07 May, 2013

jjajangmyun mee style Yayan

 

20130502_191323

Ingredients

3-4 sudu besar tauchu
(kes tak de black bean paste korea)
3-4 sudu besar kicap pekat atau apa-apa aje jenis kicap.
4 sudu besar minyak masak
2 sudu kecil gula
daging lembu dipotong dadu
(suke hati korang la nak letak berapa gm)
1 biji bawang besar dipotong dadu
6-7 biji kentang size sederhana potong dadu.
1 sudu besar sos tiram. kalau nak tambah
1 1/2 cup air atau lebih
2 sudu besar tepung jagung bancuh dengan 3 sudu besar air
mee kuning size besar atau spageti
garam secukup rasa.

Cara-cara
- rebus daging sampai empuk. ketepikan
- tumis bawang besar dan kentang sampai agak garing sedikit.
- masukkan daging dengan stoknya.
- masukkan tauchu,sos tiram, kicap,gula,garam
- tambah lagi air jika perlu.
- masak sampai kentang empuk. Rasa kuahnya, mana yang tak cukup tambah
- masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau dalam beberapa minit.
- tutup api.
- celur mee kuning / spageti.
- boleh hidang dengang apa-apa aje hirisan sayur atau telur rebus kalau korang suka la.

kalau nak original resepi pergi la kat sini . Tapi original guna daging  P**k.

jjajangmyun noodle ni boleh la aku kategorikan ala-ala mee masak kicap.
tak pun ala-ala claypot yee mee.
cuma dia letak kentang je.
Tapi tak sure la rasa dia yang sebenarkan.
tak pernah lak rasa.

dalam versi aku,
kuah dia tu aku tambah serbuk lada hitam sikit.
nak pedas aku tambah jer serbuk cili.
bole la setakat nak fefeling kpop khen.
hehehe

selamat mencuba yer pada sesiapa yang menyinggah tu.

2 comments:

Anonymous said...

Hiya! I know this is kinda off topic however , I'd figured I'd ask.

Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
My site discusses a lot of the same subjects as yours and I
feel we could greatly benefit from each other. If you happen
to be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing
from you! Excellent blog by the way!

my web blog: book of ra kostenlos spielen.de

Anonymous said...

I am sure this post has touched all the internet viewers, its really really fastidious post on building
up new website.

My blog post ... book of ra online spielen kostenlos ohne anmeldung ohne download