07 July, 2011

Didedikasikan untuk….

Cik Fid dan Kak Non.. dengan bangganya nak habaq mai, BM aku tu dah keluar dari kotak hahahha. Punya la berkurun terperuk di tepi katil. Itu pun makan setengah tahun lamanya kalau terperuk di bawah katil haruslah bertahun-tahun kut. Ni kalau TTM buat entry pasei BM jadi tukun harus la ai sentap ekekekeke.

tengok..tengok! bukan dapat BM jer dapat free artwork lagi tu…

P7021313 agak-agaknya ada tak karikatur Kak Non Vogue di situ hehehhe

mula-mula tu teringin nak buat roti. Gigih la buke internet menerjah belog Kak Non dan TTM. Semangat menggunung waktu ni. Belek-punya belek resepi roti-roti diaorang. Terus aku kansel nak buat roti pasei banyak sangat bahan yang tak da dalam rumah + aku rasa macam kurang berkeyakinan boleh menjadi. Last-last jumpa la resepi ni kat rumah TTM.

Aku jumpa ni resepi calzone kat rumah TTM. Tapi aku bantai buat jadi donut. Mula-mula tu memang tak confident boleh jadi ke tak kan.. Memang la aku ni orak peghak jati lima minit sekali dok tengok tingkap BM tu tengok macam mana benda alah tu buat keje. Maklum la pertama kali pegang BM. Kome jangan le jadi macam teman yer.. ate mari le kita nengokkan resepinya.

TTM minta kopipes resepinye yer..

Calzone Tayangan Perdana katanyer..

Bahan:

240ml air

2 tbsp olive oil (aku tak de olive oil, aku bantai guna sunflower oil)

1 tsp salt

1 cup wholemeal flour( tak pakai)

2 cups bread flour( Aku pakai 3 cups bread flour jer)

2 tsp yeast

Masuk dlm BM ikut urutan....Setting:PIZZA atau Dough.

Ntah la aku tak tau lepas habis BM tu buat kerja kena keluarkan dough tu untuk naikkan sekali ganda lagi ke tak. aku terus jer terap guna donut cutter. tapi agak melekat sikit doh ni so kena tabur tepung untuk dusting. so next time ingat nak try masukkan 4 cup bread flour. Apa-apa pun memang terbaik la hasilnya gebus mulus jer donut aku ni. Che Mat kata sedap sangat-sangat hahahaha

Tapi yang tambah kejinya pada masa yang sama aku buat 1 adunan lagi tapi uli pakai tangan. hahahha punye la tak caya mesin tu bole buat kerja. last-last donut yang pakai mesin tu yang laku. hat yang uli tu penyudahnya ke…… tak sanggup nak sambung cerita. memang best la pakai BM ni…

P7021320

8 comments:

Fid said...

tahniah BM sebab ko keluar dr kotak! hahahaa

ImanAzyan said...

sib baik s.alam tak ribut petir...masa tu

TopsyTurvyMum said...

Caya lahhh..
Calzone jadi donut!!

Ramai beno rupanya peram BM yerr hahahaha

Fid said...

peram la sedap wehhh ada rasa tambahan..ko mn tauuuu

ImanAzyan said...

TTM: terpaksa peram sebab susuk dah meletops!

cik fid: peram sekali buah tempatan kat dalam tu. Bukan takat buat roti, tempat memeram pun bole BM ni hehehehe

Fid said...

ya ampun aku lupa mkn jeruk kelubi aku beli mlm tadik!!

ImanAzyan said...

cis! wat kecuq ayaq liuq je. aku nak jugak yer...aku mengandung ni hahahahaha

Fid said...

lalalallaa
mengandungi lemak tak de halnyaaa