baju raya pertama yang aku jahit.
dan reunion kecik bersama kengkawan di Eidul Fitri.
Tak lupa jugak outing dua orang junior aku tu bersama mokcik n pokcik diaorang sempena cuti sekolah + cuti raya.

Tapi,
macam biasalah.
sama macam tahun-tahun lepas.
asal nak raya saje.
ofis aku ni galak la nak buat design model baru.
nak cuti raya panjang-panjang pun tak senang.
Apatah lagi nak mengarang 1 muka surat dalam belog ni.

sambil taip sambil tengok perut.
ooo mak rasa berdosa sangat sebab makan banyak tadi.
bukan makan tadi je banyak, hari-hari pun memang makan banyak.
Tambah sentap bila orang dekat production tegur .  oiii! yan kamu ni pregnant ker? gulp!!!
oooooohhhhhh! mak rasa nak ambik je vacuum cleaner kat rumah tu sedut lelemak kat perut ni...
apa nak di kata.
Terus je la pergi ke kantin beli cekodok tauhu 2 ketul besar. dan makan lagi.
ubat penghilang stress kejap.
alasan, hari hujan dan perut sangat menyanyikan lagu syahdu.

15 July, 2013

Mc flurry ✿ in da house.

Che Mat ni suka sangat dengan mc flurry.
Apa yang best ntah.
dah la mahal.
isi dia pun dah sikit.
tak macam dlu masa mula-mula di perkenalkan.
disebabkan bapak dia tak suka sangat nak membeli di mekdie.
bapak dia kata jom la pergi tesco.
kita beli bahan-bahan buat mc flurry hahaha jimat seh! bole makan banyak kali.

20130708_223245

Bahan-bahan
- Serbuk milo @ oreo yang di kisar.
- Ice cream Vanila.
  suka hati korang la nam ice cream jenama apa?
- choco ball MILO

Cara-cara
Nak ajar jugak ker hahahah
simple sangat ni.
scoopkan vanila ice cream dalam cawan.
taburkan serbuk milo or orea yang dikisar.
dan letakkan choco ball MILO di atasnya.
Tadaaaaa…..dah siap dah pun, jom makan.

20130708_204936

Oh! jambu susu

20130714_122041

Salam,

Jambu susu oh jambu susu,
kenapalah susah sangat nak makan ko ni.
Ni hasil rembetan kat rumah jiran di hari puasa yang ke-5 2013.
kan aku dah bagitau.
Bulan puasa mesti dia akan berbuah.

aku tak tau la kat tempat lain kan.
Tapi, Alhamdulilah setakat ni aku masih berpeluang makan jambu susu ni.
pasei apa, kat kampung aku ramai jugak la yang tanam pokok jambu susu ni.

ramai la yang call, sms, email.
dok tanya ada ka buah ni
ibu-ibu mengandung yang banyak tanya.
Disebabkan aku tak dok kat kampung.
susahlah aku nak dapat info terkini buah ni berbuah.
selalu mak aku bagi tau lambat.
so, melepaslah bagi orang yang bertanya.

kalau korang ada kenal orang kampung aku.Tak kira la siapa2 yang mai dari FELDA GUNUNG BESOUT SUNGKAI PERAK.
baiklah korang selalu keep in touch dengan derang ni.
pasei bila musim buah ni, kat pasar orang kampung aku kekadang akan jual.

Disebabkan buah ni cepat rosak.
susah aku nak tolong pass kat korang-korang yang bertanya.
kekadang aku pun dah naik pening.
yang mana satu dah dapat merasa yang mana satu belum.
dalam henpon penuh mesej nak jambu susu.
ntah yang mana satu pun aku dah tak ingat.
musim dia pulak sekali sekala.
aku pun main rambang je call.

