08 July, 2011

Teh Bunga.

Chrysanthemum tea.

Che Mat memang suka minum teh bunga. Selalu beli dalam kotak aje. kalau nak yang ori kena lah beli kat pasar malam. Dah lama teringin nak buat sendiri. Maka gigih la aku mengugel teh bunga ni nak cari di mana ada jual. Ntah! la tak ku jumpa belog yang cakap bunga kekwa ni jual di mana. Banyak cerita bab khasiatnya kesedapannya saja.

Pernah la aku nak buat muka tebal tanya penjual kat pasar malam tu mana diaorang beli. Tapi bila dah mata bertentang mata terus kelu lidah nak bertanya. Sungguh ai malu you…ai malu kalau-kalau diaorang tak nak bagi tau al-maklum la diaorang tu kan berniaga. karang kata mengganggu periuk air diaorang pulak.

Sudahnya aku tanya paksu aku kat kampung. Dia kata cuba cari di kedai-kedai ubat cina. Paksu kata dia beli di situ. Bandar S.alam ni mana aku nak cari kedai ubat cina…Ntah macam mana tergerak hati aku nak terjah salah satu kedai runcit cina di sek 16 s.alam. Mula-mula tu aku saja je keliling kedai dia nak survey la konon. Padahal aku nak tunggu tokey kedai tu habis layan semua pelanggan dia dulu. Ai ni pemalu. Bila aku tengok semua pelanggan dia dah blah. Cepat-cepat aku tanya dia kedai ni ada jual teh bunga tak?. Sekali dia jawab ‘ADA BERAPA U MAU?’

huhuhu rasa nak nangis kau! perasaan dia macam dapat benda mengidam anak sulong. Tambah nak nangis bila tokey tu kata setengah kilo rege dia 26 hinggit. Terkebil mata aku kejap…aku minta 100gram jer. Tu pun aku tengok banyak jugak bunga tu. Siap aku tanya cara-cara nak buat pada tokey tu. Nampak sangat first timer.

 

P7071439 Teh bunga kering. Nampak tak…blurr kan gambar dia.Camera biasa aku tak dapat nak elakkan blurr ni

 

P7071440

Ni gula batu. Tengok tu dia kata sungguh enak, sungguh sedap dan yang paling penting SUNGGUH MANIS.Masukkan gula batu ni dalam periuk  teh bunga sewaktu air dah mendidih.

 

P7071443

Warna kuning asli dari bunga kekwa ni sangat mengujakan. hahahahah Sebenarnya aku dah letakkan 2 ketul gula batu besar bola ping pong. Tapi tak manis juga. Kata SUNGGUH MANIS kan!!!!! tak sedor yang periuk aku tu beso.  Nak salahkan gula batu tu pulak, apa ke hey nyer.Last-last aku taruk je gula pasir.

 

P7071445sedap ni! cer korang buat……..

4 comments:

aliff muhammad said...

Memang teh bunga best!

zz said...

cam sangat sedap. bila nak bagi ai?hahaha. bawak ofis la esok.

ajnie's said...

sy br beli kt Giant..tgh survey mcm mn nk buat teh bunga...he h eh

ImanAzyan said...

ajnie's: sungguh ke kat giant ada dijual? huhuhu merata aku cari teh bunga ni... rupanya giant pun ada.