30 July, 2012

Jambu Susu.

 

jambu susu

Nama scientifik buah ni idak ler teman tahu, nak gugel pun teman malas. Ada jugak orang panggil buah ni dengan nama buah jambu tetek. Tak tau la mungkin sebab jambu ni warna putih macam susu. makanya, susu tu kan ke keluar dari T3t3k kan.. ada la kaitan kut di situ perihal nama buah jambu ni.

Rasa buah ni ada yang Masam, dan ada yang manis, bergantung pada pokok jugak.
Abah teman tak ade la tanam pokok ni. Sebab katanya pokok ni beso karang takut timpa rumah klu tumbang. tapi untung la jiran teman ada tanam pokok ni dan buah dia manis. Selalu  main mintak jer hahaha. klu datang Rumah Cik Amah ni. dia nampak jer muka teman dah tau dah mesti nak minta jambu susu.

Since, memang teman agak rapat dengan jiran makcik2 kampung,istilah muka tebal tu dah tak de dlm kamus hahaha.Apa-apa musim buah je, klu ada main minta jer sesama jiran. sharing is caring kekdahnyer.

Alhamdulilah setakat ni kampung teman masih ramai lagi yang tanam pokok buah jambu susu ni. selalu buah jambu ni akan berbuah antara bulan 2-3 dan bulan 7-8 setiap tahun. Tapi tak jugak, teman tengok pokok Cik Amah tu selalunya dia tak berenti berbuah bila habis je luruh akan terus berbunga balik. Mungkin sebab pokok tu tau teman ni selalu datang mengadap dia hahahah siap cakap ngan pokok tu berbuah la lebat2 dan doakan pokok tu umur yg panjang,moga teman dan orang kampung bleh makan buah ni sampai when..when..

yang tak syoknye time dia berbuah time tu la teman tak sempat nak balik kampung. selalu mis gitu huhuhu.

Buah jambu susu ni memang susah nak jumpa orang jual kat pasar. Mungkin sebab buah ni senang nak rosak tak boleh simpan lama2. kena mkn dalam 2,3 hari. klu dah lembik kurang le power nak mencolek dengan sambal kicap hehehe. Tapi kalau potong kecik-kecik ditabur dengan serbuk asam boi. mak oiii!! mau  menjilat mangkuk kome wei..

35 comments:

Anonymous said...

hi...sekarang tengah musim ke? dah 2 minggu mengidm ni...sy ni tengh mengandung 3 bulan..merata cari x jumpa...klu ada nk beli..nnti sy bayar harga buah dan kos courier. aisyah-0132036993

Janjen Jen said...

salam...isteri saya pun mengidam juge...klu ade sy nak beli... harap dapat tolong bg tau...rizan 0196669781 / rizan_archimas@yahoo.com

ImanAzyan said...

salam, pada puan Aisyah..dah en janjen jen..
buat masa sekrg pokok rumah jiran tgh berbunga. InsyALLAh lepas raya maybe berbuah. Tapi boleh courier ke buah guna pos laju huhuhu. seyes sy tak pernah buat. klu boleh sampai dlm 1@ 2 hari.hrp2 tak busuk. Atau klu nak tau lokasi kampung saya boleh la call Yan: 012-6177691

wazeer said...

boleh pos kt saya jugak tak puan ImanAzyan?...kt area penang sy cari xjumpa la...klau ada blh kol@mesej sy di no ni 0124429371...ty

hakim said...

Salam....boleh pos kat sy jgk x isteri saya mengidam buah ini pening nak cari kat pasar pn xde jual...tolong ye....hrga ye mesej sy 0137607050 hakim JB...

ImanAzyan said...

buat masa ni buah jambu belum berbuah lagi. nnt klu ada saya mesej ke hp masing2 yer. bersamalah kita berdoa pokok di kampung tu berbuah lebat hehehe saya pun nak makan jgk sedap jambu ni.

Anonymous said...

saya pon teringin juga :( 0196652525

diariputeri said...

Awak ada x buah jambu susu ni?kwn saya mengandung,6bln teringin sgt,smbil nangis2..kalao ada contct saya 0173403114

diariputeri said...

Awak ada x buah jambu susu ni?kwn saya mengandung,6bln teringin sgt,smbil nangis2..kalao ada contct saya 0173403114

ImanAzyan said...