minta ampun minta maaf lar no.
kalau ada yang tak terbalas sms ka tak dapat buah ka.
pasei aku bukan penjual buah ni.
kekadang tu hantar sms tak bagi tau nama.
bila aku call balik tak dapat.
henpon aku ni pulak bukannya selalu ada kredit huhuhu x dapat nak balas ontime or nak call banyak kali :P

kalau yang aku call tu.
harap mai la datang ambik kat s.alam.
tak dapatlah nak hantaq buah ni ke pintu rumah. Apatah lagi nak pos.
aku ni kerja keluar rumah tak nampak matahari.
balik rumah pun tak nampak matahari jugak.
keje pulak kilang jepun.
kalau sanggup mai ambik kat rumah aku ka area I-city ka. boleh la gagah dok tolong hantaq kat korang.

apa-apa pun jambu susu ni memang sedap hahaha. Jangan marah aaaaa!!!

oh ya! kalau masih mengharap buah ni boleh la kol aku 012-6177691 sms @ watapps. InsyALLAH. kut ada rezeki korang dapat la merasa.

JJCM ✎ coconut shake sek 7 s.alam

Bukan sebab jalan-jalan cari makan.
memang hari-hari jalan dekat sini.
dah lalu jalan situ nak balik rumah.
menyinggah le cari makan yer dak.

tak tau pun coconut shake old town ni,
masuk dalam JJCM.
itu pun, adik  kume yg bagi tau masa balik kampung last week.
mana taknya yang tolong beli tu.
Pak enchik jer.
Dia yang start dulu beli coconut shake ni.katanye sedap ni.
Sekali cik bini dia dah menyedut.
tak hingat2 dah kat orang sebelah hahaha sedap le tu. Rm3.50 je kome.
ada letak vanilla ice cream..wallah!
sejak tu, selalulah suruh dia je yang beli lepas balik kerja.
Plus beli sekali ayam goreng uncle bob.
feberet Che mat.
Hannah capucino blended jer yang dia tau janji tak letak bubbles.

Balik dari kelas malam Che mat.
Singgah sini.
ramai pulak customer dia mlm tu.
padahal pukul 9.15mlm dah tu.
mula-mula ingat nak tunggu dalam kereta jer.
Teringat pulak nak check betui ke kedai ni dah kena tag dengan JJCM.
hahaha mak munah nak terjah ko.
nah ambik ni tak caya sangat ekekeke.
eh!..eh!..eh! betui le kome ada tande JJCM.
peghak la pulak..

IMG-20130705-WA0002

camne nak datang sini?
senang je cari kompleks belia dan kebudayaan.
opposite dia UNISEL s.alam.
masuk je simpang ke kompleks belia tu.
selalu budak UITM ambik final exam kat sini lar. depan kompleks ni sek.men sek 7.
korang jalan terus jer. tak jauh dari sek tu ada deretan kedai.
kedai pertama kat corner lot tu ler.
kedai ice blended old town.
nak senang lagi google map le yeop yong  oooiii..hohoooiii.

IMG-20130705-WA0001

dan-dan kat situ dah kena sedut separuh hehee

05 July, 2013

mood ke laut.

5 hari lagi nak menempuh bulan puasa.
Nasiblah dah ganti puasa awal-awal syawal tahun lalu.
ganti puasa awal le yeop yong . takut tak terbayar kalau ganti puasa bertangguh.
dah nak dekat ramadhan ni, banyak dugaannye klu nak ganti puasa.
mengidam nak makan itu ini boleh mengalahkan orang pregnant hahahahah
sebelum tu, adoyaiii!
Banyak perkara pulak yang nak kena settle.
macam-macam jugak la yang difikir.
hal-hal raya,
hal-hal peribadi,
hal-hal ofis.
satu hal ni, mesin jahit ku.
urgent nak kena servis.
teringin nak jahit peplum konon untuk baju raya Che Nah.
Nak sedondon kome.
terbuat jugak ker tu.
sebelum kena smash dengan pak encik.
baiklah aku merasmikan mesin jahit tepi tu.
dari saat aku bawa balik dari kedai singer.
sampai ke hari ni duduk elok je dalam kotak.

mood nak mengemas rumah berkobar-kobar.  Tak tau nak mula dari mana. parah..parah..

