Pulut panggang
Minggu ni teringin nak mkn pulut panggang. Mlm td dengan gigihnye aku ke dapur utk masak2. Tapi bab gulung / lipat kuih ni guna daun pisang mmg failed. ada yg gumuk ada yg panjang.. ala Mak terlebih sudah!
Resepi Pulut Panggang cara kak Yan
Bahan-Bahan
Beras pulut
santan
sedikit garam
daun pandan
Inti
Kelapa parut
2@3 ulas bwg putih
cili kering + cili padi
udang kering
sedikit garam & serbuk kunyit
Cara2nya
1-Tanak beras pulut dan Sukatan santan sama mcm memasak nasi
2-masukkan daun pandan dan garam secukup rasa.
3- Bwg putih,udang kering & cili di kisar
4-Tumis bhn kisar hingga agak garing dan masukkan kelapa serta serbuk kunyit
5-kacau rata dan masukkan garam secukup rasa
6-Gulung pulut yg telah dimasak bersama inti kelapa menggunakan daun pisang
* pastikan daun pisang dilayur terlebih dahulu dan di lap bersih.
7-Bakar/panaskan di atas kuali/dapur/oven ikut kesenangan anda..
Comments