Jambu susu tu sekrg tgh berbuah. minggu ni saya nak balik kg. Klu yg duduk berdekatan boleh la dtg cari di Sungkai perak or yg duduk di klang valley boleh kut ambik kat shah alam tp minta maaf sy tak dpt nak pos.

Anonymous said...

salam..musim lg x buah jambu susu ni..tgh mcari tuk isteri..klu ade leh info kt no ni 0129560645..shah alam ktne umah..

Muhammad Anwar Mohd Nor said...

Salam... tumpang tanye.. ade lagi ke jambu susu tu... mengidam jugak ni... 0129844277

Anonymous said...

assalamualaikum. mintak tolong saya pn nk jambu susu. nk bg pd isteri yg tgh mengidam mengandung 3 bulan. please contact sy utk kite deal lg lanjut. hrp sgt pertolongan tuan - hafiz 0122418592-

Anonymous said...

as salam..sekarang ni tgh musim buah jambu susu ni ke?kalu ade saya nak jgk la..harap2 ada la ye..sama dgn yang lain jgk..wife mengidam..huhuh..saya kj di area pj n umah kat sgi buloh..kalau da contact saya ye..asap..012-5771531(amy)

Anonymous said...

Lebih baik masing2 tanam sepokok di kawasan rumah...sampai cucu cicit nanti boleh makan..
Nak anak pokok jambu susu sila datang ke nursery saya Jenderam Herbs di Jenderam Hilir Dengkil Selangor....0146360828

Anonymous said...

btul ke ade jual anak benih dia? jgn2 t da tanam bile time buah kuar buah jambu lain...

Mardiana Ismail said...

Mana Boleh dapatkan Jambu Susu Saya mengidam nak makan 012-9365867

Mardiana Ismail said...

Mana Boleh dapatkan Jambu Susu Saya mengidam nak makan 012-9365867

russian_soldier said...

Bila musim buah jambu susu ..isteri sy da mngidam...0174658564 adzhar

Muhammad Nazirulakhmal said...

Ada lagi x buah jambu susu ni.. Isteri saya mengidam juga.. Puas cari merata tempat.. 0145348504 nazirul

~h@nToRi~ (^_~) said...

salam..jmbu susu tgh musim ke??sy mengidam..huhu..klu ada emel hidayu@jkr.gov.my

Lala Aziz said...

Ya Allah...mana nak dapat ni...mengidam teruk ni...huhuhu slagi xdapat selagi tu la mulut rasa penuh je air liur...pls3x kalau ada wsap sy blh...? 0176940868..tq 😂

Norm Noh said...

salam..kg awak katner? ade lg ke pokok jambu susu nih..pm sy 0193628248 tks

Nurrul Fadilah Jailani said...

awk sy teringin sgt nk buah nie.. plz whatsapp or msg sy 0197509869

Anonymous said...

As salam... Sekarang ade musim tak buah jmbu susu nie... Sye ngidam la.. Cari2 xjupe.. Kalau bole pos kan.. Dpt sbiji pun jadi la... 01032327208

Anonymous said...

salam, bini hmba ngidam, klu da buah infom hamba ye 01116249237

Eida Rosly said...

As Salam..sis,ada lgi xbuah jambu susu tu..kena musim lgi x sekarang..sy pon tgh mengidam ni..merata mencari..huhuu..kalo ada bleh tlg call no ni 0134129867/0175439867..
sgt2 mengharap ni..TQ..

Wan Sabariah Shuib said...

Salam sis..ada lg ke buah ni..sy tgh mngidam nk mkn ni..xdpt jambu keling pon jdla..WA plz kalau ada 0124040461

Wan Sabariah Shuib said...

Salam sis..ada lg ke buah ni..sy tgh mngidam nk mkn ni..xdpt jambu keling pon jdla..WA plz kalau ada 0124040461

amirul syahmi said...

Sy pun teringin nak makan...sy tau sungkai tu,di area mn?sy boleh dtg

Anne MaSarah said...

Assalamualaikum
Cik saya pon teringin juga dah lama cari. Cik tolong pm harga boleh? Msg saya 014-384 4448

Unknown said...

Isteri saya sgt ngidam buah ni,tlg sgt ya call or wasap saya ,saya nak beli
0163398810 (syauqi)

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Ros Marni said...

Ade musim lagi x?kakak sye mengidam nak mkn jambu susu la..pape wssap sye..011-36231162

Anonymous said...

Wan dah cari buah dan benih buah susu dah 30 tahun. Tekenang kat Moyang yg tanam dulu. 0192214286