Resepi ✿ cucur nasi ikan bilis

mula-mula tu nak masak benda lain,
alih-alih benda lain pulak yang aku masak.
serius, pagi-pagi buta masuk rumah kak azlita tengok resepi cucur nasi ikan bilis dia hahahaha
mengaruk nak makan cucur.
macamkan mengidam anak sulung.
walaupun buat cucur ni simple je.
tapi yang simple ni la selalu failed.
selalu buat cucur 1 versi je.
cucur bawang. itu pun ngelat tak letak bawang.
ada pulak orang kat rumah ni yang tak suka makan bawang. susah betui.
Tapi bila ibu (pengasuh) dia buat cucur .
amboii! kemain laju derang membalun.
elok je makan padahal ade je ibu dia letak bawang dalam tu.
Nampak beno mak dia masak tak sedap.
cucur je tu pun.
masa kecik-kecik dulu tinggal dengan atuk.
selalu la aku makan cucur yang dicampur dengan kelapa.
bila makan cucur nasi ikan bilis ni.
lidah tu terasa-rasa macam makan cucur yang atuk buat.
patut la makan cucur ni sikit pun dah rasa kenyang.
rupanya blend dengan nasi.
tak payah nak ambik sarapan berat-berat lagi dah.
nasi lemak boleh ambik cuti lepas ni hahahah.

resepi kak azlita refer kat sini.

resepi versi aku.
yang simple2 je.
pagi-pagi nak mencari bahan semua.
memang tak sempat nak pergi ofis sudahnya.

untuk cucur nasi ikan bilis ni.

Blend nasi dengan ikan bilis.
letak sedikit air masa blend.
campur bahan kisar dengan tepung gandum.
tapi aku campur sikit dengan tepung buat kek.
itu lah pasal, plan nak buat benda lain masa mula-mula tu.
nasib baik adunan dia sedap.
dah ala-ala cucur udang plak.
berongga isi dalam dia..
disebabkan ikan bilis yang aku guna tu dah masin.
so, aku tak letak garam.
tambah masin pulak nanti.

cucur nasi ikan bilis ni memang terbaik! wajib cuba uols.

20130705_063054

keratan rentas dia…hahahah gigih menayang.

20130705_075541

03 July, 2013

Family outing ❤ Miniputt golf.

sebenarnya dah 2 minggu lepas kut pergi ke sini.
main-main golf dalam mall kekdahnya.
tempat ni tak lah besar sangat.
ada 18 lubang golf yang disediakan.
ada jugak tempat untuk lepak dan minum-minum.
Tapi dalam freeze dia cuma jual air kosong dengan air 100 plus je.
hahahhaa kalau bawa air dari luar boleh kut.
tak tanya pulak hari tu
excited sangat nak main golf le kunun.

Bayaran:
Dewasa : RM20
Remaja : RM15
Kanak-kanak : RM10

kira tak la mahal sangatkan.

tapi disebabkan SIL dah beli voucher tak sure dari groupon ke living sosial.
So, dapatlah Rm15/2 pax.
sangat berbaloi kut.
cuma added untuk 2 orang budak kecik tu je.

Yang Che Mat tu mula-mula jual mahal.
malu punye pasal.
Jenuhlah mengajak dia main, boleh dia kata tak nak.

Sekali dia tengok mak ngan Ateh dia main.
Last-last dia pulak yang terlebih-lebih.
Boleh pulak dia shot 3 holes dengan sekali pukul.
Pastu berkali-kali cakap nak datang lagi hahahahha
lawak-lawak..

miniputt golf ni dalam Citta Mall Ara Damansara.
level 1.
Sesiapa yang nak bergumbira bersama keluarga bolehlah terjah ke tempat ni.

20130622_135335

20130622_123322

20130622_123719

adik dia dengan bangga cerita kat bapaknya. Yelah bapaknya tak join sama. Rajin benor nak overtime kan. Dengor anak bercerita je la. Che Nah kata semua lubang pun dia dapat masukkan bola golf tu. hahahaha memang la boleh masuk, kalau dah letak bola golf tu betul-betul kat tepi lubang . Gigih betul member kat bawah  nih berminiputt  (^_^).

20130622_124723

20130622_123706

memasing mengharap bola masuk lubang ekekeke!

