05 June, 2012

Ayam kikoman soy souce

 

Demam masterchef selebriti ler ni. Ntah ape ntah kemaruk menelaah buku resepi rasa, saji etc.. semata-mata nak feel memasak la konon. hahahaha

Sekali terpandangkan ayam teriyaki fulamak! wallah terus semangat berkobar nak buat macam dalam majalah resepi tu . Tur la nak masak tak agak-agak, perasan dapur macam open kitchen kat masterchef kan semua bahan ada tak payah susah-suah nak pergi ke kedai gitu.

ambik kau… dari nak buat ayam teriyaki terjadi jer la ayam versi kikoman jer..

Elok-elok jer perap ayam dengan kicap kikoman dengan gula sikit. Ingat nak pergi la ke kedai nak beli sos teriyaki tur.. Dah bawa anak gi outing rumah member dia. lansung tak sempat nak berteriyaki.

so ayam kita bersilat jer la dengan kunyit, black pepper, kicap kikoman dan gula. Kemudian goreng jer kekdahnya. Sedap jugak rasanya.

 

20120605_204826

tapi cam tak syok pulak siti sarah terkeluar malam ni…sob..sob.. teringin nak rasa kari ikan haruan yang dia masak tur. sedap kata Juri2 masterchef.

No comments: