Pulut panggang

Minggu ni teringin nak mkn pulut panggang. Mlm td dengan gigihnye aku ke dapur utk masak2. Tapi bab gulung / lipat kuih ni guna daun pisang mmg failed. ada yg gumuk ada yg panjang.. ala Mak terlebih sudah!

 

PIC_0581

Resepi Pulut Panggang cara  kak Yan

Bahan-Bahan

Beras pulut

santan

sedikit garam

daun pandan

 

Inti

Kelapa parut

2@3 ulas bwg putih

cili kering + cili padi

udang kering

sedikit garam & serbuk kunyit

 

Cara2nya

1-Tanak beras pulut dan Sukatan santan sama mcm memasak nasi

2-masukkan daun pandan dan garam secukup rasa.

3- Bwg putih,udang kering & cili di kisar

4-Tumis bhn kisar hingga agak garing dan masukkan kelapa serta serbuk kunyit

5-kacau rata dan masukkan garam secukup rasa

6-Gulung pulut yg telah dimasak bersama inti kelapa menggunakan daun pisang

* pastikan daun pisang dilayur terlebih dahulu dan di lap bersih.

7-Bakar/panaskan di atas kuali/dapur/oven ikut kesenangan anda..

Comments

Popular Posts