17 June, 2013

Family outing ❤ Epic movie

Happy jer budak-budak 2 orang ni.
Pak Ngah dia belanja tengok movie EPIC.
Best jugak layan citer cartoon ni.
Che Mat best lar fokus jer tengok cite.
Yang Che Nah ni sejam pertama je boleh duduk rileks.
lepas tu dia dah boring.
sekejap pergi kat mak teh,
sekejap dia berdiri.
sekejap berjalan ulang-alik.
hahahaha sabar ajelah.

IMG-20130526-WA0003

Ni tengah tunggu pulak nak pergi tengok MU katanye.
hari-hari dok tengok kalendar.
kira berapa hari lagi MU nak keluar.

untitled

Resipi ✿ Ayam vange-vange.

amak!.
vange-vange.
ini resepi ada sedap jugak.
kasi cuba dulu adik manis.
Tara susah punya resipi.
campak-campak saja dalam itu kuali.

C360_2013-06-03-18-50-08-505

Bahan-Bahan
1 ekor ayam (goreng separuh masak)
3 batang daun kari

bahan kisar
30g cili kering (ikut suka nak pedas mana)
7 biji bawang putih
1 biji bawang besar
3 inci halia

bahan tumbuk
2 sudu besar lada hitam
2 sudu besar jintan manis

kicap lemak manis (ikut suka nak letak berapa sudu)
gula dan garam secukupnya.

cara-cara
1- tumis daun kari sampai wangi.
2- masukkan bahan kisar tumis sampai naik bau.
3- masukkan kicap, gula dan garam.
4- masukkan lada hitam, jintan putih

SELAMAT MENCUBA.

Family outing ❤ Cameron Highland.

Walaupun dah berminggu lepas pergi CH.
Barulah terasa nak updated blog hehehehe
Perjalanan yang tak dirancang.
nak kata jauh jaraknya tak jugak.
sebab, gerak dari rumah abah kite :)

Gigih la anak-beranak bangun pagi.
mandi air pili gunung yang sejuk giler.
serius tak tahan.
tapi masa kecik-kecik dulu,
rilek jer mandi pagi-pagi pergi sekolah.
Tak pulak melompat kesejukan.

kitaorang gerak seawal 8 pagi.
ikut Highway then turun exit Tapah.
Sejuk je udara pagi-pagi mendaki bukit yang macam ular kena palu.
kenderaan masih belum banyak.
Cuma ada beberapa simpang ada pokok tumbang dan kerja-kerja membuat longkang sepanjang lereng-lereng bukit.

memang best pergi CH ni.
walaupun cuaca dia dah tak sesejuk dulu.
tempat wajib pergi, Ladang teh, strawberry park, taman kaktus. 3 tempat ni mesti terjah dulu hahaha.
seisi bergambar, minum-minum, dan makan-makan.
Pak Enchik teruja sangat.
Beriya nak pergi Equatorial Hotel heheheh.
Tapi tak tidur pun, saja melawat kawasan.

Disebabkan udara dia yang selesa.
Tambah lak duduk di tanah tinggi.
tetiba terasa lak nak stayed je kat situ.
Ada la cakap dengan Pak enchik.
'Jom le kita pindah duduk kat sini.’
hahahahahha
lepas ni tak payah gaduh-gaduh nak pasang kipas selalu kan...
apa-apa jer la mama dia ni.
sepanjang berjalan hari tu.
Tak terasa lapar pun.
apakah!

C360_2013-05-31-17-04-22-870

budak berdua ni boleh tak nak makan strawberi. Rugi..rugi…

20130531_141941

20130531_142005

cantik dipandang tapi tak beli pun. tak koser nak menjaga bunga. Yang ada pun dah lama mati..tangan tak rasi menanam atau menjaga pokok .

20130531_145714

20130531_114909

sejuk mata memandang. Ku lihat HIJAU… pemandangan dari atas Equatorial hotel.

20130531_215005

tak agak-agak beli teh. semua perisa aku beli. amekaw!! minum sampai lebam.

28 May, 2013

Family outing ❤ Bagan lalang

Terlanjur berjalan ke rumah member di KLIA.
singgah la sekejap kat bagan lalang.
orang kata kalau nak makan yang bakar-bakar.
datang sini.
Hari minggu lepas, saja-saja la datang.
orang tak ramai sangat.
mungkin orang nak datang minggu ni.
minggu budak-budak cuti sekolah.

kalau nak lepak-lepak sekadar BBQ, main pasir.
ok la bawa anak-anak jalan-jalan di sini.
kalau nak mandi macam tak sesuai jer.
air dia ada bau sikit.
bila teringat pantai,
terasa nak balik kampung (lumut) mandi laut.
yehaaa!! meh kite bergambo aje la wei!

20130519_175901

20130519_180131

20130519_181313

20130519_181627

20130519_182020

20130519_183109

C360_2013-05-19-18-24-54-705

C360_2013-05-19-18-26-17-141

21 May, 2013

coret-coret PRU 13.

Walaupun dah lama berlalu hari mengundi senegara.
saja je nak tempek gambar-gambar PRU.
tahun ni aktiviti memangkah masih kat kampung.
tak tukar alamat pun lagi.
Malas nak tukar alamat mengundi.
sebabnya time mengundi ni lah dapat jupe kengkawan.
maklumlah time raya je selalu jumpa ramai kawan-kawan.
kalau nak senaraikan tak puas hati dengan pengurusan PRU.
sampai election akan datang pun tak akan habis.
Malas nak story banyak-banyak meh kita layan gambar...

20130505_071426

Cuaca pagi hari mengundi sangat nyaman, berkabus lagi.dah macam kat cameron gitu heheheh

20130505_072155

20130505_072757

20130505_110224

20130505_091138

Yang bestnya kali ni mengundi di sekolah rendah aku dulu. memang memori daun lalang sungguh. Mengundi dalam kelas masa aku darjah dua. Dapat gak jejak lagi kelas ni. Sangatlah uzurnya kelas aku tu. Disebabkan  cuaca tengahari agak terik dan fikir nak cepat balik. Terlupa nak pusing2 sekolah melawat kawasan huhuhuhu.

Pictures4

07 May, 2013

jjajangmyun mee style Yayan

 

20130502_191323

Ingredients

3-4 sudu besar tauchu
(kes tak de black bean paste korea)
3-4 sudu besar kicap pekat atau apa-apa aje jenis kicap.
4 sudu besar minyak masak
2 sudu kecil gula
daging lembu dipotong dadu
(suke hati korang la nak letak berapa gm)
1 biji bawang besar dipotong dadu
6-7 biji kentang size sederhana potong dadu.
1 sudu besar sos tiram. kalau nak tambah
1 1/2 cup air atau lebih
2 sudu besar tepung jagung bancuh dengan 3 sudu besar air
mee kuning size besar atau spageti
garam secukup rasa.

Cara-cara
- rebus daging sampai empuk. ketepikan
- tumis bawang besar dan kentang sampai agak garing sedikit.
- masukkan daging dengan stoknya.
- masukkan tauchu,sos tiram, kicap,gula,garam
- tambah lagi air jika perlu.
- masak sampai kentang empuk. Rasa kuahnya, mana yang tak cukup tambah
- masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau dalam beberapa minit.
- tutup api.
- celur mee kuning / spageti.
- boleh hidang dengang apa-apa aje hirisan sayur atau telur rebus kalau korang suka la.

kalau nak original resepi pergi la kat sini . Tapi original guna daging  P**k.

jjajangmyun noodle ni boleh la aku kategorikan ala-ala mee masak kicap.
tak pun ala-ala claypot yee mee.
cuma dia letak kentang je.
Tapi tak sure la rasa dia yang sebenarkan.
tak pernah lak rasa.

dalam versi aku,
kuah dia tu aku tambah serbuk lada hitam sikit.
nak pedas aku tambah jer serbuk cili.
bole la setakat nak fefeling kpop khen.
hehehe

selamat mencuba yer pada sesiapa yang menyinggah tu.

25 April, 2013

Lat in the making

Si Che mat ni kalau kita offer dia outdoor activity, semua pun tak nak.
Ada offer dia untuk kelas teak kwan do dan silat cepat jer geleng kepala.
Nak hantar belajar berenang pun tak nak.
ajak pergi x-treme park lagi la takut.
Tapi kalau indoor activity tu memang suka.
seharian pun boleh duduk rumah main computer games, online games or whatever games.
Kalau tak main games, kerja dia melukis.
itu ajelah yang paling dia suka buat.
Buat homework pun laju-laju,
sampai kekadang tu tertinggal huruf-huruf dalam perkataan.
Punyalah nak kejarkan sketch book dia tu.
Baru-baru ni tekun dia mengadap sketch book.
gigihlah melukis ntah apa-apa.
sekali tengok.........
Oissh!! tak sangka pulak dia boleh lukis macam tu.
Tak ada nak lakar-lakar ke apa dulu.
elok je dia tiru terus ke sketch book dia.
hahahaha aku pun tak boleh lukis macam ni.
lepas ni ingat nak enroll dia kelas melukis.
mana tau boleh jadi pengganti LAT ke kan hahahaha.

20130420_180911
20130420_180934

kimchee

sejak dekat-dekat nak pilihanraya ni,
makin bosan pulak tengok tv nasional.
nasib baik ada beyond.
Bolehlah layan kdrama.
korean ni hidup diaorang tak sah kalau tak makan kimchee.
sedap sesangat ke kimchee ni?
teringin jugak nak makan.
Tapi tak tau kat mana ada jual.
gugel punya gugel.
jumpa satu blog yang best
beyondkimchee
siap ada instruction bergambar lagi.
wah! teruja kau.
dan dan tu jugak nak beli kobis panjang,
so, selasa lepas apa lagi berkimchee le.

Kimchee ni masa baru-baru di gaul tu tak keek sangat hahahha
bila dah letak dalam peti sejuk semalam dah mesra gitu.
Baru taste dia wallah!
ecececece!!! tapi seyes memang rasanya best.
boleh la masuk tekak orang melayu.
siap ratah macam tu ajer.
ala-ala kerabu le kalau orang melayu kita kata.
lepas ni teringin nak buat jjangmyeon noodles lak.

 

20130424_100256

bawa gi ofis untuk brunch hahahaha. tapi cili flakes yang aku beli ni tak merah menyala macam dalam belog beyondkimchee. Tapi aku main tambah je cili powder nak kasi kaler kimchee aku ni merah sikit.

20130424_100228

bento la konon  (^_^)Y. Nasi putih, Daging black pepper.

15 April, 2013

macaron deco set.

Yea ,
barang order ngan groupun dah sampai.
muahhahahhahahaah!
gembira lak kali ni.
Kata nak send 26hb hujung bulan ni.
tup! tup! sampai pulak hari ni.
itu hari saja-saja gatai tangan nak mengorder set kat bawah ni.
berkenan sebab ada squeeze bottle tu.
dan silicon mat tu pun best.
Niat asal nak beli benda ni bukan nak buat macaron.
Tapi nak buat biskut shiroi koibito,
muahahahahaha!!!!
giler punye suke ni.

lepas ni kompom, tambah giler beronline shoping.

20130415_103612

tak menahan betui la groupon ni. siap box dia ada tulis ‘congratulations this package comes with a free cardboard box’. iyo lah. apa-apa aje lah. janji barang mak yong sampai sudah heheheh

20130415_103640

nasib baik le benda ni murah, boleh  le mak yong beli. kalau mahal mak yong cuci mata je.

05 April, 2013

Asam Jawa

First time kut, tengok secara live.
hahahahaha
amenda la aku ni.
serius, ini la pertama kali tengok dan makan buah asam jawa yang fresh.
Selalu beli asam jawa untuk masakan je.
Idak le pernah makan begitu saja.

Buah Asam ni budak ofis yang bawa. Dari perlis tur.
Isi dia manis tak macam yang guna dalam masakan tu.
Macam jakun sekejap.
Boleh terkeliru buah asam jawa dengan asam gelugur.
Siap gugel lak tu.
failed, pengetahuan am huhuhhu.

20130403_084530

kiut pulak rupa buah ni.

20130403_085514

Kat bawah ini pokok asam jawa. Gambar gugel. Dah macam pokok petai lak tengok.

untitled

Muzium Negara.

Weekend cuti sekolah lepas tak pergi jalan mana-mana pun.
Anak-anak baru je baik demam.
So, bagi diaorang rilek-rilek je dulu kat rumah.
Kebetulan,
sabtu lepas MIL datang dengan famili celebrate besday kat rumah aku.
Masak le sikit-sikit nasi impit, rendang ngan soto.
Manggo cheese cake BIL yang bawa.

So, tengok Hari masih awal lagi.
Lepas makan BIL ajak pergi Jalan-jalan.
Mula-mula BIL ajak pergi Tasik perdana.
Tapi risau cuaca belah petang kan hujan jer minggu ni.
So, teringat pulak Che Fid bawa Akif pergi Muzium Negara.

So, kita pun sekeluarga pergi Muzium jugak.
Kalau hujan tak de la gelabah nak lepak mana kan.
Aku pun dah lama tak pergi muzium sejak aku darjah 2. hahahah giler lama.
Che Mat & Che Nah memang happy pergi muzium ni. Kebetulan Che mat pergi muzium ni pun darjah 2 jugak, macam mak dia.
Jangan dia pun nanti kemudian2 bawa anak pergi muzium masa umur anak dia 8 tahun jugak ekekekek.

Pictures3

Che Mat paling suka tengok kapal. Sampai kat rumah terus lukis kapal kat muzium katanye.

20130330_160454

20130330_165444

budak come yang baru baik demam.

Sakit.

Dua tiga minggu lepas panas dengan hujan silih berganti.
Tak taulah musim Al-nino ke idak.
Kalau dah cuaca panas ni musim demam pun datang ler.
Demam,selsema, batuk sakit tekak.
Itu penyakit berangkai.
2 minggu jugak le anak-anak demam pas baton.
Mula-mula abang demam,
lepas tu si adik pulak.
Jenuh la mandom aku ni.
gundah-gulana melayan diaorang yang tak sihat.

Bukan nak kata apa la.
kalau anak demam lebih 3 hari.
Perkara pertama kena pergi check darah.
Normally yang tak berduit macam aku ni pergi la ke klinik gomen.
Tapi selalunya akan dapat ubat demam je la.
kalau bernasib baik dapat le antibiotik.
Kekadang tu kena beli dekat luar ubat-ubat yang tak ada stok. Nama pun bayar singgit kan.
Tu le ubat yang layak kita dapat.
Kalau nasib tak baik dapat jugak Doktor yang check lebih kurang je ditambah dengan muka yang tak berapa nak mesra Alam.
ok, kite paham Doktor gomen kerja sangat pressure. So, kita sedia maklum.
Tak leh nak salahkan diaorang sepenuhnya.

Yang si adik tu katanye cuma demam virus je. Bukan demam denggi katenye.
Tapi nak seminggu jugak tak pulih-pulih.
walaupun dah abis makan ubat gomen tu kan. So, tak ada cara lain memang kena bawa gi klinik swasta.
So, bayar memang lebih la.
Tapi, puas hati dapat service yang baik dan ubat yang bagus.
selalunya lepas aku hantar kat klinik feberet aku tu.
Alhamdulilah, akan sembuh.

Sebagai rakyat marhaen macam aku ni. Kemudahan untuk perubatan tu sangat-sangat la dialu-alukan dari pihak gomen.Nak harap kompeni bagi tak ade le.
Ada ke dalam manifesto mana-mana parti ekk.??? nak ngundi dah ni.

Buat pencari jambu susu.

Jambu susu ni memang fofuler yek di kalangan orang yang mengandung.
termasuk la aku ni ha...
kalau mengandung memang sesaja je cari nahas mengidam buah ni.
Buah ni pulak musim dia tak menentu.
suka-suka je nak berbuah.
Dah la aku pulak balik kampung pun tak menentu hari.
payah sikit la nak mengangkut bawa balik buah ni.

Sejak aku naikkan post jambu susu bulan bila ntah.
Ramai rupanya call or sms nak buah ni.
Alhamdulilah, dah dua batch musim buah jambu yang dah distributed pada mak yong yang mengidam.

Buat pencari buah jambu susu ni,
Saya bukanlah pengedar tetap yer.
sekadar menolong untuk sama-sama merasa buah ni.
Saya pulak duduk di Shah Alam.
kalau yang luar daerah tu susahlah nak tolong pass.
Kalau nak, kena la datang Shah alam ambil.
Kalau nak pos memang awal-awal tak dapat nak tolong.
Buah ni cepat rosak lagipun saya ni bekerja 8am to 6.pm memang tak sempat nye nak ke pejabat pos bagai.

so, pada sesiapa yang masih tak putus asa mencari buah jambu ni.
keep in touch la dengan saya.
sebabnya, kekadang tu lupa dah siapa yang dah dapat or belum buah ni.
kalau tak dapat call, sms je perkenalkan diri.
In future kalau ada rezeki korang merasa buah ni bole le akak reply sms korang tu.
Tapi dengan syarat kome kena la datang ambik kat Shah Alam yer.
Kalau nak ngantor ke kome memang akak tak berdaya hehehehe.

apa? nak nombor telepon hehehhe.
kalau nak, tinggalkan komen kat entry ni heheheh.

sekian terima kasih..
khidmat masyarakat ni dibawakan oleh yayan @ cekcibor & co.

13 March, 2013

kain batik Ayong.

opocot kain batik!
terkejut mak yong! kain batik melondeh hehehe.
acah je tur.
kini tidak lagi anak-anak.
kain batik mak yong dah ada getah pinggang hohoho.

macam blank kejap bila tengok banyak betul kain batik dalam lemari .      check jugak takut tetiba mereput pulak.
maklumlah dah hampir 5 tahun tak berusik.
sungguh la mak yong ni kan..
pakai kain batik ni cuma waktu berpantang jer.
boleh cenggitu le pulak.
nampak sangat bukan gadis melayu terakhir.
nak pakai hari-hari memang tak le jawabnya.
macam susah je nak lipat-lipat.
dah le kalau pakai kain batik ni mesti nak terlucut je.

pikior punye pikior. sambil tenung ke kain batik tu.
Dapat le mak yong buah pikiran.
Mak yong rasa elok kalau di transform kan ke bentuk ala-ala kain berpotongan mermaid aka dugong duyung.
senang, main sarung jer dikemudian hari.
tak payah nak susah-susah nak pikior londeh ke melurut ke kan.
next time mak yong nak jahit macam kain belah tipu pulak.
Tur ada lagi dalam 5 ke enam 6 helai kain batik belum berusik.
nampak le nanti mak yong pakai kain batik ala-ala memakai  cara original.
padahal pinggang bergetah hahahha
ate, kome pun tentu ada terpikior nak buat cam gini kan.

20130216_183334

Donut Hello kitty

Weekend lepas ada la terlebih rajin sikit.
tak tau dah nak masak apa.
teringat pulak dah lama tak buat donut.
Terlanjur pak enchik  dah pergi ke kedai.
kirim je kat dia suruh beli mauripan.

so, petang tengahari sabtu itu ari.
kita dua beranak pun berdondang sayang.
happy-happy buat donut ntah apa-apa hahaha

masa bila ntah tak ingat.
ada orang share gambar donut bentuk love dalam fesbuk.
Terigin la jugak nak buat bentuk macam gitu.
Tak agak-agak.
So, korek punye korek acuan kat dalam almari tu.
Nampak pulak acuan biskut come belum pernah guna lagi.

so, jadi la donut macam kat bawah ni.
ate, kome-kome come dak donut teman ni ha...

20130309_165807

ni la acuan hello kitty yang baru nak rasmi. bukan guna buat biskut. buat donut la pulak.

20130309_165946

20130309_175602

bila dah siap digoreng, tak nampak dah misai kucing, mata dia bagai hahahah. dah rupa macam nugget ayam hehehe

tapi yang bentuk love & bintang tu come. kena beli acuan yang size besar sikit baru best.

yang bentuk bulat biasa pun ada gak buat. Khas untuk orang tua-tua. Untuk aku le tu maknanye hahahaha.

Pictures2

tadaaaaa!!!